Božićna prehrana – Kako se ne udebljati u prosincu i tijekom blagdana

Kako se ne udebljati u prosincu i tijekom blagdana

Božićna prehrana – Kako se ne udebljati u prosincu i tijekom blagdana

Obično veselje, domjenci i izlasci kreću s prvim danom prosinca. Ova godina je nešto drugačija jer svjesno ili podsvjesno želimo nadoknaditi ono što što smo propuštali proteklih godina, pa ćemo vjerojatno putovati, izlaziti i općenito čestiti se više. Ispod su neki savjeti kojih bi se trebali pridržavati želite li dočekati Novu godinu s jednakom težinom kavom ste ušli u prosinac, te kako s početkom nove godine prva stvar na koju pomislite ne bi trebala biti dijeta.

Osobe se tijekom adventa i božićnih blagdana udebljaju u prosjeku 1 do 5 kg, pa pripazite.

Kako se ne udebljati u prosincu i tijekom blagdana

– Kroz došašće i blagdane budite aktivni – Aktivirajte se. Radije nego da vam se advent i blagdani fokusiraju oko hrane, neka se fokusiraju oko toga što možete raditi.

– Birajte zdravije opcije hrane – Za blagdanski stol odlična je puretina, ima puno manje kalorija od onoga što je tipičnije za naš blagdanski stol i svega što se kod nas kuha za Božić.

– Odaberite prilog s grila – Povrće s grila je jednako ukusno kao i prženi prilog, a povrće bez masnoća s roštilja ima zanemarivu količinu kalorija u odnosnu na naše tradicionalne priloge.

– Nemojte se prejedati – Za blagdanski stol birajte najkvalitetniju hranu, a ne najveću količinu.

– Izbjegavajte alkohol – Kontrolirajte se i nemojte piti. Svi već znaju koliko je alkohol kaloričan.

Neki tvrde da je tajna da se ne udebljamo tijekom praznika baš u tome da zaboravimo na dijete i ne razmišljamo uopće o terminima udebljao sam se ili udebljat ću se. Striktnih dijeta se nemoguće pridržavati za vrijeme praznika. Razmišljanje o dijeti pokvarit će vam praznički ugođaj i doživljaj. S druge strane unesete li malo više hrane od uobičajenog, možda probudite i potaknete malo metabolizam, te zapravo napravite dobru stvar za mršavljenje, pa će vam gubitak kilograma na proljeće biti lakši.

Naravno nitko ne želi sve dobre navike baciti kroz prozor, ali niste robot da ne možete malo odstupiti, više uživajte u hrani, ali budite koliko toliko umjereni i jedite ono što volite i što vam se sviđa.

Treba li nastaviti s dijetom i tijekom božićnih blagdana?

Božićni blagdani, ali predbožićno vrijeme razdoblje su kada se teško pridržavati dijete jer je hrana ono oko čega se sve vrti, ali baš zbog toga toj je jedna od rijetkih prilika kada smo skloni ne razmišljati o prehrani i zaboraviti na dijete i zdravu prehranu. I u tome nema ništa loše. Jednostavno ovo je vrijeme koje treba shvatiti kao odmor od dijeta i i uživati u Božiću bez osjećaja krivnje. Naravno, ne treba pretjerivati, ali neće se ništa tragično desiti ako si date malo oduška.

Htjeli ili ne praznici će poletjeti, a sve i da želite teško se u kratkom vremenu udebljati toliko kilograma koje nećete moći vratiti u prvom mjesecu.

  • Nemojte pretjerivati s količinom i pazite na veličinu porcija. Slobodno pojedite kobasicu na Adventu, ali nemojte 3.
  • Ako imajte opcije, birajte zdravije verzije. Rusku salatu napravite s dijetnom majonezom. Birajte dimljeni losos umjesto slanine.
  • Nemojte osjećati krivnju jer krivnja potiče stres, a kada ste pod stresom jedete još više i debljate se još više.
  • Pazite koliko pijete.

Najbolja božićna prehrana se sažima u ovu rečenicu: Prepuste se blagdanskom ozračju, jedite ono što volite ali umjereno, bez pretjerivanja i prejedanja, te uživajte u omiljenoj hrani i omiljenim namirnicama, te se nadajte da se nećete udebljati previše.

Vratimo li se na početak činjenicu da se osobe tijekom prosinca i božićnih blagdana u prosjeku udebljaju 1 do 5 kg, s novim stavom shvatit ćete da to i nije tako puno, te se nadati da ćete biti u donjoj skupini. A što je jedan kilogram naspram svih odricanja i suzdržavanja od svega onoga što Božić i božićne blagdane čini tako posebnim.

Vezano:

Božićni kolači