Kako PREBOLJETI PREKID i preživjeti najgoru fazu [ LJUBAV ]

Kako preboljeti prekid

 Kako preboljeti prekid

Kako preboljeti prekid i preživjeti najgoru fazu

Kako preboljeti prekid

Ako se osjećate depresivno zbog prekida, nitko vas za to ne može okriviti. Nakon svega, veze su integralni dio osobnog života, pa je normalno da ćete se osjećati loše ako izgubite nešto što vam je bilo važno.

Ali što učiniti ako jedva skupljate snage za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, teško radite i ne možete se koncentrirati na rad ili učenje?!

Slijedi nekoliko prijedloga koji vam mogu pomoći da smanjite depresiju koju je prekid uzrokovao.

Kao prvo, nećete se osjećati bolje ako držite sve te emocije u sebi. Razgovor pomaže. Možda vam je neugodno o tome razgovarati s prijateljima, ali dugoročno gledano morate te emocije izbaciti iz sebe ili preciznije rečeno s nekim podijeliti. Ako ne artikulirate te osjećaje oni će se akumulirati u vama te stvarati sve veći problem.

Stoga, dopustite sebi da se rasplačete ili naljutite zbog prekida. Dobra šansa je da ćete jednom kada te osjećaje izbacite suzama osjetiti olakšanje, te ćete biti sposobni nositi se sa situacijom na bolji način.

Drugo, bez obzira kako se osjećali trudite se usredotočiti na pozitivne aspekte svog života. Prekid može biti odličan poticaj da razmislite o svome životu. Možete početi razmišljati o planovima koje imate za budućnost i onome što želite. Ako toliko očajavate zbog prekida potrudite se pronaći stvari koje će vas okupirati, a prekid iskoristite kao poticaj da svoj život i sebe učinite boljim.

Razmislite o svome zdravlju. Sada je trenutak da započnete vježbati.

Razmislite i o usavršavanju. Sada je pravi trenutak da  upišete veći stupanj obrazovanja ili tečaj za učenje novih vještina i jezika. Svako post-prekidno razdoblje trebali biste iskoristiti za rad na sebi.

Ovo je prilika da umjesto da se deprimirate, postanete bolja osoba nego ste sada.

Najvažnije, nemojte upasti u zamku samosažaljevanja. Iako se trenutno osjećate očajno, svaka depresija uzrokovana prekidom može se nadići uz dobro društvo i mnogo aktivnosti. Na taj način izazivate tijelo da proizvodi pozitivne osjećaje i vraća se u normalno stanje. Ovo razdoblje iskoristite za jačanje veza sa starim prijateljima. Vjerojatno niste za njih imali vremena toliko dok ste bili u vezi, pa se ponovno povežite međusobno.

Tri najbolje taktike kako preboljeti prekid

Kada ste shvatili da vas partner više ne želi i da vam se neće vratiti, vjerojatno ćete mnogo lakše potpuno ga preboljeti.

Postoji nekoliko različitih taktika – ovo su tri osnovne i dokazano najbolje:

Prva je «vrijeme liječi sve rane». Možete ne poduzimati ništa, prihvatiti činjenicu da vam je teško i dopustiti duši, tijelu i srcu da se polagano oporavljaju. Ova taktika može potrajati ponekad i više godina, osobno je ne preporučujem, ali je najčešće primjenjiva i najpopularnija.

Druga taktika je popularno nazvana «klin se klinom izbija», a najčešće je primjenjuju muškarci.  Takav oporavak srca je nešto brži, ali postoji mogućnost da nikad nećemo potpuno preboljeti osobu s kojom smo prethodno bili u vezi. Novog partnera ćemo uspoređivati sa starim i razmišljati kako bi bilo da sam s njim ovo, da sam samo umjesto onako, ovako… No, s vremenom i ova taktika će dati dobre rezultate.  S vremenom ćete zaboraviti na starog, iako postoji šansa da će vas novi do tada ostavit jer je primijetio da volite bivšeg, pa ćete ponovo morati prebolijevati sad ovog.  Zbog toga biste ipak trebali pokušati ne tražiti starog partnera u novom, ne pričati o njemu, i ni slučajno ga glasno ne uspoređivati.

