29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Poslovni pokloni 2024. – Kako izabrati poklon za partnere?! [ KARIJERA ]

Svake godine u ovo vrijeme počinje se razmišljati o poklonima. Dostupnost informacija i noviteta, pa...

Poslovni pokloni – Kako izabrati poklon za partnere?!

Poslovni pokloni – Kako izabrati poklon za partnere?!

Svake godine u ovo vrijeme počinje se razmišljati o poklonima. Dostupnost informacija i noviteta, pa čak i kupnje preko interneta proširilo je mogućnosti izbora poslovnih poklona. S druge strane veće mogućnosti uvijek traže i više vremena za donošenje odluke i izbor pravog poklona.

Iako je već nekoliko godina kada su poslovni pokloni u trendu odabir lokalnih proizvoda, na ovo treba obratiti pažnju više nego ikad. Najbolji pokloni su oni koji će poduprijeti mali lokalni biznis.

Poslovni pokloni – Kako izabrati poklon za partnere?!

Izbjegavajte poklone koji su neaktualni za trenutnu situaciju.

Osim trenutne situacije kod odluke o poslovnim poklonima uzmite u obzir slijedeće:

–        Provjerite da li postoji nekakav pravilnik u poduzeću o poslovnim poklonima. Ukoliko ga vi nemate možda imaju vaši poslovni partneri i morat ćete tome prilagoditi svoje poklone.
–        Kome poklanjate, da li su to partneri ili su to maloprodajni kupci?!
–        Kakav dojam želite ostaviti, da li želite biti tradicionalni, moderni, inovativni, originalni, neobični ili želite nasmijati one koji dobiju poklon?!
–        Koje vrijednosti će pokloni biti, da li će se raditi samo o simboličnom poklonu s logom firme ili će to biti neki skuplji poklon?!

Prema istraživanjima u poslovnom svijetu Amerike poklanjaju se najviše:
1.       kalendari i rokovnici
2.       poklon bonovi za maloprodaju i restorane
3.       brand proizvodi poduzeća
4.       košare s voćem, hranom, slatkišima
5.       buket cvijeća ili biljka i vino ili liker

Za izbor poslovnog poklona je jako važno da proizvodi budu kvalitetni. Bez obzira da li se radilo o jeftinijem ili skupljem poklonu, on bi trebao biti kvalitetan. Uzmite u obzir da poslovni pokloni predstavljaju poduzeće!

Nemojte štedjeti na pakiranju. Dobro umotati poslovni poklon je jednako bitno kao i izabrati poklon. Nemojte dobar poklon upropastiti lošim pakiranjem. Ako nemate stila za to, obratite se stručnjacima. U većim prodajnim centrima često imaju odvojeni štandovi za umatanje poklona, a takvu uslugu možete dobiti i cvjećarnama.

Osobno dostavite poklone, ukoliko je to moguće. Dakle nemojte slati poštom osim ako je to neophodno. Ukoliko vaš partner priprema domjenak onda je to pravo vrijeme da ponesete svoj poklon.

Poslovni pokloni 2020. – Kako izabrati poklon za partnere?!

Prijedlozi poslovnih poklona

Izbor poslovnih poklona sigurno nije laka odluka. On predstavlja poduzeće poslovnim partnerima i treba ih iskoristiti za učvršćivanje poslovnih odnosa.

Prijedlozi poslovnih poklona

Evo samo nekih ideja što pokloniti poslovnim partnerima:

– Kvalitetni čokoladni pokloni su često dobar izbor jer je malo onih koji nisu ljubitelji prave čokolade. Nemojte štedjeti na tome, kupite vrhunsku i dobro dizajniranu čokoladu u finom pakiranju.

– Poklon košare su atraktivan i zanimljiv poklon. Prednost je što u njih možete staviti što želite, možete lako definirati cijenu, a možete ih prilagoditi pojedinim klijentima. Uglavnom se nude raznovrsne košare, a možete ih i sami slagati. Možete ih napuniti domaćim specijalitetima karakterističnim za vaše područje, kombinacija kave, čokolade i desertnih proizvoda je uvijek zanimljiva pogotovo ženama. Prednost je i u tome što će i nakon što se potroše proizvodi košara ostati kao trajan dar.

