Kako imati najljepši Božić – Ideje za Božić 2024.

Kako imati najljepši Božić - Ideje za Božić 2020.

Božić 2024.

Božić 2024. se slavi kao i svake druge godine 25.12.  Ove godine Božić je srijeda.

Božić je u mnogim državama svijeta tako i u Hrvatskoj, državni blagdan.

Zašto se Božić slavi na taj datum, 25.12.?

Napravljeni su određeni izračuni prema kojima je utvrđeno kako je Zaharija, otac Ivana Krstitelja služio u Hramu u jesen uoči začeća Isusova. Neposredno nakon Zaharijine službe začet je Ivan Krstitelj. Budući da se Navještenje dogodilo u šestom mjesecu Elizabetine trudnoće, to je također potvrdilo datum začeća, a onda i rođenja Gospodinova.

Osim toga Hipolit Rimski u svome «Komentaru na Knjigu o Danielu» (nastao oko 204. godine) tvrdi slijedeće: «Prvi se dolazak našega Gospodina u tijelu, kada je rođen u Betlehemu, zbio 25. prosinca, u srijedu». Hipolitova «Kronika» također smješta rođenje Gospodinovo na taj datum.

Božić 2020.

Najvažniji razlog za blagdanski stres su nerealna očekivanja. Još od djetinjstva gradimo poimanje Božića i kakav bi on trebao izgledati. U medijima gledamo slike savršene sretne obitelji, prijatelja, mnogo hrane i poklona. A ono što vidimo u svome životu definitivno se ne uklapa u takvu sliku. Ključ je u tome da nam nitko nikad nije rekao da nitko nije savršen. Da je to ideal koji ne postoji i da je u redu imati nedostatke i ne uklapati s u „idealno“.

Kako imati sretan Božić

Neke od sljedećih natuknica možda će vam pomoći postaviti realnija očekivanja.

•        Nikad ne procjenjujte vrijednost poklona po njihovoj cijeni. Najbolji pokloni su oni koji su iskreni i dolaze od osobe koja vas je željela usrećiti. Ako poklanjate ili vama poklanjaju od srca, poklon ne može biti premali.

•        Ne trebate učiniti sve što vas zamole. Morate naučiti reći „ne mogu“, ako stvarno nemate vremena za nešto. Naučite prenijeti dio obveza na svoga supruga ili djecu. Upotrijebite managerske sposobnosti.

•        Ono što imate podijelite s nekim tko nema. Volontirajte. Ako imate djecu to će biti idealan način da im pokažete pravo značenje Božića.

•        Zapamtite vaša obitelj je prava obitelj, a ne ona s televizijske reklame. Očekujte prepirke i svađe. Ako vas je do sada mama uvijek kritizirala i dalje će. Ali ovakve stvari vam ne moraju upropastiti blagdane. Možda ne možete kontrolirati tuđe osjećaje i njihove reakcije, ali možete svoje. Blagdane iskoristite kao priliku u kojoj ćete vježbati svoje sposobnosti praštanja i tolerancije. Ako sve krene loše izađite na zrak ili razgovarajte nasamo s nekim tko dijeli vaše stavove.

•        Nešto će sigurno krenuti pogrešno i toga morate biti svjesni. Ili će se dijete razboljeti, ili ćete zaboraviti kupiti baterije, donijeti poklone, prepeći kolače, upropastiti glavno jelo. Vaši planovi moraju biti prilagodljivi, ali to ne znači da se ne morate ponašati odgovorno.

•        Ako netko koga volite nije s vama, bilo da vas je ostavio, da ste se razveli, zbog obveza ili financijskih razloga, pronađite druge načine da vam blagdani budu ispunjeni. Npr. napravite kolače za cijelu ulicu, ukrasite dvorište… Za Božić je najvažnije zadržati osjećaj brižnosti i dobronamjernosti, ali je dobro znati da je Božić samo jedan dan u godini, a ne jedini dan u godini kada biste trebali biti takvi.

