18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Lagana KORIZMENA DIJETA – kako smršaviti u 40 dana

Pridržavajući se pravila navedenih iznad možete očekivati gubitak 3 do 8 kg u 40 dana. Super prilika da preispitamo svoje prehrambene navike, napravimo detoksikaciju tijela, oslobodimo se proljetnog umora i smršavimo.

Korizmena dijeta – kako smršaviti u 40 dana

Crkva nam sugerira korizmu, dane kroz koje imamo priliku preispitati našu dušu i tijelo, te izbaciti iz života ekstra “težinu”. To se ne mora odnositi samo na kilograme, nego sve što nam otežava život, ali ovdje ćemo se usredotočiti na njih.

Korizma se obično povezuje s odricanjem, postom i skromnošću, kroz 40 dana, pa može biti super prilika da preispitamo svoje prehrambene navike, napravimo detoksikaciju tijela, oslobodimo se proljetnog umora i smršavimo.

Korizma je vrijeme duhovnog čišćenja, te na ovih 40 dana treba gledati kao na priliku da postanemo bolja osoba i odreknemo se nekih svojih poroka, a ne samo kao na priliku za mršavljenje, a mršavljenje će biti posljedica odricanja.

Koje su prednosti korizmene dijete:

– Dizajnirana je da jača duhovno, a gubitak kilograma je popratna pojava
– Traje samo 40 dana
– Osmišljena je tako da omogućava tijelu “proljetno čišćenje” i povratak energije.

Kako provoditi korizmenu dijetu

-1- Prvi dan korizme, na čistu srijedu ne jesti meso i ne prejedati se –

Čista srijeda je dan za post i nemrs. Treba izbjegavati meso i prejedanje. Dnevni unos hrane rasporedite u jedan normalni i dva mala obroka, ali tako da uvijek ostanete pomalo gladni. U postu je dozvoljeno samo jedanput dnevno se do sita najesti, ali potrudite se da i za taj normalni obrok ne pretjerate i pojedete manje nego inače.

-2- Petkom izbjegavati meso –

Petak bi trebao biti dan bez mesa – nemrs. Nepisano je pravilo da sve osobe starije od 14 godina izbjegavaju meso svakog petka tijekom korizme.  Cilj ovakvog odricanja je popravljanje samokontrole. Meso u prošlosti nisu imali priliku svi jesti. Ono se poistovjećivalo s bogatstvom i blagostanjem, te se odricanjem od mesa vraćalo duhovnom i na neki način pokazivalo kako se može voditi život bez materijalnog, onog što meso simbolizira.

Ribu i morske plodove možete slobodno jesti.

Kaže se izbjegavati meso, a ne izbaciti meso iz prehrane petkom, jer nije meso samo po sebi “grijeh” nego služi vježbanju samokontrole i ustručavanja od materijalnog. Ako ste u bolnici, jedete u menzi, idete na neku proslavu, u goste ili ćete nekoga uvrijediti tako da odbijete njegovu hranu, radije pojedite meso, a odrecite se nečega drugog taj petak.

-3- Odrecite se onog što vas opterećuje svih 40 dana

Ekstra šećer, slatkiši i kolači su odlična polazna točka.  Na ovaj način vježbate samokontrolu, ustručavate se od onoga što ne ide u vašu korist, a usput i mršavite. Odlično bi bilo ako biste mogli sve sokove i zaslađene napitke zamijeniti vodom, potpuno izbaciti kolače i slatkiše, ne šećeriti čajeve i kavu.

Benefiti su mnogobrojni. Nutricionistički stručnjaci govore da ćete izbacite li šećere kroz određeno razdoblje potpuno detoksicirati tijelo, pomladiti kožu, a zamijetit ćete i značajan gubitak kilograma.

Nemojte se obeshrabrivati. Nije važno što možda nećete svaki dan uspjeti provoditi ono što ste naumili, ali svaki dan se probudite s odlukom da ćete taj dan provoditi svoj korizmeni plan.

-4- Odrecite se prejedanja svih 40 dana

Neumjerenost u jelu i piću u teologiji morala ubraja se među najveće grijehove, ali se iz nekog razloga prešutno tolerira. Mnogi kršćani oštro se protive primjerice pušenju, ali znaju se pohvaliti time što su se za neki obrok “prejeli” ili “prežderali” nečeg jako finog.

Apetit je analogija sposobnosti da se kontroliramo. Sposobnost da kažemo “ne” bilo čemu pretjeranom, jedan je od darova Duha. Treba tu sposobnost samokontrole njegovati.

Kroz korizmu vodite računa da se ne prejedate. Vodite računa da budete umjereni, bez obzira koliko vam se nešto sviđalo.

Korizmena  dijeta je sigurna i nije iscrpljujuća, a omogućava gubitak kilograma. Manje ugljikohidrata pomaže da smanjite ukupnu količinu kalorija koju unosite, a navika da jedete češće, a po malo ubrzava metabolizam i vraća energiju. Pridržavajući se pravila navedenih iznad možete očekivati gubitak 3 do 8 kg u 40 dana.

Nešto strožu korizmenu dijetu koja uključuje korizmeni post i s kojom ćete smršaviti više pronađite ispod:

Povratak na glavnu stranicu dijeta