Kako uživati u proljeću i vratiti energiju [ ZDRAVLJE ]

Kako uživati u proljeću i vratiti energiju

Proljeće je započelo. Mnogim ljudima omiljena sezona.

Proljeće donosi optimizam, buđenje prirode, lakšu odjeću, više sunca… Postoji mnogo toga što možete voljeti kod proljeća, a ovo su samo neke stvari.

-1- Toplije vrijeme –

Osjećaj sunca na licu, mogućnost da izlazite više iz stana, vedrije raspoloženje, više energije…

-2- Nova sezona –

Jeste li znali da je nova godina počinjala 25. ožujka? Dosta ljudi još uvijek o proljeću razmišlja kao početku godine, a ne siječnju. U proljeće počinje prirodni novi ciklus.

-3- Cvijeće –

Cvijeće zaista dodaje ljepotu svakom interijeru i eksterijeru, a u proljeće sve cvjeta oko vas.

-4- Svjetlije boje –

S prvim znacima proljeća možete skinuti svoju tamnu odjeću i uživati u svijetlim bojama garderobe.

-5- Duži dani –

Kako proljeće bude odmicalo dani će biti sve duži, a noći kraće.

-6- Buđenje prirode –

Možda niste sentimentalni, ali buđenje prirode ne može nikoga ostaviti ravnodušnim.

-7- Uživanje pod vedrim nebom –

Nekim ljudima su zatvoreni prostori poput tamnice. Vani postaje sve toplije, a vi se možete šetati i zabavljati bez opterećivanja teškom odjećom.

-8- Optimizam –

Proljeće jednostavno čini ljude optimističnijima, entuzijastičnijima, imaju više energije i aktivniji su.

Kako vratiti energiju

Pravo je vrijeme da se da se i vi probudite iz zimskog sna i započnete s aktivnijim životom.

Usporite radni tempo i što više vremena povodite na otvorenom, a ukoliko je moguće negdje u prirodi.

Cijelu zimu ste izvodili istovrsne kretnje, koje su uglavnom se svodile na sjedenje za stolom i gledanje u monitor. One su vam ulijenile mišiće i dodatno opteretile  kralježnicu, zato su vam vježbe istezanja nužne. Osim njih, pokušajte još s brzim hodanjem, vožnjom bicikla ili trčanjem ako vam je forma nešto malo bolja.

Najbolje bi bilo kombinirati nekoliko različitih aktivnosti kako biste postigli što bolji učinak.

S vježbanjem nikad ne smijete prenaglo započeti. Iako vam se čini da imate dovoljno kondicije, ukoliko se ne budete postepeno pripremali lako bi vam se mogla desiti upala mišića, zbog koje onda dugo nećete imati volju ni za kakvim vježbanjem.  Prije svakog vježbanja lagano zagrijte mišiće. Pravilnim zagrijavanjem mišići se pripremaju za povećan fizički napor, te tako smanjujete mogućnost upala. Nakon vježbanja također napravite istezanje da opustite mišiće. Nemojte zaboraviti piti puno vode u tijeku vježbanja. Tijekom ili nakon vježbanja potrebno je nadoknaditi svu tekućinu koju smo izgubili znojenjem.

Čovjek dnevno treba piti najmanje 2 litre tekućine (8 čaša). To znači da ne mora biti voda, nju mogu zamijeniti i neki napitci poput čajeva. No, čistu vodu nikako ne smijete potpuno izbaciti. Voda će vas osvježiti i pročistiti, te će vam poboljšati radnu sposobnost. Dehidriran čovjek gubi sposobnost koncentracije.

Važno je konstantno vježbati. Najbolji učinak ćete postići redovitim vježbanjem. Neka istraživanja su pokazala da su uvijek ustrajniji i da postižu bolji učinak oni koji se odluče vježbati svaki dan po deset do petnaest minuta, nego oni koji namjeravaju vježbati pola sata ili duže. Lakše ćete pronaći deset minuta u rasporedu i odlučiti se vježbati, nego 45 minuta. Na taj način rjeđe ćete preskakati vježbanje.

Nemojte biti strogi ni kritični prema sebi, ako sada započnete imate dovoljno vremena da se polagano vratite u formu prije ljeta.

Pomladite se uz pomoć maslačka

Ukoliko planirate provesti proljetnu kuru čišćenja organizma maslačak je idealan izbor za vas. On naprosto pomlađuje tijelo.

Od maslačka se upotrebljavaju svi dijelovi: cvjetovi, listovi i korijen. Iako su svi ljekoviti upotrebljavamo ih na različit način i u različite svrhe.  Ali cijela stabljika je bogata vitaminom C i mineralima.

Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo. Pospješuje znojenje, odstranjuje otrovne tvari iz krvi i tijela, čisti sluznicu dišnih organa, te vraća snagu. Osim toga koristan je kod kožnih bolesti, alergija, čireva, debljine, povišenog kolesterola, slabokrvnosti i neredovitih menstruacija.

Čaj od lista maslačka trebale bi upotrebljavati osobe koje pate od čestih upala mokraćnog mjehura.

Cvjetove beremo u razdoblju cvjetanja (od ožujka do svibnja, ovisno o području), listove beremo prije nego maslačak pođe cvjetati, dok se korijenje vadi u rano proljeće ili kasno ljeto  (ranu jesen). Tada sadrži veliku količinu inulina, koji povoljno djeluje na probavu.  Listovi i korijenje se suši na hladnom i prozračnom mjestu ili u pećnici na 40 stupnjeva.

Od cvjetova  maslačka se pripravlja sirup, koji možete koristiti za zaslađivanje čaja ili ga uzimati na žlicu.  Priprema se na način da se četiri pregršti (osam punih šaka) cvjetova maslačka  prokuhaju u dvije litre vode, procijedi, te se vrućem soku doda 1.5 kg šećera i sok iscijeđena dva limuna. Smjesu je potrebno vratiti na vatru i kuhati uz stalno miješanje dok ne nastane gušća smjesa, poput sirupa.  Smjesu treba uliti u boce i držati na hladnom i suhom mjestu. Sirup se može koristiti s maslacem i kruhom umjesto marmelade, želimo li zdrav doručak.

Čaj od listova maslačka priprema se tako da žličicu sušenih listova prelijete s 2 dl vrele vode. Poklopite, te nakon 10 do 15 minuta procijedite.

3 – 5 grama korijena stavi se u mlaku vodu. Zagrije i kuha 10 minuta. Procijediti, te najbolje je piti dva do tri puta na dan, pola sata prije obroka.

Odgovori

*