Što je bolje sjedenje ili stajanje dok radimo na kompjuteru u uredu?

Da li sjedenje zamijeniti stajanjem dok radimo na kompjuteru?

Stajanjem se troši više kalorija nego sjedenjem, no koliko ostalih prednosti ima stajanje ili sjedenje prilikom obavljanja poslova, npr. uredskih poslova i rada za kompjuterom nije precizno definirano.
Dok neka istraživanja sugeriraju da bi trebalo zamijeniti sjedenje stajanjem druga govore o tome da i stajanje ima svoje negativne efekte.

Neke od prednosti stajanja prilikom obavljanja uredskih poslova koje se spominju su:

  • stajanjem se troši više kalorija nego sjedenjem
  • stajanje popravlja raspoloženje i podiže razinu energije – sudionici istraživanja koji su stajali prilikom obavljanja posla pokazivali su manje stresa od kolega koji su sjedili cijeli dan. Istraživanje je uspoređivao osobe koje su sjedile i osobe koje su kombinirale sjedenje i stajanje tijekom radnog vremena. Osobe koje su dio vremena provele stojeći (66 minuta dnevno) smanjile su za 54% bolove u leđima, te su bile boljeg raspoloženja.
  • stajanje može popraviti produktivnost
  • stajanje može smanjiti rizike bolesti srca – takva ideja se pojavila još pedesetih godina prošlog stoljeća kada je istraživanje pokazalo da su osobe koje su sjedile na istom poslu imale veće rizike od kolega koji su isti posao obavljali stojeći.
  • stajanje smanjuje rizike za bolove u leđima – dugo sjedenje u uredima često uzrokuje bolove u leđima

S obzirom da se sve češće spominju problemi povezani sa dužim sjedenjem istraživanje “A detailed description of the short-term musculoskeletal and cognitive effects of prolonged standing for office computer work” proučavalo je utjecaj stajanja prilikom rada umjesto da se radi sjedeći.

Istraživanje je pratilo 20 odraslih osoba koje su radila stojeći za računalom te pri tome su praćene nelagoda i kognitivne funkcije, umor, te rad mišića.
S vremenom se nelagoda povećavala u svim dijelovima tijela, pažnja i reakcije su se također pogoršali, dok su se rješavanja kreativnih zadataka poboljšala.
Kut donjeg dijela leđa se promijenio, povećali su se pokreti zdjelice, kao i oticanje donjih udova što je sve utjecao na već spomenutu nelagodu prilikom produljenog stajanja.

Prema ovom istraživanjau zamjena sjedećih uredskih poslova sa stajanjem prilikom obavljanja tih poslova trebala bi ako se provodi provoditi s povećanim oprezom.

Kao što dugotrajno sjedenje nosi određene zdravstvene rizike, tako i duže stajanje nosi određene probleme. U istraživanju je duže stajanje bilo povezano sa nelagodom, slabijom reakcijom, a mentalno stanje se pogoršalo.

Nije dobro sjediti duže vrijeme kontinuirano, odnosno bez pauza. Treba što češće raditi pauze i ustati od radnog stola. Upravo bi to bio poticaj ili prvi korak prema stajanju, a dobar izbor bi bio kombinirati sjedenje i stajanje.

Vezano:

Sjedite li pravilno za radnim stolom?

Potrošnja kalorija stajanjem

Koliko kalorija se potroši sjedenjem