Da biste imali sretan Božić najvažnije je postaviti realna božićna očekivanja. Ukoliko iz godine u godinu očekujete savršenstvo, morate znati da ćete se godinu za godinom razočarati i imati nervozan, a ne sretan Božić.

Kako će izgledati vaš stvarni Božić:

Božićno drvce:

Očekujete drvce kao iz hodnika trgovačkog centra ili s reklame, međutim, vašem će grane ići više u jednu stranu, imat će nekoliko rupa, a nakit nećete ni približno lijepo dekorirati.

Božićne lampice:

Očekujete lampice kao one s trgova ili Coca-Cola reklame. Realnije bi bilo očekivati kako će one u sredini pregorjeti, nakon što ste uložili veliki trud da sve stavite na pravo mjesto, te ćete imati veliku rupu, a jedan član obitelji će dva dana provesti kontrolirajući 400 lampica jednu po jednu da bi provjerio koja točno ne radi.

Božićna kupovina:

Kupovina poklona pretvorit će se u traganje za pravim poklonom od trgovine do trgovine, susrete s neljubaznim prodavačicama i drugim kupcima, čekanje u ogromnim redovima, a bar jedna stvar koju ste kupili kada je donesete doma bit će slomljena ili neispravna.

Pokloni:

Očekujete kako će otvaranje poklona biti posebni trenutak u kojem će svi uživati, ali realnije su rasprave kada treba otvoriti poklone, djecu koja prekopavaju ormare kako bi pronašli svoj poklon, te bar jednog člana koji će poklone podijeliti par dana prije i pokvariti efekt iznenađenja.

Snijeg:

Sanjate o bijelom Božiću. Realnost je, ili neće biti snijega ili će snijeg zatrpati ceste i pokvariti vam planove ili će se upravo okopniti i hodat ćete po blatu.

Hrana:

Hrana može biti savršena, ali samo ako ste gost. Ako ste domaćin očekujte mnogo improvizacija kako bi ono što servirate na stol bilo jestivo.

Kako imati Božić pun značenje

Iako ne savršeno, kao što smo vidjeli iznad, Božić je prekrasno doba godine. Čini se kakao su svi dobrodušniji, više se smiješe i raspoloženiji su. Ali nekim se ljudima može učiniti kako je to samo varka marketinških reklama, te kako je u stvarnosti Božić razdoblje u kojem najviše trošimo i sljedećih pola godine otplaćujemo božićne rate.

Kako ne biste i ove godine bankrotirali, a imali kvalitetniji i ljepši Božić nego ikada trebate pronaći ono najvažnije u Božiću.

Evo kako Božić učiniti jednostavnim i punim značenja:

– Istražite što točno slavimo na Božič i koja je bit slavlja.

– Iskoristite godišnji odmor kako biste se družili s ljudima do kojih vam je stalo. Ojačajte veze, smijte se, razgovarajte…

– Dajte kreativne darove od srca, a ne najskuplje.

– Donesite obiteljsku odluku kako ćete dio novaca koji trošite na poklone zajednički donirati onima kojima je potrebniji. Neka to bude zajednička obiteljska odluka.

– Uključite se u volontiranje. Pitajte u javnim kuhinjama treba li im pomoć.

– Darujte košaru s namirnicama beskućnicima u blizini.

– Razgovarajte s drugima zbog čega oni vole božićne blagdane. Ako s nekim drugim razgovarate o pravom značenju Božića, tada će pravo značenje postati jasnije i vama.

– Kao dio slavlja odite u crkvu ili drugo pobožno mjesto.

– Potražite inspiraciju u božićnim filmovima.

– Napravite ekstra kolača pa ih podijelite susjedima, obitelji i prijateljima.

– Čitajte božićne priče. Čitajte dijelove iz Biblije koji govore o Božiću.

– Pokušajte saznati više o simbolima Božića. Zbog čega ukrašavamo bor, što predstavljaju lampice, zbog čega se na Božić daruje.

– Postavite improvizirani štand s toplom čokoladom i kolačima u blizini mjesta gdje se okupljaju siromašni i počastite ih.

– Posjetite bake i djedove, te ih pitajte o proslavi Božića kada su oni bili djeca.

