28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako biste smršavili spavajte duže

Dobar i dug san možda je najjednostavniji način do mršavije figure...

Kako biste smršavili spavajte duže

Dobar i dug san možda je najjednostavniji način za mršavljenje bez dijete.

Istraživanja provedena u SAD-u pokazala su kako žene koje spavaju premalo, pet ili manje sati po noći, spadaju u skupinu skloniju debljanju.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 70.000 žena, a znanstvenici su ih promatrali kroz 16 godina. Žene koje su učestalo kraće spavale u prosjeku su skupile više oko 15 kg za vrijeme istraživanja od žena koje su spavale sedam sati ili više.

Znanstvenici su utvrdili kako njihova težina nije bila povezana s prejedanjem ili neaktivnošću. Jedina relevantna varijabla bio je san.

Prijašnja istraživanja pokazala su kako nekoliko neprospavanih noći utječe na lučenje hormona koji kontrolira tek, te su znanstvenici isprva mislili kako osobe koje manje spavaju i jedu više. Ali istraživanje ih je iznenadilo jer su zapravo one jele manje. Što bi značilo da težina žena koje spavaju manje nije prouzrokovana povećanim tekom.

Istraživači su ustvrdili kako manjak sna utječe na promjene u bazičnom metabolizmu (koliko kalorija sagorite dok se odmarate). Osobe koje su manje spavale utjecale su na metabolizam i on jednostavno usporeno troši energiju, praveći rezerve.

Mršavljenje bez dijete