Kako pobijediti zimsku pospanost

Kako pobijediti zimsku pospanost

Pospanost se gotovo uvijek povezuje sa zimskim mjesecima i tmurnijim danima, pa čak i osobe koje su vrlo energične ljeti imaju problema s umorom i pospanošću zimi.

Zimsko godišnje doba nudi mnogo zabave i užitaka, a mnogi će reći kako im je to najljepše doba u godini, ali da biste mogli prepustiti se zimskim radostima morate razumjeti zbog čega se umor i pospanost javljaju u tolikoj mjeri i vratiti svoje tijelo u ravnotežu.

Zimska pospanost nema neke ozbiljne posljedice, vjerojatno niste toliko pospani da biste zaspali upravljajući vozilom, ali ste dovoljno pospani da vam je teško aktivirati se oko bilo čega, te propuštate živjeti punim plućima.

Što možete učiniti da popravite stanje i napokon proživite dan bez umora i zijevanja.

-1- Odmorite se i naspavajte

Osim što nas zimsko vrijeme čini pospanima i zimske aktivnosti doprinose tomu. Vjerojatno se niste još uvijek naspavali dobro od novogodišnje noći, putovanja, skijanja… A sve to iscrpljuje tijelo. Tjedan pred sobom pokušajte smanjiti aktivnosti na minimum, a neka vam cilj bude dobro se naspavati i odmoriti.

-2- Kada ste se odmoriti uvedite rutinu u spavanje

Ljudima je u prosjeku potrebno 8 sati sna. Manje od toga će vas činiti neispavanima, a više od toga gunđavima, usporenima i umornima. Neka vam cilj bude odspavati 8 sati tijekom noći. Idealno bi bilo ako biste svaku večer išli u krevet u isto vrijeme i budili se ujutro u isto doba dana. Stručnjaci kažu kako je najbolje leći u krevet u 23 sata, a buditi se u 7 ujutro. Neka vam to bude ideal kojem trebate težiti.

-3- Izađite iz kuće

Zimi su dani kraći, nedostatak sunca signalizira mozgu kako treba proizvoditi više melatonina, hormona koji nas čini pospanima. Protiv mraka se ne možete boriti, ali trebate znati kako nadmudriti svoje tijelo. Za početak iskoristite pametno svijetli dio dana. Što više boravite na zraku. Sklonite zavjese s prozora i dopustite svjetlosti da uđe i u vaš dom. Svoje okruženje učinite što je moguće svjetlijim.

-4- Pazite na vitamin D

Nedostatak vitamina D (koji se u tijelu proizvodi dok smo na suncu) čini nas umornijima nego što bi trebali biti. Dobra vijest je da se nedostatak vitamina D može nadoknaditi iz drugih izvora, kroz hranu. Riblje ulje, jaja i meso osnovni su izvori vitamina D kroz hranu, a može ga se pronaći još u nekim žitaricama i mliječnim proizvodima.

-5- Uzmite predah i odspavajte malo

Kada dođete s posla uzmite predah od svih obveza i odspavajte malo. Većina ljudi se boji popodnevnog sna jer se kada se probude osjećaju još gore, a kao posljedicu i teže uvečer zaspe. To je točno ali ako odspavate predugo. Cilj je odspavati desetak do maksimalnih 20 minuta. Nakon takvog odmora osjećat ćete se sposobnije i odmornije.

-6- Redovito vježbajte

Kada ste umorni i pospani teško je vježbati, ali ne trebate provoditi sate u teretani da biste osjetili učinke tjelovježbe. Pola sata tri puta tjedno vratit će vas u formu, povećati vašu razinu izdržljivosti, te smanjiti pospanost.

-7- Pijte dovoljno vode

Dehidriranost uzrokuje umor i pospanost, a zimi zbog toga što je hladno manje pijemo vode iako je trošimo iz organizma jako puno budući da većinu vremena provodimo u zatvorenim prostorijama u kojima je zbog klime ili centralnog grijanja zrak isušen.

-8- Dobra glazba

Energična glazba je zdrav način da održite oči otvorenima. Latino glazba uvijek pali, ali slobodno izaberite vlastiti ritam koji vas pokreče i motivira.

Kako ostati budan cijelu noć

Zimske bolesti i tegobe – kako ih se riješiti


Komentari

Odgovori

*