– Dres kluba za koji navija partner, naravno ako znate za koga navija. Ili nekog priznatog sportaša originalni dres, eventualno potpisan bit će dar koji će oduševiti većinu muškaraca. Samim tim što ste se potrudili saznati za koga netko navija učinit će taj dar još boljim.

– Sobni golf je sve popularniji stoga bi takav poklon mogao biti dobar i za one koji su inače golferi – mogu vježbati i kod kuće, ali i za one koji nisu – sad će moći naučiti. Sigurno će biti dobar izbor poklona za managere.

– Ukoliko je partner tradicionalna osoba prijedlog za poklon je globus. Posebno neki od kvalitetnog materijala, ali klasične izvedbe. Ovisno o dodatcima na njemu možete izabrati i cijenu.

– Stolni sat može biti vrlo dobar izbor. Neka to bude inovativan sat originalnog oblika. Ili to može biti neki tradicionalni oblik sata. To će ovisiti o klijentu. Također možete izabrati one s dodatnim opcijama poput digitalnog sata, termometra, higrometrom, pokazivačem vremena…

– Sezonske karte su također originalan poklon. Za poslovne partnere koji vole sport osim dresa dobar poklon će biti i sezonske karte za utakmice kluba za koji navija. Međutim, to mogu biti i sezonske karte za kino, kazalište, koncertne dvorane, ali i za golf terene i slično, ovisno o tipu osobe partnera kojem poklanjate.

– Parfem, posebno za žene, je dobar izbor. Tu je bitno da poklanjate nova izdanja parfema, i da su dobre kvalitete.

Poslovne čestitke

Vjerojatno se svake godine iznova pitate da li slati blagdanske čestitke ili ne?! Ako se odlučite slati ih, onda tome posvetite malo pažnje. Nemojte sve raditi u zadnji tren!

Čestitke bi trebale poboljšati vaše poslovne odnose, privući nove kupce, podsjetiti stare kupce ili partnere da postojite, ali i pokazati poštovanje prema njima. To je način da im se zahvalite na svemu do sada i pokažete da vam je drago poslovati s njima.

Prvo i najvažnije je kupite dobre i kvalitetne čestitke. Tako ćete pokazati onima kojima ih šaljete da ih cijenite. Loše čestitke bi se mogle shvatiti kao znak da vam ne ide dobro ili da oni nisu vrijedni vaše pažnje i ulaganja.

Provjerite popis kome sve šaljete čestitke. Ispravite eventualne greške u nazivima, imenima, ako je netko promijenio adresu ažurirajte je, kao i kontakt osobu kojoj šaljete. Dodajte nove poslovne partnere koje ste stekli tijekom ove godine, a izbacite one koji više ne trebaju biti na tom popisu.

Potpišite ih osobno! Čak iako na čestitkama već sve piše, uključujući i ime firme kao i vaše ime, vi se još osobno potpišite. Čak i najelegantnije čestitke bi trebale imati ručni potpis i eventualno kratku poruku. Ako je više osoba navedeno kao pošiljatelj, sve bi se osobno trebale potpisati bar prezimenom.

Iako se sve češće koristi kompjutor i pisači, adresa na omotnicama bi se trebala pisati također ručno. Tiskane adrese djeluju neosobno, i kao da se radi o grupnoj pošti, automatskom slanju, a ne o osobnoj čestitci za blagdane. No ne treba biti previše osobna, te uvijek navedite i titulu osobe kojoj se obraćate.

Ne slave svi Božić, stoga je bolje izabrati čestitke na kojima nema religioznih poruka. Usredotočite se radije na želje za uspješnu novu poslovnu godinu i slično.

Bez obzira kolike ste dobri s osobom kojoj se obraćate uzmite u obzir da bi i drugi u uredu mogli vidjeti tu čestitku te se suzdržite od osobnih komentara.

Pošaljite čestitke na vrijeme! Nije svejedno da li su čestitke stigle 20.12. ili početkom prvog mjeseca.

Unikatne slikovne i SMS čestitke za BOŽIĆ i NOVU GODINU – O vama (covermagazin.com)