– Postavite lampice na balkon. Svjetla će vam pomoći da vas više ponese Božićna atmosfera.

– Zovite Božić pravim imenom. Nemojte upotrebljavati riječi koje Božiću daju negativno značenje kao što su šoping groznica, crni petak…

– Neka vam božićna hrana bude jednostavna i lagana za pripremu. Božić izgubi svoje značenje ako se iscrpite.

– Budite veseli cijelo došašće. Neki ljudi iz neznanja miješaju korizmu i došašće. Korizma je vrijeme odricanja, a došašće vrijeme veselog iščekivanja.

– Usporite. Nemojte se vrtjeti u krug. Od nekih aktivnosti ćete morati odustati kako biste oslobodili prostora za neke druge.

– Organizirajte se i pojednostavnite. Napravite popis onoga što želite. Izbacite ono što mislite da nećete stići, kako biste uspjeli ono što vam je bitno.

– Nemojte robovati običajima. Uključite cijelu obitelj u sve što radite. Ukoliko to ne možete, pridružite im se u onome što oni rade. Nemojte vi mahnito čistiti i kuhati dok ostatak obitelji se zabavlja gledajući božićne filmove.

– Postite na Badnjak. Dan prije blagdana nikad nemojte posluživati meso.

– Nemojte kolutati očima. Svatko slavi na svoj način, pa čak i ako se s nekim ne slažete ili mislite da pretjeruje dopustite mu da uživa u vlastitoj ideji proslave Božića.

– Budite uljudni prema svima. Prema prodavačima, na parkingu, neznancima, ali najviše prema svojoj obitelji. Nikakvi pokloni ne mogu nadoknaditi nervozu.

– Istražite eko opcije dekoriranja bora. Izbjegavajte plastične ukrase i tražite one drvene. Plastični borovi su eko isplativiji ako ih namjeravate koristiti više od 15 godine. Prirodna drvca su bolja opcija čak i ako ćete ih baciti nakon Božića. Prirodnim drvcima podupirete malo poduzetništvo uzgajanja borova, stvarate manje plastike, razbacujete manje energije, a da ne govorimo o nezamjenjivom mirisu prirodnog bora.

– Izbjegavajte gužvu. Ništa ne može uništiti božićni ugođaj kao čekanje na blagajnama i prometni kaos.

– Odvojite pola sata dnevno samo za sebe. Božić je vrijeme druženja, ali morate se malo družiti i sami sa sobom.

– Budite pažljivi. Budite vi oni koji će prvi od srca poželjeti čestit Božić svima koje sretnete.

– Postavite neke nove tradicije sa svojom obitelji. Npr. obiteljsko klizanje, zajedničko ukrašavanje božičinog bora, pravljenje božićnih jaslica…

– Dajte poklone svima oko sebe. Budite ljubazniji, iskreniji, odaniji prijateljima i obitelji, pokažite više suosjećanja, hrabrosti i ljubavi.

Božić 2020 ideje 2 Cover

Planiranje obiteljskog Božićnog okupljanja

Pri planiranju obiteljskog okupljanja obično imamo velika očekivanja, zbog toga i najmanja sitnica koja krene krivo može nam pokvariti raspoloženje. Kako biste izbjegli stres ili ga eventualno umanjili predlažemo da slijedite ovih nekoliko savjeta.

1. Planirajte unaprijed. Prepirke u zadnji trenutak uvijek su najviše stresne. Odvojite za pripremu dvaput više vremena nego što objektivno mislite da je potrebno.

2. Razgovarajte i pažljivo slušajte. Drugi članovi obitelji ne mogu pogoditi što mislite. Recite im svoja očekivanja i saslušajte njihove komentare i prijedloge. I one dječje.

3. Unaprijed isplanirajte vrijeme kada ćete vi uživati u slavlju. Nemojte se toliko opteretiti i pripremiti prekrasan obiteljski događaj za sve osim za vas.

4. Budite realni. Vaša obitelj se nikad neće ponašati kao ona s televizijskih reklama. Uskladite očekivanja s uobičajenim ponašanjem članova obitelji.