Treća je taktika odlučiti napraviti rez i potpuno bivšeg izbaciti iz svojih misli i srca. Preporučuje se nakon razvoda ili prekida dužih veza. Takva tehnika je istinski djelotvorna ali najteže izvediva.

Morate se naoružati selfhelp literaturom, okružiti dobrim prijateljima, psihijatrom, odvjetnikom, biti sigurni da imate stopostotnu potporu obitelji. Paradoksalno ova tehnika može biti i najkraća. Jer ako istinski odlučimo da želimo nekoga zaboraviti možemo to napraviti vrlo brzo.

Bitno je ignorirati partnera, ne dopustiti uopće razgovor o njemu, po mogućnosti promijeniti okruženje i izbaciti sve što vas podsjeća na njega. Započeti s potpuno novim i drugačijim životom. Vratiti vjeru u sebe i samopouzdanje. Znate da sve što vas ne uništi u stvari vas ojača. Neka tako bude i s propalom vezom. Ali nemojte pri tome pokušavati njemu nešto dokazati, moliti se da je on nesretan ili sam. Brinite se samo za sebe, što vi želite…

Šest faza slomljenog srca

kako preboljeti prekid

Nije važno, desilo se to u trećem razredu gimnazije ili tjedan prije osamdesetog rođendana, svi smo bar jednom prošli kroz faze bolnog prekida. Obratite pozornost na riječ „prošli“, što znači da bez obzira da i ako se osjećate kao da se cijeli vaš svijet srušio ili da više nećete moći nastaviti s normalnim životom, proći ćete kroz bolno razdoblje i ponovno se vratiti životu, hrabriji i smjeliji, te bogatiji za jedno životno iskustvo.

Prva faza – shvaćanje

U zadnje vrijeme ste možda i primijetili da su stvari između vas i partnera zategnute i napete, jer uvijek se prekid može naslutiti, osim ako vi ili partner ne uživate u tihoj patnji. Jedno od vas je napokon shvatilo kako stvari ne funkcioniraju i kako biste trebali prekinuti. U ovoj fazi je najvažnije shvatiti kako veza zaista nije funkcionirala i ne zavaravati sebe idealiziranjem, bilo veze, bilo partnera.

Druga faza – prihvaćanje

Dobro, imali ste najveću svađu ikad ili tiho odlučili, ali posljedice su iste nikad ga više ne želite vidjeti u životu. Ali što se događa kada zaista shvatite da ga nikada više ne možete nazvati, pozvati na brzu šalicu kave… uopće?! Što ako vam počne nedostajati? Što ako vi njemu ne budete nedostajali? Možda ćete početi razmišljati kako prekid uopće nije bio dobra ideja. Naravno da je bio dobra ideja jer veza nije funkcionirala. Nemojte ga zvati jer ili on ili vi ste prekinuli s razlogom. Samo zbog toga što vam nedostaje ne znači da biste se trebali viđati ponovo. U ovoj fazi je najvažnije shvatiti kako veza zaista nije funkcionirala i ne zavaravati sebe idealiziranjem. Stalno biste se trebali podsjećati kako ga ne biste trebali nazvati bez obzira kako se osjećali.

Treća faza – tugovanje

Jednom kada shvatite da će vaš život biti drugačiji proći ćete kroz fazu tugovanja. Plakat ćete na zajedničke pjesme, plakat ćete kada osjetite da jastuk još uvijek miriši po njemu i konstantno analizirati dijelove veze. Možda će vam se učiniti kako je vaš život gotov, ali morate znati da vrijeme liječi sve rane i vaše slomljeno srce će se s vremenom zaliječiti. Ova faza je najgora, ali nemojte sputavati tugu, jer ako je budete sputavali kasnije ćete se osjećati samo lošije.

Četvrta faza – ljutnja

„Idiot! A čuvala sam ga kao kap vode na dlanu“. Ovo je najkritičnija faza. U njoj ćete praviti popis najiritantnijih stvari koje je radio, a koje ste možda smatrali i slatkima. U ovoj fazi umjesto da ležite u krevetu i gledate stare filmove trebali biste započeti veću brigu o sebi. Otiđite frizeru, u kupovinu i uredite se. Kada budete dobro izgledali i osjećati ćete se bolje. U ovoj fazi biste već trebali reći „Ako me ne želi to je njegov gubitak, a ne moj“. Pronađite nove hobije, posvetite se poslu, bavite se sportom i družite s prijateljima što više. Nema smisla sažalijevati se, kada vani cijeli svijet čeka na vas i novi ljudi i zanimljiva iskustva koja ćete doživjeti.

