19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kukuruzno brašno u bezglutenskoj prehrani

Za osobe koje su na bezglutenskoj prehrani svako brašno izaziva sumnju, te se pitate je li bez glutena. Kukuruzno brašno posebno izaziva sumnju jer postoji u nekoliko vrsta i oblika od kojih su neki sasvim u redu za bezglutensku prehranu, a drugi tipovi nisu.

Kukuruzno brašno u bezglutenskoj prehrani

Za osobe koje su na bezglutenskoj prehrani svako brašno izaziva sumnju, te se pitate je li bez glutena. Kukuruzno brašno posebno izaziva sumnju jer postoji u nekoliko vrsta i oblika od kojih su neki sasvim u redu za bezglutensku prehranu, a drugi tipovi nisu.

Kukuruz sam po sebi nema glutena, ali obratite pažnju na navedene stvari ispod, ovisno o razlozima zbog kojih ste na bezglutenskoj prehrani.

Kukuruzno brašno u bezglutenskoj prehrani kod osoba koje su alergične na gluten

Kod osoba koje imaju celijakiju ili su visoko alergične na gluten kukuruzno brašno u čistom obliku je dozvoljena namirnica. Kukuruzno brašno ne sadrži gluten. Ipak, ako ste alergični na gluten vjerojatno će vam smetati i gluten u tragovima, pa obratite pažnju da na pakiranjima na kukuruznom brašnu piše „bez glutena”. Kukuruz se često u tvornicama melje u istom mlinu kao i pšenično brašno, pa nije neobično da kukuruzno brašno sadrži naoko neprimjetne i vrlo male količine pšeničnog brašna, a time i glutena u tragovima koji mogu smetati osobama koje su visoko alergične na gluten ili izazvati alergijske reakcije.

Kukuruzno brašno u bezglutenskoj prehrani kod osoba koje su na protuupalnoj dijeti

Osobama koje su na protuupalnoj dijeti gluten ne izaziva alergijske rekacije, ali im potiče upalne procese u tijelu, pa takve osobe izbjegavaju gluten. Njima je s druge strane dozvoljeno jesti kukuruzno brašno koje sadrži pšenicu i gluten u tragovima jer im takvo brašno neće naškoditi, budući da je količina glutena zanemariva, ali osobe na protuupalnoj prehrani trebaju obratiti pažnju na nešto drugo. U protuupalnoj prehrani kukuruzno brašno je dozvoljena namirnica samo ako je od cjelovitog zrna. Rafinirana brašna su zabranjena, pa tako i kukuruzno rafinirano brašno. U ovom slučaju nije bitno toliko obratiti pažnju na natpise da je kukuruzno brašno bez glutena, nego treba pažljivo birati kukuruzno brašno od od cjelovitog zrna.

Kod nas se obično pod nazivom kukuruzno brašno prodaje brašno od cjelovitog zrna, a rafinirano kukuruzno brašno se prodaje kao kukuruzni škrob, ali postoje iznimke. Ponekad ćete pronaći rafinirano kukuruzno brašno pod nazivom kukuruzno brašno, pa je ipak bolje odabrati ono na kojem piše kukuruzno brašno od cjelovitog zrna.

Čisto kukuruzno brašno je bez glutena, te ako biat ečisto kukuruzno brašno ono je uvijek bez glutena. Sve dok se kukuruz melje u vlastitom mlinu i štiti od kontaminacije pšenicom, ne bi trebao sadržavati gluten. Ovisno koliko ste osjetljivi na gluten i radi čega je vaša prehrana bezglutenska toliko ćete pažljivije morati birati brašno.

Gluten u kukuruznoj krupici

Kukuruzna krupica je također proizvod bez glutena, ali ako ste jako osjetljivi na gluten, dobro bi bilo kontaktirati proizvođača i pitati dolazi li negdje u procesu skladištenja ili proizvodnje do moguće kontaminacije pšenicom. Obično na proizvodima koji se pažljivije skladište i melju, te pakiraju u posebnim proizvodnim pogonima naznačeno je kako je proizvod bez glutena.

Gluten u kukuruznom škrobu (gustinu)

U kukuruznom škrobu ne bi trebalo biti glutena, osim ako slučajno u procesu skladištenja, proizvodnje ili pakiranja nije došlo o kontaminacije pšeničnim brašnom.

Procesuirana hrana od kukuruznog brašna

Ako kupujete gotove proizvode od kukuruznog brašna, kako na primjer kukuruzna peciva, muffine ili kukuruzni kruh, nemojte pretpostaviti kako su bez glutena. Obično se takvi proizvodi prave od mješavine kukuruznog i pšeničnog brašna, pa su proizvodi koji sadrže gluten u velikoj mjeri. Većina pekarskih proizvoda od kukuruznog brašna sadrže i pšenično brašno, pa zasigurno nisu bez glutena, osim ako je na njima posebno naznačeno kako su bezglutenski. Svi komercijalni proizvodi koji se nazivaju kukuruzni ili od kukuruznog brašna, osim ako nije posebno naznačeno kako su bez glutena, u pravilu sadržavaju gluten, jer se u njima nalaze i sastojci poput pšeničnog brašna koje sadrži gluten.

Što je BEZGLUTENSKA PREHRANA i tko od nje ima koristi

Koliko kalorija ima KUKURUZ?

Protuupalna dijeta – prehrana koja liječi i prevenira upale i bolesti [ ZDRAVLJE ]