5. Često se podsjetite što slavite.  Nemojte da zbog organiziranja zanemarite razlog okupljanja, te npr. cijeli dan prepirete se s obitelji, pred Božić koji slavi obitelj.

6. Razmislite o ograničenjima. Nemojte pozvati previše ljudi ukoliko nemate dovoljno stolica za sve. Također, ne kuhajte komplicirana jela.

7. Iskušajte nešto novo. Ako vam je dosadio ustaljeni način obilježavanja Božića usudite se isplanirati nešto potpuno drugačije.

8. Ne trošite previše. Naravno da želite zadiviti sve, ali ne smijete potrošiti više nego što si možete priuštiti jer će vas tada nervirati sve sitnice.

9. Improvizirajte. Ako sve i ne bude po vašem planu pokušajte zadržati vedrinu duha.

7 savjeta za božićno kuhanje

-1- Kupite sve namirnice na vrijeme. Nemojte ništa ostavljati za zadnji čas.

-2- Nemojte biti živčani. Posvađate li se pred Božić o svađi će se pričati cijelu godinu.

-3- Nabavite više hrane nego vam treba. Hranu ne trebate bacati, nego pripremite neke opcije koje se brzo pripremaju u slučaju da se pojave nenajavljeni gosti ili da vaše jelo ne ispadne ukusno.

-4- Pitajte pomoć ukućana. Sigurno postoje neke sitnice koje i oni mogu napraviti.

-5- Nemojte razmišljati o dijeti. Ne trebate se pretrpavati, ali blagdani nisu razdoblje u kojem trebate isprobavati nove dijete.

-6-  Nemojte postavljati nerealne ciljeve. Sami ne možete napraviti 5 predjela, 5 glavnih jela i 5 kolača.

-7- Ako nešto ne krene prema planu nemojte se ljutiti na sebe.

Ideje za pripremanje božićnih jela potražite na linku ispod, pri dnu stranice.

Božić 2020. ideje

Božićni simboli

Ovih dvanaest simbola obično se povezuje s Božićem jer se njihovo značenje povlači iz Biblije:

Anđeli
Zvona
Lampice i svijeće
Božićno drvce
Imela
Bomboni i slatkiši (jabuke)
Pahuljice
Zvijezde (zvijezda repatica)
Pokloni
Vijenci
Jaslice
Ukrasi

Sami kod kuće za Božić

Blagdani su najljepše doba godine i svi to konstantno ponavljaju, ali nitko ne spominje, što raditi kada nisu.

Kao što reklame i čestitke znaju podsjećati Božić je vrijeme za obiteljska okupljanja, zbližavanje i veselje. Jedini problem je ako kod vas nije tako.

Ako ćete Božić provesti sami kod kuće, pretpraznički tjedan, kao i cijeli prosinac može biti najduži od svih.

Ipak, ako ove godine Božić iz bilo kojeg razloga nemate s kim proslaviti morate se spriječiti da ne postanete Grinch. Bez obzira koliko poželjeli ostvariti njegovu rečenicu „Moram pronaći način da spriječim dolazak Božića“ to nije moguće. Božić dolazi, i ne treba mu vaše dopuštenje.

Za početak morate znati, da ako su se vaše životne okolnosti promijenile, smijete promijeniti i tradiciju. Najbolji dio toga što ste odrasla osoba je što samostalno smijete donositi odluke, bez obzira što drugi o njima mislili.

Vaš Božić se smije razlikovati od tuđih Božića, te ga možete proslaviti ili ne proslaviti na mnoge načine. Bitno je da pronađete onaj koji najbolje odgovara vama. Možete provesti tihi Božić u svome domu. Možete kupiti nove ukrase, a stare spremiti u kutije i pokloniti. Možete otići u restoran na božićnu večeru… Sve zaista ovisi o vama.

Ako volite božićni ugođaj, ali vam smeta što ste sami, pokušajte sa sljedećim idejama. Možete biti sami, a da ne budete usamljeni.