Peta faza – otvaranje

S vremenom ćete započeti shvaćati kako vaš bivši nije jedini. Postoji mnogo drugih zanimljivih osoba. Poanta je, da kada se otvorite ponovo i drugi će se otvoriti prema vama i poželjeti vas bolje upoznavati. Čak i ako niste spremni započeti vezu izađite van i počnite se ponovo zabavljati. Bivšeg ćete brže zaboraviti što se više budete kretali u društvu drugih ljudi.

Šesta faza – sloboda

O bivšem već danima niste razmišljali, kad bum. Vidite ga na ulici s novom djevojkom. I odjednom iznenađenje. Potpuno vam je svejedno. Čak vam se ni lice nije zarumenilo. Dok pozdravljate čini vam se kao da je vašem bivšem neugodnije nego vama. Ali važno je da kada susret prođe nastavite držati glavu uspravno i ne razmišljate duže od 10 minuta o njemu (Je li dobio na težini i sl. stvari). Nasmiješite se jer ste napokon slobodni.

Iako su neke faze duže od drugih, proći ćete sigurno kroz njih bez obzira činilo vam se i da ste zaglavili u nekoj. Ako je netko slomio vaše srce ili ste imali težak prekid to ne znači da ne postoji negdje neka druga osoba koja čeka na vas.

Ima nešto od srca do srca…

Kako preboljeti prekid

«Ima nešto od srca do srca, neka tanka nit, koja čini naše snove, a ne da se dirati…»  Crvena jabuka
U svakom odnosu, posebno ljubavnom, partneri svakodnevno izmjenjuju energiju. Ta energija stvara čvrstu nit koja se može zadržati i dugo nakon prekida.  Ukoliko ne prekinete i tu nit ona će ostati kao otvoreni kanal kroz koji će emocije i dalje protjecati.

Posebno ako niste svjesni da ta nit još uvijek postoji može vam se desiti da ponekad neke osjećaje smatrate svojima, a koji su u biti osjećaji bivšeg partnera.

Možda vam se i desila situacija kada ste bili sigurni da želite prekinuti vezu s partnerom, ipak nakon nekog vremena u vama se pođe stvarati osjećaj neopisive tuge i nostalgije. Samo vam se teške misli motaju po glavi. Zaboravljate sve ružne događaje, u stvari niste sposobni uopće ni o čemu detaljno razmišljati, jer samo vam nedostaje njegova blizina i želite ga natrag. Onda u slijedećem trenutku opet se pitate otkud odjednom sva ta tuga i sigurni ste da uopće nemate nikakvih osjećaja prema bivšem partneru. Upravo u ovakvim situacijama dolazi do miješanja energije.

Ta neprekinuta veza može vas spriječiti i u stvaranju bliskog odnosa s drugim osobama, jer vaš bivši partner to ne želi,  ili vam stvarati konstantni osjećaj tuge, jer vaša pozitivna energija otječe od vas.
Presiječete li tu nit odvojit ćete se od stare «prtljage» i osloboditi se povezanosti koja vam više ne služi.

Kidanje te niti je nužan proces koji morate napraviti želite li nastaviti s ugodnim životom bez konstantnog osjećaja tuge.

Pronaći i presjeći tu nit u stvari je jednostavan i lagan proces, samo to morate i sami dovoljno željeti.
Ako vam nikako ne uspijeva pokušajte s jednom meditativnom vježbom. Nju je najbolje napraviti negdje dok ste opušteni i sami. Negdje gdje vas neće nitko smetati.

Bitno je samo biti čvrst u svojoj namjeri. Vizualizirajte taj proces.

Za početak umirite se, koncentrirajte, zatvorite oči i vizualizirajte osjećaj niti koje vas povezuju s drugim osobama.  Pronađite konkretnu nit koje se želite osloboditi. Ne morate se brinuti lako ćete prepoznati pravu, jednostavno ćete znati. Zatim je presijecite. Zatim zamislite kako su krajevi odletjeli svaki u svoju stranu poput sunčevih zraka.

