28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Dnevno noćni ritam kod odraslih

Na dnevno noćni ritam odnosno cirkadijalni bioritam utječe hormon kortizol koji se oslobađa tijekom dana...

Dnevno noćni ritam kod odraslih

Dnevno noćni ritam kod odraslih

Nobelovu nagradu su 2017. dobili istraživači koji su proučavali kako tijelo funkcionira i kako vodi računa o vremenu te su otkrili da svaka stanica ima svoj sat. Optimalna regulacija i koordinacija ovih staničnih satova ovisi i optimalnom vremenu i trajanju spavanja.
Taj dnevno noćni bioritam utječe na san i buđenje, a posredno dalje na imunološki sustav i zdravlje, tjelesnu temperaturu, pa čak i metabolizam.

Na dnevno noćni ritam odnosno cirkadijalni bioritam utječe hormon kortizol koji se oslobađa tijekom dana, dok se melatonin oslobađa navečer i djeluje uspavljujuće, temperatura tijela, budući da je niža dok tijelo spava, ali i vanjski faktori poput izloženosti svjetlosti.

Promjene cirkadijalnog bioritma tijekom života su normalne.

Tinejdžeri doživljavaju promjene u cirkadijalnom ritmu koji je poznat kao odgođeno odnosno kasnije spavanje.
U ranom djetinjstvu djeca idu spavati oko 9 sati, dok se tinejdžeri umore kasnije, i kasnije su pospani. Melatonin se kod njih popne do razine za spavanje tek iza 10 donosno oko 11 sati. Ta promjena utječe i na to da tinejdžer ujutro dulje spavaju. Kako djeca ulaze u adolescenciju njihova se tijela mijenjaju. Duže su navečer budni te im jutarnji san više znači.

Odrasle osobe bi trebale imati dosljedan cirkadijalni ritam, spavanje i buđenje bi trebalo bit u slično vrijeme, te imati 7 do 9 sati sna.

Starije osobe imaju cirkadijalni ritam takav da ranije odlaze na spavanje i bude se ranije.

Vezano:

BIORITAM | Najstariji kalkulator |COVER (covermagazin.com)

Dnevni i noćni bioritam [ ZDRAVLJE ] – COVER magazin.com