Gledanje u ogledalo čini vas potištenima?

Gledanje u ogledalo čini vas potištenima?

Neki gledaju u ogledalo jer su tašti, drugi jer im se ne sviđa kako izgledaju i žele to promijeniti, neki tek tako da bi vidjeli kako izgledaju, ali bez obzira na razlog, nova znanstvena istraživanja pokazuju kako kritično gledanje u ogledalo donosi štetu vašoj psihi i uzrokuje potištenost.

Nova istraživanja otkrivaju kako osobe koje gledaju svoj odraz više od deset minuta dnevno postupno postaju anksiozniji i depresivniji po pitanju svog izgleda, čak i ako su bili savršeno zadovoljni s njim na početku.

Znanstvenici su priznali kako su i njih rezultati istraživanja iznenadili jer su krenuli s pretpostavkom kako samo oni koji imaju loše mišljenje o svome izgledu produbljuju taj osjećaj gledanjem u ogledalo, ali nisu mislili kako će gledanje u ogledalo imati loše posljedice i za one koji su imali pozitivan stav o svome izgledu.

Prema anketama provedenim u Velikoj Britaniji žene u ogledalo pogledaju oko 38 puta svakodnevno, a muškarci 18.

Opširnije o temi iskrivljene percepcije vlastitog izgleda

Čemu vam služi ogledalo?!

Svaki put kada se pogledamo u ogledalo sami biramo «leće» kroz koje ćemo se vidjeti.

Sami biramo na koji aspekt ćemo se fokusirati. Ponekad se vidimo cjelokupno, no češće vidimo sebe kao zbroj individualnih dijelova koje zatim klasificiramo kao dobre ili loše, lijepe ili ružne. Uspoređujemo sebe s nekim našim idealima i zamišljenom slikom kako bi trebali izgledati.

Pitamo se vide li nas i drugi na isti način.

Oni nas opet gledaju svatko kroz filter svoga iskustva i trenutnog raspoloženja.

Mami su njena djeca najljepša, bratu je sestrin dečko uvijek ružniji od nje, djeci tata uvijek izgleda više i snažnije, popularne osobe su uglavnom u tuđim očima zgodnije nego što zaista jesu.

Nekome smo simpatični jer je kroz prošlost imao pozitivna iskustva s osobama sličnog izgleda, drugima opet suprotno….

Zbog svega toga se ne vrijedi previše opterećivati izgledom. Pokušajte u ogledalu vidjeti sebe kao osobu, a ne nos, usta, kosu i grudi.

Budite kao dijete koje se veseli svome odrazu i jednostavno recite «da, to sam ja».

Nemojte izbjegavati ogledalo, jer na taj način se ne rješavate potištenosti. Jako je bitno ogledati se, jer na taj način sebe “vraćamo u tijelo” iz misli o sebi.

Potišteni ste ili tužni?! Kako pobijediti potištenost [ SELFHELP ]