Kako preboljeti prekid i krenuti dalje

Kako preboljeti prekid i krenuti dalje

Kada je vrijeme da krenete dalje nakon prekida?

Romantične veze čine život zanimljivim i vrijednim življenja. Ali sve studije pokazuju kako je prekid i nastavak života poslije veze za dosta ljudi ozbiljan emotivni problem koji može voditi i do zdravstvenih problema.  Često ćete čuti savjet kako ne treba srljati u novu vezu, što je točno, ali najčešće su izlasci s novim osobama najbolji način da izliječite slomljeno srce.

Prema znanstvenim istraživanjima sezona prekida je od prosinca do veljače. U tim mjesecima osobe su sklonije preispitivati svoj život i smisao veze.  Ako postoje problemi u vezi, poput različitih očekivanja, tada će se u tim mjesecima otkriti i izaći na površinu.

Dok je svaka veza drugačija, razlozi za prekid su uglavnom jednaki. Različita očekivanja, različite želje za brzinom razvoja veze ili različitost karaktera.

Nevjera, nervirajuće navike i način na koji partneri tretiraju jedno drugog  utječu na svaku vezu i uzrokuju prekid.

Ali da biste krenuli dalje u novu vezu morate se oporaviti od prekida. Vrijeme koje ćete provesti u fazi oporavka ovisi o vašem emotivnom zdravlju i vezanosti uz partnera. Dok će neki preboljeti prekid gotovo preko noći, nekima će trebati mjeseci pa čak i godine da pređu preko prekida.

Prekidi znaju uzrokovati emotivne i fizičke poteškoće, a ponekad i traume. Ponekad prekidi uzrokuju depresiju i stimuliraju proizvodnju kortizola, hormona stresa, što izaziva fizičke probleme. Taj hormon čini da se osjećate umorno i slabo, te potiče  tijelo da pohranjuje masnoće, te smanjuje imunitet. Iz tih se razloga osobe nakon prekida debljaju, povlače iz društvenog života i osjećaju bolesno.

Stoga prije nego pođete tražiti novu ljubav, prvo morate vratiti kontrolu nad svojim zdravljem. Jedite pametno, odmarajte se, obnovite svoj društveni život, te tražite potporu od onih koji vas vole.

Da biste krenuli dalje morate se fizički oporaviti i vratiti emotivnu ravnotežu.  Kada vratite zdravlje tada ste spremni krenuti dalje. Ali nemojte žuriti. Najbolje je krenuti lagano, ali nemojte ni odugovlačiti.  Stoga bez obzira u kojoj ste fazi prekida, ako želite nastaviti dalje na prvo mjesto stavite svoje zdravlje i društveni život, a to će otvoriti prostor za nove ljubavi.

Prebolijevanje i prebrođivanje tuge nakon prekida možda je najteža stvar na svijetu. Ne samo da se trebate nositi s boli, nego i s promjenama raspoloženja i pritiskom da se morate zbrojiti i krenuti dalje.

Ako ne možete preboljeti prekid i još uvijek žalite za prošlom vezom savjeti ispod su za vas.

-1- Nemojte ga moliti da vam se vrati

Teško je nositi se s prekidom, ali molbe da se vrati neće donijeti ništa dobro. Ako vas odbije bit će još bolnije nego što je sada.

-2- Prekinite svu komunikaciju

Ovo će možda djelovati previše oštro na samom početku, ali ako prekinete sve komunikativne kanale s bivšim bit će vam lakše preboljeti ga. Zbrišite njegov broj, sakrijete profil na društvenim mrežama. Ako je potrebno privremeno prekinite i kontakt s osobama koje vas podsjećaju na njega.

-3- Oprostite i zaboravite

Najgora stvar koju možete napraviti je pokušavati se osvetiti za prevaru ili bilo što drugo. Teško je, ali jednostavno morate se pribrati, skupiti svu snagu, oprostiti i zaboraviti. Ali nemojte njega o tome informirati, to trebate napraviti sami sa sobom, a ne s njim. Oprostiti ne znači vratiti se na staro, ili reći nekome da ste mu oprostili. Oprostiti znači pomiriti se s prekidom i u sebi poželjeti toj osobi sve najbolje, te nastaviti dalje bez negativnih emocija.

