16. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

4 mita o depresiji

-1- Depresija je nešto što zahvaća samo slabe ljude...

4 mita o depresiji

-1- Depresija je nešto što zahvaća samo slabe ljude

Ovo je potpuno pogrešna pretpostavka, koja često navodi ljude da pokušavaju skriti svoju depresiju ili zadržati je samo za sebe. Muškarci dosta često ne liječe depresiju jer ih je sram priznati da pate od nje. Na sreću, sve više ljudi uviđa da je depresija bolest kao i svaka druga te da može zahvatiti i one najbolje.

-2- Za depresiju nema lijeka

Nije istina. Depresija je često povezana s niskim samopouzdanjem i stresom. Javite se liječniku, zatim trebate popraviti samopouzdanje, smanjiti razinu stresa u životu, te ako je potrebno liječnik će vam prepisati i terapiju. U svakom slučaju sustavnim radom ona se može ublažiti, a s vremenom i potpuno izliječiti.

-3- Depresija će proći sama od sebe

Netko od depresije može patiti godinama, stoga čim je primijetite odlučite nešto učiniti po tom pitanju. Iako je moguće, vrlo teško da će s vremenom proći sama od sebe.

-4- Najbolje se izolirati dok vas takvo raspoloženje ne prođe

Baš naprotiv. Izoliranje je simptom depresije, ali i potiče njen razvoj. Prijatelji i ugodno okruženje pomažu izlječenju. Ako ste potišteni trebali biste se što više kretati u društvu i tražiti što više aktivnosti.

Opširnije o depresiji:

Depresija – uzroci i simptomi, kako si pomoći, a što ne pomaže | SELFHELP |