Sjedite li pravilno za radnim stolom?

Sjedite li pravilno za radnim stolom?

Osjećate li bolove u leđima na kraju radnog tjedna, koji se povlače i preko vikenda, vjerojatno sjedite nepravilno za radnim stolom.

Što znači sjediti pravilno?

Ramena biste trebali nagnuti prema natrag, a glava mora biti uspravna. Ne gurajte je naprijed. Kralježnica mora uvijek biti u svom prirodnom položaju slova «S», čineći s nogama kut 120 stupnjeva. Međutim, za vrijeme sjedenja često preuzima položaj slova «C» što je opterećuje, a s vremenom je može i potpuno deformirati.

Odmor je obavezan. Ustanite i prošećite najmanje jednom svakih sat vremena.

Ne sjedite prekriženih nogu. Oba stopala trebala bi biti na podu. Nemojte ih iskretati na jednu stranu, jer učestalim ponavljanjem takvih pokreta možete ih deformirati.

Stražnjicu uvijek smjestite na rub stolice. Tako ćete omogućiti naslonjaču da podupire kralježnicu.

Važno je dok sjedite da vam koljena budu nešto niža od bokova.

Uspravno sjedenje loše za leđa

Škotski i kanadski znanstvenici uz pomoć magnetske rezonance ponovno su potvrdili nedavno objavljenju tezu kako uspravno sjedenje pod kutom od 90° opterećuje kralježnicu, te kako biste u uredu za stolom trebali sjediti lagano nagnuti unatrag, odnosno na 120-135°.

Prema ranije provedenim istraživanjima više od 32 % populacije provede u sjedećem položaju više od 10 sati dnevno, a više od polovice te skupine ne napušta radne stolove ni za vrijeme ručka.

Naše tijelo nije prilagođeno sjedalačkom načinu života, zbog toga se kod osoba koje previše vremena provode za stolom najčešće javljaju bolovi u kralježnici, a u prevenciji pomaže pravilno sjedenje za stolom.

Do sada se savjetovalo uspravno sjedenje, međutim u zadnje vrijeme se upozorava od strane stručnjaka kako je blago nagnuto unatrag ipak nešto zdravije jer su u tom položaju mišići manje zgrčeni i napeti, a poza je nešto opuštenija od one kod držanja tijela u položaju 90°.

Ostavite komentar

*