25. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Dijeta brojanja zalogaja – kako smršaviti brojeći zalogaje

Kako brzo smršaviti bez komplicirane matematike i brojanja kalorija...

Jednostavnija alternativa brojanju kalorija – brojanje zalogaja

Kako brzo smršaviti bez komplicirane matematike i brojanja kalorija

Dobre stare kalorije. Za njih se zna već oko 200 godina i svaki put kada se priča o dijeti i mršavljenju i one su aktualne.

Međutim u posljednje vrijeme stručnjaci tvrde kako se unos kalorija ne bi trebao smatrati bitnim, jer iskoristivost kalorija ovisi o metabolizmu, od organizma do organizma. Npr. ako neki komad ima 500 kalorija, nekom organizmu će trebati 50 kalorija da to preradi, a nekom 20. Stoga je za nekog vrijednost te namirnice 450, a za drugog 480 kalorija.

Zbog toga su postale popularne neke alternative poput mjerenje udjela masnoća u prehrani ili ugljikohidrata.

Ipak, budući da i brojanje kalorija i određivanje masnoća zvuče prosječnoj osobi jako komplicirano stručnjaci predlažu alternativnu metodu brojanju kalorija – brojanje zalogaja.

Brojanje zalogaja  – Kako smršaviti brojeći zalogaje

Prema ovo je metodi  trebali biste imati dnevni maksimum od 80 zalogaja. Ako želite smršaviti smanjite dnevni broj zalogaja, a ako se želite udebljati povećajte ga iznad 80.

Brojanje zalogaja nije nova ideja, mnogi programi prehrane sugeriraju da bi osobe koje žele smršaviti trebale jesti pažljivo, polako žvakati i razmišljati o onome što jedu, kako bi aktivirali sva osjetila i na pravi način uživali u svakom zalogaju.

Dr. West je ideju pažljivog žvakanja s užitkom još proširio i napravio je istraživanja u kojem je pokušao utvrditi da li bi brojanje zalogaja pomoglo smršaviti. Njegova studija je pokazala da osobe brojeći zalogaje zaista gube na težini.

Cilj dijete brojanja kalorija je da bez puno napora, uživajući u hrani zapravo gubite na težini.

Koncept dijete je vrlo jednostavan. Zalogaj je zalogaj. Jedanput ćete jesti manje kaloričnu hranu, drugi put više, ali ako brojite zalogaje, a ne kalorije jedno će neutralizirati drugo.

Cilj je po obroku napraviti 20 zalogaja i zaustaviti se. Zalogaje treba jesti s užitkom i sporo žvakati. Ovo je najjednostavnija dijeta jer ne trebate trošiti sate na planiranje prehrane i proučavanje hrane.

Unos preraspodijelite na tri obroka dnevno s 20 zalogaja.

20 dodatnih zalogaja ostavite za međuobroke, grickalice, kavu, sok ili nešto slično.
U ovoj dijeti se sve osim vode računa kao zalogaj, pa tako i sokovi, kave, zaslađeni čaj…

Jedan gutljaj jednako je jedan zalogaj.

Plan dijete brojanja zalogaja:

Jutarnja kava ili zajutrak 5 gutljaja/ zalogaja  – Ako je kava crna, bez šećera i mlijeka ne računaju se gutljaji.

Doručak 20 zalogaja

Jutarnja užina 5 zalogaja

Ručak 20 zalogaja

Popodnevna užina 5 zalogaja

Večera 20 zalogaja

Iz prehrane izbacite večernju užinu koja bi bila 5 zalogaja kako biste smršavili, a kada dođete na željenu težinu vratite večernju užinu.

Naučiti zaustaviti se na 20 zalogaja je nateži dio dijete, ali kada naučite zaustaviti se na dovoljno hrane, bez prejedanja, s vremenom ćete i intuitivno znati koliko pojesti bez brojanja zalogaja.

30 vrsta dijeta za mršavljenje s planovima dijeta

Što je kalorija i kako brojati kalorije?

Kalorije – pregledna tablica kalorija