19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Najpopularnije vrste čaja u svijetu

Mnogi biljni čajevi se vežu uz mnoge zdravstvene koristi. Biljni čaj nije samo napitak koji je dobar kao unos tekućine...

Najpopularnije vrste čaja u svijetu

Najpopularnije vrste čaja u svijetu

Mnogi biljni čajevi se vežu uz mnoge zdravstvene koristi. Biljni čaj nije samo napitak koji je dobar kao unos tekućine nego ima i druga korisna svojstva. Biljni čajevi sadrže antioksidanse koji pomažu organizmu, smanjuju rizike od nekih bolesti te jačaju imunološki sustav. Čajeva ima oko 1500 vrsta.

Ovo su neke od najpopularnijih vrsta čaja u svijetu:
– Turski čaj
U Turskoj je popularno piti čaj, a jedan od najčešće korištenih je turski čaj. Uzgaja se na obali Crnog mora, a spada među najbolje vrste crnog čaja. Ovaj visoko kvalitetni čaj bogatog je okusa, te se zbog toga pije u malim šalicama tulipan oblika. U turski čaj se obično dodaje šećer kako bi se smanjio intenzitet turskog čaja.

– Marokanski čaj od mente
Poznat i pod nazivom Čaj od mente Maghrebi jedan je od poznatijih čajeva zbog svog okusa i tradicionalnog načina posluživanja. Ulijeva se s određene visine kako bi se stvorila pjena u čaši. Tradicionalno se ovaj čaj poslužuje tri puta, sa sve jačim intenzitetom, a najintenzivnija je treća šalica.

– Zeleni čaj
Zeleni čaj je porijeklom iz Kine. Zeleni čaj je najmanje obrađena vrsta čaja što ga čini dobrim izborom za sve. Zeleni čaj je proizvd nefermentiranog lišća koji obično rezultira svjetlijom bojom. Iako se proizvodnja zelenog čaja proširila širom svijeta i dalje je Kina najpopularniji proizvođač zelenog čaja.

– Matcha čaj
Matcha čaj je porijeklom iz Japana. Matcha čaj se uzgaja s veliko pažnjom što ga razlikuje od uobičajenog zelenog čaja, ali i čni skupljim. Uz to, on raste samo na određenim zemljopisnim lokacijama.

– English Breakfast Tea
Ovaj čaj u svom nazivu ima riječ doručak, te ga je upravo u vrijeme doručka ili ujutro dobro piti. Radi se o crnom čaju bogatog okusa, a izvrsno se kombinira s mlijekom. U Velikoj Britaniji se tradicionalno poslužuje uz doručak.

– Rooibos čaj
Rooibos čaj je porijeklom iz Južne Afrike, a poznat je po svom slatkastom i orašastom okusu.

Vezano:

Čajevi – COVER magazin.com

Zeleni čaj – činjenice i mitovi – COVER magazin.com

Rooibos – čaj od rooibosa – COVER magazin.com