– Dekorirajte dom – Čak ako ste i jedina osoba koja će vidjeti vaše dekoracije, odvojite vremena za ukrašavanje doma. Ne treba sve izgledati točno kao prijašnjih godina, ali na neki način obilježite taj dan. Jedna od najgorih stvari kada ste sami na Božić je što se osjećate isključeno, dok se svi drugi odlično zabavljaju. Potrudite se da ne isključujete sami sebe.

– Planirajte nešto posebno – Teško je slušati tuđe uzbuđenje i planove za praznike ako se vi nemate čemu radovati. Planirajte nešto posebno za sebe. Ne mora biti uopće povezano s Božićem, ali neka bude nešto čemu ćete se veseliti.

– Budite okruženi drugim ljudima – sjediti sam u kući na Božić je jako teško. Pronađite osobe s kojima možete biti. Ako imate prijatelje koji su također sami na Božić priredite večeru u svome domu. Prijavite se u javnu kuhinju i taj dan se aktivirajte humanitarno. Otiđite u crkvu, na koncert… Sigurno ćete već nešto smisliti. Važno je da imate bar nekome reći Čestit Božić.

– Dajte sebi dopuštenje za samovanje – Ponekad je razlog za usamljeni Božić vrlo tužan. Ako ste izgubili voljenu osobu slobodno smijete biti tužni. Lažan osmijeh vam neće puno pomoći. Ali jednako tako izbjegavajte biti gunđavi i depresivni. Budite što dobronamjerniji i optimističniji.

Bez obzira što vam se dogodilo zapamtite da u prosincu slavimo nadu. Ne trebate se umotati u buku, ako ne želite, ali se morate omotati optimizmom. Uvijek postoji nada, a to je ono što Božić uistinu simbolizira. Božić je započeo tiho i mirno. Dvoje roditelja koji su bili umorni od putovanja dobili su dijete. Tu nije ništa bilo glamurozno, ni blistavo, ali je ovjekovječen trenutak nade došao na svijet.

Solo ste za Božić?!

U vrijeme kad se sve vrti oko ljubavi, druženja, obitelji i poklanjanja, nikako nije idealno biti sam. Kao da je postao imperativ dobro se zabavljati i imati partnera punog ljubavi i razumijevanja u to vrijeme. Sve drugo djeluje neprilagođeno i tužno. Nismo sigurni što je teže, imati partnera koji vam ne priprema iznenađenje i ne kupi poklon, te morate svima objašnjavati kako i zašto niste dobili poklon, ili uopće ne imati partnera…

Da li je uopće moguće proći kroz ovo razdoblje bez partnera i biti sretan i zadovoljan?!

Televizija, radio, časopisi, kino, izlozi i reklame, sve se vrti oko ljubavi i oko toga kako je tužno za Božić biti sam. Imate osjećaj da vam preostaje samo zavući se u kuću, ne izlaziti, posebno ne ići na večere kod prijatelja, obiteljska druženja, nego jednostavno se povući iz društvenog života dok praznici ne prođu.

Međutim, biti sam uopće ne mora biti teško ili tužno. Zapravo možete još bolje iskoristiti sve mogućnosti koje vam se pružaju.

Evo nekih prijedloga i savjeta:

– Flertujte – u ovo se vrijeme većina samaca (a njih sigurno ima jako puno) osjeća isto, te je pravo vrijeme da flertujete, uživate u tome, ali i pustite druge da flertuju s vama… Na sve strane su organizirane zabave, druženja, te ćete sigurno upoznati puno više ljudi nego inače. Opustite se i uživajte u tome. Možda već iduće godine nećete moći, te ćete još biti zavidni samcima koji to mogu. A i pogledajte oko sebe, većina onih u parovima radi to isto samo se trudi sakriti i ima osjećaj krivnje.

– Ne morate ići na zabave na koje ne želite, niti se družiti s ljudima koje ne volite! Kad ste u paru, morate prihvatiti prijatelje i rodbinu druge strane, bez obzira koliko vama odgovarali ili ne. Uživajte u slobodnom izboru prijatelja!