-4- Usredotočite se na sebe

Ovo je prilika da se ponovo povežete sami sa sobom. Ponovno otkrijte tko ste i što želite u životu.

-5- Potražite savjet

Ako vam je zaista, zaista teško možda vam treba pomoć. Razgovarajte s prijateljima, članovima obitelji ili stručnjacima.

-6- Optimistično gledajte unaprijed

Pesimističnost po pitanju budućnosti ne pomaže. Pripazite da ne postanete općenito negativna i ogorčena osoba. Nemojte biti zajedljivi prema sretnima, nego im se pridružite u njihovoj sreći.

-7- Nemojte pričati o uspomenama

Normalno je da ćete se s vremena na vrijeme prisjetiti bivšeg ili vašeg odnosa, ali nemojte o tome pričati. Nemojte ni pričajući o drugoj temi davati usporedbe s vašim odnosom. I kada se sjetite, nemojte spominjati vašu vezu ili bivšeg, nego tražite druge primjere.

-8- Nemojte brojati vrijeme samoće

Nepotrebna stvar koju možete napraviti je stalno brojati koliko je prošlo od vašeg prekida. Potpuno je svejedno hoćete li pravog upoznati sutra, za 6 mjeseci ili za 6 godina. Potrudite se da vam vrijeme do tog susrete prođe ugodno i bude smisleno, a ne poput pisanja crtica u zatvorskim sobama.

4 razloga da prestanete žaliti za bivšim iako ste vi krivi za prekid

Kako preboljeti prekid

Dosta single žena u vezama mijenja svoje ponašanje i postaje osoba koja nije ili ne želi biti. Jednostavno si ne mogu pomoći, lako se uzrujaju i često, blago rečeno nisu ljubazne prema muškarcu s kojim su. Naravno, vrlo brzo zažale zbog svog ponašanja, ali tada već bude kasno, jer njemu dosade njeni „ispadi“ i odlučuje otići.

Takve žene milijun puta požele da mogu vratiti vrijeme i biti prema njemu ona prekrasna žena kakvom je drugi poznaju i kakve jesu, te stalno u glavi ponavljaju pitanja što bi bilo da je učinila ovo, umjesto onoga, da se ponašala drugačije…

Međutim, što je učinjeno, učinjeno je i on se vjerojatno neće vratiti, ali ako ne želite i sljedeći put ponoviti istu pogrešku morate naučiti kako funkcionirati u vezi, manje brinući za njega, a više za sebe. Na taj način prestat ćete reagirati na sitnice i stvoriti manje napet odnos među vama.

– Zbog čega brinete? Stvar je u tome da brigom ne pomažete situaciji. Što je učinjeno, učinjeno je i vi tu ne možete ništa napraviti. Ako se uzrujate to će biti samo vaša pogreška.

– U vezi bi se trebali brinuti jedino za sebe. Znamo, to zvuči previše sebično, ali sami sebi biste trebali biti na prvom mjestu. Ako on ima neke sumnje, to ne bi trebao biti vaš problem. Nemojte se opterećivati time što on misli, nego onim što vi mislite. Čak da vas i vara ili planira ostaviti, brigom i ishitrenim reakcijama ne možete ništa promijeniti. Vi budite u svome najboljem izdanju, a njemu ostavite izbor da bude u izdanju kakvom on želi biti.

– Ni jednu stvar o kojoj se brinete ne možete promijeniti. Morate znati da nemate moć utjecati na njegove odluke, pa nemojte ni pokušavati.

– Nevažno što ste učinili ili niste učinili, za čim žalite i sl. ni jedan muškarac nije vrijedan vašeg zdravlja i razuma. Nemojte plakati, patiti ili brinuti jer na taj način samo sebi škodite. Jednog ste izgubili?! Pa što?! Krenite prema sljedećem.

