20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

U kojem se smjeru usavršavati?! [ KARIJERA ]

Moderne žene imaju puno obveza koje svakodnevno moraju stići: posao, obitelj, hobby, prijatelji…

U kojem se smjeru usavršavati?!

Moderne žene imaju puno obveza koje svakodnevno moraju stići: posao, obitelj, hobby, prijatelji…

Ima li tu mjesta za dodatno usavršavanje i obrazovanje?!

U Americi je 2009. školske godine po prvi puta više žena postalo doktor znanosti nego muškaraca. Isto je i s znanstvenim magisterijima. Već više od 10 godina prema obrazovanju žene pretječu muškarce na svim poljima.

Jeste li i vi među onim ženama koje se žele dodatno obrazovati, no, niste sigurni u kojem smjeru i kako to uskladiti s ostalim obvezama?

– Ako želite bolje plaćen posao –

Ako želite bolje plaćeni posao morate se dodatno usavršavati. Ako imate sklonost managementu, računovodstvu ili financijama možete se usavršavati prema nekom zanimanju poput management analitičara koje je bilo jedno od top plaćenih radnih mjesta za žene.

– Ako želite stabilnu karijeru –

Ako želite posao koji neće imati samo dobru plaću sada, nego i u budućnosti, više će vas zanimati stabilnost i perspektivnost nego plaća. Prema novijim istraživanjima briga o zdravlju, i sve što se veže uz to, su jedno od područja kojima se predviđa najstabilniji rast. Stoga je to područje u kojem se možete usavršavati ako želite stabilnost i relativno sigurno radno mjesto.

– Ako želite proširiti svoje horizonte, a nemate vremena –

Ako imate puno radno vrijeme i sve druge obveze, a želite se usavršavati, kako to stići? Pronađite škole koje nude usavršavanje popodne, u skraćenom vremenu ili vikendom. Čak i fakulteti imaju programe koji su prilagođeni zaposlenim osobama. Danas se sve više nudi i e-obrazovanje, što je također dobar način jer ga možete prilagoditi svome slobodnom vremenu.

– Ako želite proširiti svoje znanje –

Ako imate nekoliko godina iskustva i želite napredovati dobar izbor je MBA. Mnoge poslovne škole nude programe s predavanjima prilagođenim zaposlenim osobama kao i online usavršavanje. To je posebno dobra opcija za one koji nisu ekonomske struke.

– Ako niste završili fakultet –

Ako ste upisali fakultet, ali ga nikada niste završili, provjerite kakva je sada situacija s onim što ste položili. Možete li se prebaciti na drugi smjer, niži stupanj i da li vrijede još uvijek položeni ispiti.

Ukoliko mislite da za bilo kakvo dodatno duže obrazovanje nemate dovoljno vremena možete se odlučiti za kratke opće seminare i tečajeve, od onih stranih jezika, do raznih stručnih kongresa, te usko usmjerenih seminara.

Kako najbrže naučiti njemački jezik – što znanost kaže

Učenje nikad ne prestaje

Možda vam se tako ne čini, ali najcjenjenije i najbolje plaćeno je znanje. Što više znanja pokazujete bolje ćete biti plaćeni. Ako imate znanje na sigurnom ste jer vi uvijek lako možete pronaći novog poslodavca, a osobu s velikim znanjem je vrlo, vrlo teško pronaći.

Danas se sve brzo mijenja, tehnologija koja je jučer bila napredna danas je već stara. Teško je o svemu ostati informiran ako istovremeno imamo previše posla i ništa drugo ne stižemo. Ipak, moramo naučiti i dobro obavljati svoj posao i učiti, jer si ne smijemo dopustiti da sutra dobijemo otkaz zbog toga što ne možemo pratiti korak s vremenom.

Međutim, ne događa se samo brzi napredak u zanimanjima visoke tehnologije, nego stalno držati korak s napretkom i novim trendovima moraju  recimo i frizeri ili automehaničari. Jer ljudi hoće modernu frizuru, novu vrstu pramenova, treba popraviti kompjutore na autima i sl.…

Prije nego što se uopće zaposlimo osim stručne spreme, znanje rada na kompjutoru, vozačka dozvola, strani jezik su neophodni. No, i kad se uspijete zaposliti učenje se mora nastaviti.

Ali ne smijete si dozvoliti da se učenje svede samo na ono što od vas zahtjeva poslodavac. Napredovanje na poslu i specijalizacija je moguća, ali ako želite i samo doista dobro raditi svoj posao morate držati korak s napredcima.  Sami ćete zaključiti u kojem se smjeru morate razvijati ovisno o vašem poslu. Npr. ako morate raditi na kompjutoru u knjigovodstvenom programu, usavršite se i u pretraživanju Interneta i služenju još nekim programima.
Osoba koja nakon dosta godina provedenih na takvom radnom mjestu ostane bez posla, ako nije proširivala svoje znanje, teško će naći novi jer rijetko nekoliko firmi koristi isti knjigovodstveni kompjutorski program.

Ali ako se služite jako dobro i Wordom, Excelom i još nekim programom, te govorite engleski situacija će biti bolja.

Dakle, naš savjet je uvijek se usavršavati u onome što konkretno radite na poslu, ali i u nečemu što je vezano uz vaše zanimanje, ali ne i radno mjesto na kojem ste. Ako koristite neprestano engleski jezik, učite poslovni engleski, ali i njemački.

Nemojte pomisliti da budući da ste loše plaćeni nemate potrebe za učenjem. Možda će netko prepoznati vaš trud, ali isto tako ako se specijalizirate i ne obavljate posao rutinski, bit ćete i teže zamjenjivi, a takvog radnika se uvijek može i bolje platiti.

Ako radite kao trgovac, informirajte se samoinicijativno o proizvodima koje prodajete. Možda mislite da to nema smisla, ali s vremenom što veće znanje pokazujete kupci će radije razgovarati s vama, a onda će to primijetiti i šef. Poslije će biti teško naći drugog prodavača koji toliko zna o dotičnom proizvodu i vi ćete već imati konkurentsku prednost.

To je primjenjivo na svako zanimanje.

Ali uvijek učite i nešto šire od svoga uskog posla. Potrebno je naći ravnotežu između specijalizacije i izvrsnosti u obavljanju određenog posla, te širine znanja i raznovrsnosti koji vam omogućavaju slobodu i promjenu kad je poželite.