– Poklone kupujete samo ljudima kojima želite, a to znači da imate i veći budžet na raspolaganju za njih.

– Posvetite se samo sebi, priuštite si nešto skupo, nagradite se dobrim poklonom, zabavljajte se, izlazite… Uživajte u svim blagodatima ovog razdoblja.

– Radite samo stvari koje želite. Ako vam nije do zabave, ostanite doma i pogledajte neki film. Zato što ste sami ne znači da morate neprestano izlaziti.

– Izbjegavajte one koji vas opterećuju suvišnim pitanjima i koji vam stvaraju dodatnu nervozu.

O tome koliko negativnih iskustava tijekom blagdana dožive i oni u parovima nećemo govoriti. Ali imajte na umu da se ne morate opterećivati kako ugoditi partneru, ne morate razmišljati gdje je on na tulumu i s kim, kao ni zašto vaš partner nije dobar kao ostali i zašto baš vaš zaboravi kupiti ili kupi jako loš poklon.

Riješite test i saznajte kako do sretnijeg Božića

Svakoga različite stvari čine sretnima. Ovisno o tome imate li premalo vremena, premalo novaca ili sl. morate se koristiti različitim tehnikama smanjenja stresa.

Božić ima prave potencijale da postane jedan od najstresnijih događaja u godini, a prema nedavnim istraživanjima prosječna priprema za Božić traje 13 dana.

To uključuje shopping, umotavanje poklona, kuhanje, pripremu božićnih kolača. I na kraju ili na početku planiranje i kalkulacija novčanih troškova.

No ovisno o tome nedostaje li vam novaca ili vremena postoje neki trikovi za ublažavanje stresa. Predblagdansku nervozu, zamijenite dobrim managementom.

1. Koji od navedenih darova biste najviše željeli?

a) Dobru dadilju na godinu dana

b) BlackBerry poslovni mobilni telefon

c) Startni paket za vegetarijansku prehranu

d) Kućni sigurnosni sustav

e) Nešto važno za vaš hobi, npr. motorizirani čistač loptica

f) Ručno izrađeni nakit ili ukrase

2. Nešto malo prije večere dragi vas zove i kaže kako je pozvao još osam gostiju koji nisu imali kamo. Vi ćete:

a) Nazvati catering restoran

b) Slaviti duhovnu veličinu blagdana i tvrditi kako su previše materijalizirani

c) Povaditi sve iz hladnjaka i započeti kuhanje

d) Rezervirati stol u obližnjem restoranu

e) Moliti susjede da podjele svoju hranu s vama

f) Skuhati dragog 🙂

3. Vaš dragi je pomalo depresivan jer skijaška sezona nije započela onako kako je on planirao, pa sad živčan sjedi ispred televizora očekujući promjene. Vi ćete:

a) Sjesti s njim i očekivati nove rezultate

b) Napraviti mu veliku šalicu čaja od gospine trave kako bi se umirio

c) Tješiti ga na sve načine

d) Inzistirati da se uključi u vašu božićnu akciju. Kakva skijaška sezona?!

e) Odvesti ga na kinesku akupunkturu

f) Objasniti da je to samo glupi sport i ništa više

4. Užasno ste zabrinuti zbog očite klimatske promjene i želite nešto učiniti kako bi smanjilo zagađivanje zraka. Vi ćete:

a) Vratiti sliku iz rujna na kalendaru i tako je vrijeme kakvo bi trebalo biti u rujnu

b) Ponudit ćete se susjedima za plaćanje i njihovog računa za recikliranje otpada

c) Kupovat ćete čestitke samo od recikliranog papira

d) Obećati da ćete svoj automobil voziti samo po dopuštenoj brzini uz štednju goriva

e) Upisat ćete tečaj Yoge i duboko disati kako biste izbacili toksine iz svog tijela

f) Uključiti ventilator ispred kamina, kako biste pojačali božićni ugođaj

5. Vaša kćer se užasnuta vratila iz škole jer im je učitelj rekao kako Djed Mraz ne postoji, a kako bi se Božić trebao preimenovati u „Zimski festival“ . Vi ćete:

a) Poslati mail u školu i čestitati

b) Poslati mail Djedu Mrazu da učitelju ove godine ne donosi poklone

c) Poslati dijete psihijatru da se oporavi od šoka

d) Ispričati punu verziju priče o Djeda Mrazu i kako Djed je upoznao Rudolfa

e) Odjenuti kostim i zvoniti pred vratima

f) Premjestiti dijete u privatnu školu kako se ovakva stvar ne bi ponovila

6. Istraživanja pokazuju kako obiteljske pripreme za Božić u prosjeku traju 13 dana. Naravno dok su svi u obitelji zavlačili vi ste pošteno odradili svoje. Nakon toga ćete:

a) Glumiti da ste bolesni

b) Sa smiješkom promatrati one koji se i dalje muče

c) Otići na poslovni put u Japan

d) Potražiti u imeniku dobrog brakorazvodnog odvjetnika

e) Pažljivo napisati listu zadataka za cijelu obitelj

f) Pobjeći s prvom osobom koja pokaže suosjećanje

Bodovi:

1. a-1 b-2 c-4 d-2 e-3 f-5

2. a-2 b-2 c-4 d-5 e-2 f-1

3. a-2 b-3 c-5 d-1 e-3 f-2

4. a-5 b-1 c-3 d-1 e-5 f-3

5. a-1 b-4 c-2 d-5 e-5 f-1

6. a-2 b-5 c-1 d-2 e-4 f-1

Rezultati:

15 – 24
Najvjerojatnije je da imate dovoljno novaca, ali nemate vremena za pripremu Božića. Ključ je u tome da izbjegavate savršenstvo i ostavljanje dojma na druge. Trebali biste unaprijed definirati svoje granice i koliko ćete se potruditi oko Božića. Neka se ova priprema ne razlikuje od uredskih zadataka. Podijelite pripremu na zadatke. Što ćete obaviti sami, a što ćete naručiti, kupiti ili zamoliti nekoga da vam napravi. Npr. Kuhajte Božićni ručak, ali kolače kupite u slastičarni. Ili recite . „kuhat ću ručak, ali na večeru ćemo svi otići kod mame ili nekih prijatelja“.

Vjerojatno rijetko imate priliku uživati u Božićnom ugođaju, jer se previše trudite i preuzimate na sebe previše odgovornosti.

24 – 34.

Uravnoteženi ste. Nećete osjetiti stres jer znate sve obaviti na vrijeme i na pravi način. Za vas je Božić lijep i miran događaj.

35 – 54

Vjerojatno imate dovoljno vremena, ali nemate dovoljno novaca da bi Božić izgledao onako kako ste ga vi zamislili. Morate se vratiti duhovnim vrijednostima Božića i skrenuti misli s materijalnih. Pokažite kreativnost. Ne treba vam savršenstvo, niti trebate promatrati druge. Neka vam cilj bude postići ugodnu Božićnu atmosferu, a ne dostići susjede u broju lampica ili poklonima za djecu. Odlučite kako ćete za sve skupo što sebi ne možete priuštiti pronaći jeftiniju zamjenu i dopuniti svojim vedrim duhom. Ignorirajte loše ponašanje ostalih članova obitelji, a nagrađujte dobro. Ako su vaši rođaci uglavnom naporni, nemojte očekivati da će biti drugačiji za Božić. Njihove primjedbe ignorirajte. I prestanite se truditi usrećiti sve oko sebe, to jednostavno nije moguće.

Božićni pokloni – 100 ideja i trendova –

Savjeti za ukrašavanje božićnog bora

Tradicija ukrašavanja božićnog drvca

Kako s djecom samostalno izraditi ukrase za bor

Božićna dekoracija i trendovi dekoriranja

20 savjeta za sretan Božić

Feng Shui savjeti za praznike

40 novogodišnjih haljina prema prigodi i mjestu na koje idete

Kako vezati kravatu

Poslovni pokloni – Kako izabrati poklon za partnere?!

Tradicionalna božićna jela – Što se kuha na Božić i Badnjak

Božićni recepti

Božićni kolači