Kako izliječiti slomljeno srce i preboljeti prekid

Kako izliječiti slomljeno srce i preboljeti prekid

Ako ste već prošli fazu pokušaja pomirbe s bivšim partnerom (uvjeravanja kako su se stvari promijenile i traženja nove šanse) i shvatili ste da od te opcije neće biti ništa vrijeme je da krenete dalje sa svojim životom. Tužna činjenica je da ako niste uspjeli pri prvom pokušaju, nećete uspjeti ni kasnije pa je bolje što prije krenuti s izlječenjem slomljenog srca.

Naravno, problem je gdje započeti i gdje izbacite sve preostale emocije. Svatko ima svoju jedinstvenu proceduru prekida. Neke se osobe izoliraju i leže u krevetu tjedan ili dva, dok drugi teže društvenosti i ugodnijim oblicima. Nevažno koji ste tip, važno je što prije izbaciti iz misli praznu kutiju koja se nalazi u vašem srcu.

Naravno, ne radi se o tome da trebate nekoga preboljeti što je prije moguće, nego preboljeti na potpun način i jednom zauvijek.

Gotovo je nemoguće nakon prekida duge veze objektivno sagledati situaciju i mirno krenuti dalje. Slomljeno srce sklono je analiziranju i dobrog i lošeg i svega onoga u sredini. Često se možete usredotočiti na ono što ste činili pogrešno i misliti kako druga osoba nije učinila ništa što bi doprinijelo prekidu. Lako je izolirati sve ostalo i od sebe učiniti negativca, međutim bez obzira što mislili – niste, jer svaki odnos je dvosmjerna ulica.

Sljedećih pet koraka može vam pomoći da izbacite takve misli iz glave i što brže prebolite prekid.

-1- Uzmite odgovarajuću pauzu
Dajte sebi dovoljno vremena za izlječenje jer u drugom slučaju biste kasnije mogli platiti dug. Kao i hodanje sa slomljenom nogom, tako i slomljenom srcu treba vremena da se vrati punoj snazi. Kao što bi prerano stajanje na nogu izazvalo pravu katastrofu tako bi bilo i sa srcem. Ako ne prođete fazu oporavka možda ćete za tri mjeseca novom partneru morati objašnjavati zbog čega još uvijek volite bivšeg.

-2- Izbjegavajte pretjerano analiziranje
Iako ćete doći u napast, nemojte razmišljati o sljedećem:
“Kako mi je mogao lagati cijelo vrijeme?”
“Hoću li ikoga više moći ovako voljeti?”
“Kada se obljubio od mene?”
“Jesam li ostavila značaja u njegovom životu? Hoće li me brzo zaboraviti?”

Nevažno kakve okolnosti bile, uvijek će biti nekih neriješenih pitanja. Maleni detalji odjednom će postati veliki. Iako znate da je kraj veze iz nekog razloga želite njega ili sebe opravdati. Nažalost, kada je ljubav u pitanju gotovo nikad ne postoje razumljivi razlozi i odgovor koji tražite vjerojatno ne postoji. Dajte sve od sebe da skrenete misli s ovakvih pitanja.

-3- Prihvatite svoju novu realnost… Bez ljutnje
Prihvaćanje činjenice da stvari nikad više neće biti onakve kakve su bile korak je prema novom životu. Jednom kada prihvatite gubitak spremni ste zakoračiti ponovno u svijet. Vaša prošla veza puna je sjajnih sjećanja, iskustava i avantura pa usmjeravanje negativne energije neće pomoći. Nema nikakve potrebe da nekoga optužujete ili se svetite za to što stvari nisu išle. Ljubav je takva. Što je bilo, bilo je. Pređite preko toga ponosno i krenite dalje.

Bivšeg partnera trebali biste cijeniti prema onome što je on bio prema vama dok je veza trajala, ne što je sada. Uživali ste u zajednički provedenom vremenu i nema potrebe da za tim žalite. Nadajte se kako ćete se u budućnosti moći osvrnuti i prisjećati se tog partnera s toplinom, ali i sa saznanjem kako je sve gotovo i kako se neće nikada ponoviti. Kada se budete mogli prisjećati prošlosti s toplinom bez gorčine znat ćete da ste preboljeli.

