28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Čaj od lovora i đumbira – za što je dobar i koliko ga piti

Čaj od lovorovog lista i đumbira je jednostavan za pripremu, a ima brojne dobrobiti, te može pozitivno djelovati na organizam, kao i pomoći kod nekih zdravstvenih poteškoća.

Čaj od lovora i đumbira – za što je dobar i koliko ga piti

Čaj od lovorovog lista i đumbira je jednostavan za pripremu, a ima brojne dobrobiti, te može pozitivno djelovati na organizam, kao i pomoći kod nekih zdravstvenih poteškoća.

Čaj od lovorovog lista i đumbira se najčešće spominje kao čaj koji se koristi kod prehlade, gripe, te kod kašlja.

No, čaj od lovorovog lista i đumbira ima šire dobrobiti od toga.

I čaj od lovora i čaj od đumbira imaju brojna pozitivna djelovanja na organizam.

Čaj od lovora se često koristi kod upala dišnih puteva, kod kašlja, bronhitisa, prehlade, ali i kod bolova u mišićima, migrena, glavobolje, te za reguliranje probavnog sustava. Detaljnije o djelovanju čaja od lovora, nuspojavama i koliko čaja piti: Čaj od lovora – dobrobiti, nuspojave i koliko piti čaja

Čaj od đumbira također može djelovati protiv kašlja, djeluje protuupalno, može pomoći kod mučnina, migrene, upale mišića… Detaljnije o čaju od đumbira: Čaj od đumbira za mršavljenje – kako djeluje, priprema i kada ga piti

Kada se ova dva čaja kombiniraju dobije se čaj koji može djelovati na različitim segmentima.

Čaj od lovora i đumbira za prehladu, gripu i protiv kašlja

Čaj od lovora i đumbira može biti koristan kod prehlade, gripe, te kod kašlja i upala gornjih dišnih puteva. Oba čaja pojedinačno su korisna na ovom području, te tako i u kombinaciji.

Čaj od đumbira i lovora djeluje protuupalno, te može pomoći kod gripe, prehlade… Upravo je konzumiranje ovog čaja popularno kao prirodni lijek kod prehlade, gripe, te kašlja. Lovor ima protuupalno i antiseptičko djelovanje, pospješuje iskašljavanje i znojenje, đumbir također djeluje protuupalno, sadrži antioksidante te pomaže kod grlobolje.

U čaj od đumbira i lovora kada se pije kod upale grla ili kašlja može se dodati i žlica meda.

Čaj od đumbira i lovorovog lista za probavu

Osim toga i čaj od lovora i đumbira može biti dobar za probavu i reguliranje probavnih smetnji. Čaj od đumbira i lovorovog lista nakon obilnog ili teškog obroka može donijeti olakšanje.

Čaj od lovora i đumbira se može koristiti i kod glavobolje te migrene. Na glavobolju i migrenu ova dva čaja pojedinačno djeluju na različite načine, tako da mogu biti posebno korisni u kombinaciji.

Za što je dobar čaj od đumbira i lovora?

Ovo su samo neke od dobrobiti i ljekovitosti ovog čaja:

  • Ovaj čaj može pomoći kod prehlade i gripe, te protiv kašlja.
  • Čaj od lovora i đumbira može pomoći snižavanju krvnog tlaka.
  • Čaj od lovora i đumbira može pomoći u reguliranju probave.
  • Čaj od lovora i đumbira može pomoći i za reguliranje razine šećera u krvi.
  • Čaj od lovora i đumbira potiče metabolizam, te se konzumira i kao potpora dijetama za mršavljenje.
  • Čaj od lovora i đumbira može pomoči jačanju imunološkog sustava, a uz to se često u ovaj čaj dodaje i limun.

Priprema čaja od lovora i đumbira

300 ml vode staviti u manji lonac da prokuha te dodati 2-3 šnite korijena đumbira (oguljenog) i 3 lovorova lista. Ostavite da još kuhaju desetak minuta, procijedite i čaj je gotov.

Koliko čaja od lovora i đumbira piti?

Dvije do tri šalice čaja dnevno.

Čaj od lovora, đumbira i limuna

Kombinacija čaja od lovora, đumbira i limuna može biti dobra kod probavnih smetnji ili nakon obilnih i teškoh obroka. Ovaj čaj može pomoći i kod žgaravice,

Čaj od đumbira olakšava i regulira probavu, čaj od lovora također pomaže u reguliranju probave dok limun pomaže detoksikaciji organizma.

Ovaj čaj se može piti nakon obroka, ali i predvečer kako ukoliko se pojavljuje nesanica zbog probave.

Ovaj čaj se može konzumirati i ujutro ili pola sata prije obroka kako bi smanjio apetit odnosno kako bi se manje osjetila glad. Na taj način ovaj čaj od lovora, đumbira i limuna može pomoći mršavljenju.

Kako pripremiti čaj od đumbira, lovora i limuna?

Sastojci:

  • 500 ml vode
  • nekoliko (3-4) lovorova lista
  • nekoliko šnita oguljenog korijena đumbira
  • sok jednog limuna ili nekoliko šnita limuna

U vrelu vodu dodati lovorov list, đumbir i šnite limuna, te kuhati 5 do 10 minuta. Skinuti sa štednjaka, procijediti, malo ohladiti i čaj je spreman za konzumaciju.

Čaj se može pripremiti i tako da se u vodu doda lovorov list i đumbir, kuha desetak minuta. Potom se čaj procijedi i u njega se doda iscijeđen limunov sok.

Vezano: