Zdravstvene koristi od rajčice plus zanimljivi recepti [ ZDRAVLJE ]

Zdravstvene koristi od rajčice plus zanimljivi recepti

Nema dvojbe da su rajčice povrće ljetne sezone, pa propustiti priliku iskoristiti sve zdravstvene prednosti koje vam one daju.

-1- Rajčica sadrži supstance za koje se vjeruje da su moćni borci protiv stanica raka, a također smatra se kako rajčica pomaže u sprječavanju nastanka srčanih oboljenja.

-2- Jedna šalica svježeg soka od rajčice ili otprilike dvije rajčice organizmu daju više od 50 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Ovaj vitamin pomaže tijelu da se bori protiv infekcija, poboljšava stanje kože i smanjuje stres.

-3- Rajčica je bogata i vitaminom A koji pomaže vašoj koži, imunološkom sustavu i očima da ostanu zdravi.

-4- Rajčice su dobar izvor vlakana.

-5- Rajčice sadrže vitamin K koji pomaže očuvati snagu vaših kostiju.

Jedite rajčice da biste spriječili štetu kod izlaganja suncu

Najobičnije rajčice, tvrde znanstvenici, mogle bi biti odlično oružje u borbi protiv štete koju nanosi pretjerano izlaganje suncu.

Naravno ne smijete zaboraviti sredstvo sa zaštitnim faktorom, ali također jedite i rajčice.

Rajčica je odličan izvor antioksidanata koji neutraliziraju mnoge štetne efekte uzrokovane UV zrakama.

Konzumiranje rajčica neće vas učiniti otpornima na sunce, ali može biti korisna dodatna alatka kod sunčanja.

Postoje više vrsta rajčica, a ovisno o onome za što ih koristite možete izabrati vrstu.
Cherry rajčice su jedne od najmanjih, okrugle su i idealan izbor za salate.
Grape rajčice su slične cherry rajčicama, ali su duguljaste i sadrže manje vode. Također su odličan izbor za salate.
Roma rajčice su malo veće, ali nisu klasične veličine rajčice. Budući da su dosta slatke često se koriste za umake, ali i u salatama.
Beefsteak rajčice su veće, čvrste, uglavnom okrugle. Budući da su nešto veće od prethodnih, mogu se lakše rezati i koristiti kako u salatama tako i u pripremama jela, te u sendvičima i hamburgerima.
Tu spada i domaća rajčica koja se i zbog svoje slatkoće koristi za pripremu umaka, zimnice, ali i u raznim receptima, kao i u sendvičima i salatama.

U rajčicama se krije tajna zdravog srca

Znanstvenici kažu da konzumacija rajčica djeluje na smanjenje visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka zbog visoke razine supstance lycopene koja se nalazi u rajčici.

Nakon analiziranja 14 različitih međunarodnih studija provedenih u zadnjih 55 godina o konzumaciji rajčica i djelovanju na organizam, australski znanstvenici su došli do zaključka kako je rajčica jedan od učinkovitijih prirodnih boraca protiv visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka.

Znanstvenici dodaju kako je kuhana rajčica u ovom slučaju bolja od sirove jer tijelo apsorbira lycopene bolje kada je rajčica prethodno kuhana.

Koristite kečap uz sve

Znanstvenici tvrde kako umak od rajčice, kečap, može značajno pomoći vašem srcu.

Studije koje su proveli finski stručnjaci govore kako se kečap bori protiv lošeg kolesterola.

Osobe koje su sudjelovale u istraživanju kada su dodale kečap uz sve obroke značajno su smanjile kolesterol, a ako su u prehranu uključile i dvije čaše dnevno soka od rajčice značajno poboljšanje zamijećeno je već u tri tjedna takve prehrane.

Znanstvenici kažu kako umak od rajčice može pomoći i kod osoba koje već boluju od povišenog kolesterola jer će smanjiti šanse za srčani infarkt.

Rajčice se već dugo vremena smatraju zdravom namirnicom, a sastojci u njima mogu zaštiti i od mnogih drugih bolesti, međutim ovo istraživanje pokazalo je kako nisu samo svježe rajčice korisne nego i prerađene.

Rajčice protiv visokog krvnog tlaka

Visok krvni tlak je raširena pojava i jedna od učestalih bolesti modernog svijeta. Hipertenzija kada se ne liječi može donijeti brojne probleme organizmu i zdravlju.

Istraživanje u Izraelu pratilo je osobe s povišenim krvnim tlakom koji su dobivali suplemente na bazi rajčice. Ispitanici su pokazali dobru reakciju i snižavanje krvnog tlaka nakon tjedna.

Rajčica sadrži likopen koji je kao antioksidans povezan sa prevencijom srčanih oboljenja uz što se veže i djelovanje rajčice na visok krvni tlak.

Prema nekoliko istraživanja smatra se da redovito konzumiranje rajčice može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Rajčice dnevno bi trebale biti u redovitoj konzumaciji, kako bi djelovali na visok krvni tlak. No, u to se ubrajaju svježe rajčice, kao i sok od rajčice, ali i rajčice u receptima poput umaka od svježe rajčice i slično. Više: Visok krvni tlak – kako ga sniziti na prirodan način – Prirodni lijek

Maska od rajčica protiv akni

Ponekad sastojci iz kuhinje mogu pomoći licu da se osvježi jednako dobro, ako ne i bolje, od kupovnih skupih preparata.

Iskušajte ovu masku za borbu protiv prištića i mitesera.

Ogulite rajčicu (stavite je na minutu u vrelu vodu i kožica će se lakše skidati), te

¼ rajčice pomiješajte s

1 čajnom žličicom jogurta
1 čajnom žlicom aloa vera gela
4 kapi eteričnog ulja mente.
Od sastojaka napravite homogenu smjesu i nanesite na lice. Ostavite neka djeluje oko 10 minuta, zatim isperite toplom vodom.

Vezano:

Recepti za jela od rajčica