Ex faktor – kako krenuti dalje i preboljeti prekid

kako krenuti dalje i preboljeti prekid

Prije nego što pronađete pravog, očekujte proći kroz potpuno ludilo izlaženja s dečkima. Ali bez obzira što ponekad znate kako netko nije „taj“ teško je krenuti dalje jer bivši neće samo nestati iz vašeg života, ipak morate znati s tim se nositi na odrastao način.

Kreten
Mnoge žene bar jednom prođu kroz fazu u kojoj hodaju samo s lošim muškarcima. Međutim, kada izađu iz te faze shvate da omalovažavanje, iznevjeravanje, kritiziranje ili varanje nije zanimljivo. Ali kreten je tip kojeg ćete zasta teško nadići zbog načina na koji se igra/o s vašim samopouzdanjem. Na početku on nudi sviđanje, strast i zainteresiranost, a tada se povlači, tako da vam stvara osjećaj da ste vi nešto učinili krivo zbog čega je on promijenio ponašanje i da trebate učiniti nešto drugo kako biste (ponovno) zaradili njegovu ljubav. Ponekad se radi o jednom ciklusu, a ponekad prođete kroz više njih. U jednom trenutku veza okonča i vi završite usamljeni sjedeći na kauču i razmišljajući gdje ste pogriješili i što možete napraviti da bi popravili situaciju. Ali niste vi ništa učinili, jednostavno, on je kreten.

U svakom slučaju hodanje s kretenom može kod vas ostaviti misao kako su svi muškarci takvi. I vjerojatno ćete kroz prizmu njegovog ponašanja izlaziti na nove spojeve i gledati ostale dečke, a to je vrlo loša startna pozicija za započinjanje nove veze. Važno je da shvatite da ipak većina muškaraca nije tako loša.

Vaš bivši je bio kreten i morate prihvatiti to da vjerojatno nikad nećete saznati razloge zbog kojih je veza gotova. On je nesposoban za intimnost s bilo kim i čak i da upozna svjetski supermodel ili zgodnu i dobru multi-milijarderku on bi vjerojatno i na njoj pronašao mane.

Progonitelj
Istraživanja pokazuju kako je više od 30 posto žena bar jednom bilo uhođeno i to od osobe koju su poznavale. Naravno to jako živcira, ali ponekad može izazvati i pravi strah.

Ako vaš bivši jednostavno ne prihvaća „ne“ i činjenicu da su stvari među vama gotove, morate se naći s njim i pokušati mu objasniti. Recite mu jasno i glasno, bez umotavanja da ga nikad više ne želite vidjeti ili razgovarati s njim. Ako ni tada ne prestane počnite voditi dnevnik uhođenja s točnim datumima i činjenicama neko vrijeme i prijavite njegovo ponašanje policiji.

Nemojte o tome pisati na forumima ili svome blogu, ali nemojte se sramiti razgovarati o tome što on radi. To je njegov problem, a ne vaš. Prijatelji bi vam trebali dati potporu i zaštititi vas u slučaju potrebe.

Najljubavnik
Seks je moćna stvar i ako je on muškarac s kojim ste imali najbolji seks ikad to će uvijek prizivati jake memorije i fizički i psihički. Kao rezultat, teško ćete ga preboljeti, posebno ako ste seksualna osoba. Možda će vam se javljati misao o bivšem i kada pronađete novog partnera i nametnuti osjećaj krivnje. Ali morate znati da seks nije baza na kojoj možete izgraditi kvalitetnu vezu.

Prva faza koju trebate napraviti kako biste preboljeli ovog bivšeg je prestati razmišljati o seksu uopće. Izbrišite sve poruke ili mailove koje ste dobili od njega, posebno one seksualnog konteksta i nevažno koliko vam se to glupo činilo, u ovoj situaciji mogu pomoći pornići koji će vam u glavu staviti nove slike.

Nevidljivi bivši
Nevidljivog bivšeg je zaista teško preboljeti jer s njim nikad zapravo niste ni hodali pa vam vaša svijest ne pruža vrijeme „prebolijevanja“. U nekim slučajevima radi se o prijatelju s kojim ste provodili sate i sate dok nije pronašao djevojku, osobi s kojom vam se uvijek činilo „sad bi moglo nešto biti“ da biste na kraju shvatili da on vas ne gleda u tom svjetlu.

Pretpostavljamo da želite zadržati tu osobu u svome životu, ali najbolji način da ga prebolite je distanciranje. Recite mu da ćete biti zauzete nekoliko sljedećih tjedana i da nećete biti u mogućnosti razgovarati ili se viđati s njim. Provedite to vrijeme u izlascima i druženju s drugim ljudima koje smatrate posebno uzbudljivima. Morate vratiti perspektivu zabavnog života i bez njega, a tek tada se možete vratiti eventualnom pravom prijateljstvu.

Krivac za sve
Ovdje se radi o osobama koje sve svoje slabe točke projiciraju na druge ljude i optužuju ih za te stvari. Uvijek kasnite? To je zbog toga što je on kasnio pa je kod vas stvorio takvu naviku. Ne možete se vezati? To je zbog toga što se on nije mogao vezati.

Osvijestite se. Naravno, vaš bivši je možda radio sve to i više, ali ne morate uokolo nositi njegovu prtljagu, a posebno ne s njom se ponositi.

Kolega
Bivši koji je vaš trenutni suradnik na poslu može upasti u bilo koju od ubrojenih kategorija, ali je i kategorija za sebe. Posebno je komplicirano svakodnevno ga viđati na poslu.

Kako biste izbjegli komplikacije s njim vrijedi otvoriti se i iskreno razgovarati. Bolje i to nego da puknete iznad kopirnog aparata i napravite scenu. Nemojte nikad razmišljati zavoditi ga ponovno ili zavoditi druge kolege kako biste njega napravili ljubomornim. Na taj način ćete samo pogoršati situaciju.

Depresivni zbog prekida? Evo što biste trebali činiti da biste preboljeli prekid i krenuli dalje

Kako preboljeti prekid

Ako se osjećate depresivno zbog prekida, nitko vas za to ne može okriviti. Nakon svega, veze su integralni dio osobnog života, pa je normalno da ćete se osjećati loše ako izgubite nešto što vam je bilo važno.

Ali što učiniti ako jedva skupljate snage za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, teško radite i ne možete se koncentrirati na učenje?!

Slijedi nekoliko prijedloga koji vam mogu pomoći da smanjite depresiju koju je prekid uzrokovao.

Kao prvo, nećete se osjećati bolje ako držite sve te emocije u sebi. Razgovor pomaže. Možda vam je neugodno o tome razgovarati s prijateljima, ali dugoročno gledano morate te emocije izbaciti iz sebe ili preciznije rečeno s nekim podijeliti. Ako ne artikulirate te osjećaje oni će se akumulirati u vama te stvarati sve veći problem.

Stoga, dopustite sebi da se rasplačete ili naljutite zbog prekida. Dobra šansa je da ćete jednom kada te osjećaje izbacite suzama osjetiti olakšanje, te ćete biti sposobni nositi se sa situacijom na bolji način.

Drugo, bez obzira kako se osjećali trudite se usredotočiti na pozitivne aspekte svog života. Prekid može biti odličan poticaj da razmislite o svome životu. Možete početi razmišljati o planovima koje imate za budućnost i onome što želite. Ako toliko očajavate zbog prekida potrudite se pronaći stvari koje će vas okupirati, a prekid iskoristite kao poticaj da svoj život i sebe učinite boljim.

Razmislite o svome zdravlju. Sada je trenutak da započnete vježbati. Razmislite i o usavršavanju. Sada je pravi trenutak da  upišete veći stupanj obrazovanja ili tečaj za učenje novih vještina i jezika. Svako post-prekidno razdoblje trebali biste iskoristiti za rad na sebi. Ovo je prilika da umjesto da se deprimirate, postanete bolja osoba nego ste sada.

Najvažnije, nemojte upasti u zamku samosažaljevanja. Iako se trenutno osjećate očajno, svaka depresija uzrokovana prekidom može se nadići uz dobro društvo i mnogo aktivnosti. Na taj način izazivate tijelo da proizvodi pozitivne osjećaje i vraća se u normalno stanje. Ovo razdoblje iskoristite za jačanje veza sa starim prijateljima. Vjerojatno niste za njih imali vremena toliko dok ste bili u vezi, pa se ponovno povežite međusobno.


Komentari

Odgovori

*