Čaj od LOVORA – dobrobiti, nuspojave i koliko piti čaja

Čaj od lovora – dobrobiti, nuspojave i koliko piti čaja

Lovor je biljka koja se dugo vremena koristi kao začin, ali i za pripremu čaja. Iako je nekima uobičajeno da se lovorov list koristi kao dodatak jelima, no, manje poznato korištenje lovorovog lista za pripremu čaj.

Lovor sadrži eterična ulja koja pozitivno djeluju na organizam, sadrži vitamin C, antioksidante, vitamine B skupine, te mnoštvo minerala.

Lovorov list je bogat vitaminom C te jača imunološki sustav. Čaj od lovora se koristi kod upala dišnih puteva, kašlja, bronhitisa. Čaj od lovora se može konzumirati već kod prvih simptoma prehlade ili gripe, ali i unaprijed kako bi se ojačao imunološki sustav te smanjila mogućnost pojave prehlade i gripe.

Čaj od lovora regulira probavni sustav, te može pomoći kod problema nadutosti. Često se sušeni lovor dodaje kod kuhanja namirnica koje izazivaju nadutost.

Lovor je tipičan za mediteransko podneblje, te je i kod nas uobičajena biljka. Lovor se uobičajeno dodaje u mnoge recepte, te spada u začinsko bilje. Dodaje se u juhe, variva, ali i kod pripreme riže, pečenja i slično.

Za što je dobar čaj od lovora – lovorovog lista?

Čaj od lovorovog lista se može koristiti na različite načine, jedan od njih je klasičan čaj koji se nakon pripreme konzumira. Drugi je da se čaj od lovora dodaje u toplu kupku, no, čaj od lovora se može koristiti za isprianje kože, kose, te kao oblog stavljati na određene dijelove tijela.

Lovorov list djeluje protiv bolova u zglobovima, te može pomoći protiv reume. Najčešće se koristi tako da se napravi čaj koji se potom dodaje u kupku.

Lovorov list ima antibakterijsko djelovanje, kao i antifungalno, te se također može koristiti kao obloge kod određenih upala na koži.

Čaj od lovorovog lista može pomoći kod prehlade i kašlja. Čaj od lovorovog lista može pomoći i kod nesanice. Može pomoći i kod probavnih smetnji, te za detoksikaciju organizma.

Čaj od lovora može pomoći i kod prhuti. Koristi se tako da se s toplim čajem ispire kosa.

Čaj od lovora (lovorovog lista) može pomoći kod :

  • kašlja i potiče iskašljavanje
  • bronhitisa
  • bolova u mišićima,
  • simptoma gripe
  • prehlade
  • išijasa
  • migrena i glavobolja
  • probavnih problema
  • nadutosti
  • stimulira imunološki sustav

Čaj od lovora (lovorovog lista) za kašalj

Čaj od lovora se često preporučuje kod kašlja, gripe, prehlade… Čaj od lovora (lovorovog lista) potiče iskašljavanje. Čaj od lovora potiče i znojenje što može biti korisno kod prehlade i gripe.

Čaj od listova lovora može biti korisno piti već kod prvih simptoma prehlade budući da ima antibakterijska svojstva. Pomaže kod kašlja, ali i drugih respiratornih problema.

Priprema: dva do tri lista suhog lovora staviti u 300 ml vode te kuhati oko 10 minuta. Ostaviti da se malo ohladi, procijediti i konzumirati.

Kod respiratornih problema i kašlja, čaj od lovorovog lista može se zasladiti medom kako bi i med djelovao dodatno.

Čaj od lovora za mršavljenje

Čaj od lovora za mršavljenje često se radi u kombinaciji s cimetom, posebno za mršavljenje.

Čaj od lovorovog lista i cimeta je može pomoći kod mršavljenja, ali i kod probavnih smetnji. Kombinacija čaja od lovorovog lista i cimeta ima diuretička svojstva.

Kao i kod drugih čajeva za mršavljenje i ovaj čaj treba kombinirati s pravilnom prehranom, te tjelovježbom. Čaj od lovorovog lista i cimeta može biti potpora i pomoć mršavljenju.

Cimet se kao začin često koristi i dodaje kako napitcima tako i jelima. Cimet ubrzava metabolizam, te može pomoći da se troši više energije i brže mršavi. Uz to cimet djeluje diuretički i pomaže u rješavanju nakupljene tekućine u organizmu.

Lovor također potiče probavu, te detoksikaciju organizma.

Čaj od lovorovog lista može pomoći i kod nesanice jer opušta um i tijelo.

Čaj od lovora (lovorovog lista) za zglobove

Kod upale zglobova te bolnih mišića i zglobova, čaj od lovora se dodaje u kupku.

Skuhati litru čaja od lovora s 5 do 10 listova lovora, te dodati u kupku. Na sličan način se lovor koristi i kod reume.

Lovorov list protiv reume

Lovor je biljka čiji su listovi bogati sastojcima korisnim za organizam. Lovor može pomoći protiv bolova te protiv reume. Protiv reume se lovor koristi najčešće tako da se napravi veća količina čaja, oko litre te da se doda u kupku.

Kuhati 5 do 7 listova lovora u litri vode oko 15 minuta. Potom dodati u toplu kupku.

Čaj od lovora prije spavanja

Čaj od lovora se može konzumirati prije spavanja kako bi se potaknuo bolji san i odmor. Lovor djeluje umirujuće, te može pomoći kod nesanice posebno one uzrokovane stresom ili nervozom.

Lovorov list za kožu

Lovorov list za kožu se koristi na način da se pripremi čaj od lovora, te kada se ohladi i procijedi, koristi se za vanjsku primjenu na zahvaćenim područjima kože.

Lovorov list može biti dobar i z različite probleme s kožom. Sastojci iz lovora mogu pomoći kod suhe kože. Može se napraviti čaj te koristiti kao tonik, odnosno nanijeti na blazinicu i premazati kožu. Ukoliko se osjeti peckanje potrebno je odmah isprati.

Lovor se na sličan način može koristiti i kod manjih upala kože, crvenila, uboda insekata…

Čaj od lovora i đumbira

Čaj od lovora kao i čaj od đumbira nose brojne dobrobiti, a čaj od lovora i đumbira te prednosti potencira.

Čaj od lovora i đumbira se može piti nakon obroka za bolju probavu ili prije spavanja za opuštanje i bolji san.

Čaj od lovora i đumbira može biti dobar i protiv povišenog krvnog tlaka.

Niže u tekstu je i recept za čaj od lovora i đumbira.

Priprema čaja od lovora (lovorovog lista)

Kako se kuha čaj od lovora?

Nekoliko (3 do 4) suhih listova lovora (možete ih i usitniti) preliti s 200 ml vruće vode. Ostaviti 5 – 10 minuta, zatim procijediti i konzumirati.

Kuhanje čaja od lovora je prilično jednostavno, jer nije bitno točan omjer, nego ga možete prilagoditi svom okusu. Osnovna mjera kod kuhanja čaja od lovora je da na 200 ml ide 3 do 4 suha lista od lovora. Kada je čaj od lovora gotov možete u njega dodati iscijeđeni limun i žlicu meda.

Čaj od lovora (lovorovog lista) s karmeliziranoim šećerom

Karmelizirati dvije žlice šećera (staviti šećer u suhi lonac, zagrijavati dok se ne otopi i dobije zlatno žutu boju). Zaliti s pola litre hladne vode, pustiti da se karmelizirani šećer otopi i voda provrije. Kada voda proključa skinuti s vatre i dodati 4 lista lovora (suhog lovora) poklopiti i pustiti pola sata. Procijediti i čaj je spreman.

Ako želite bogatiju aromu uz lovor možete dodati i jednu vrećicu čaja po izboru, a ugodan okus ćete postići s čajem od šipka ili voćnim čajem.

Priprema čaja od lovora i đumbira

Tri lista lovora i dva komadića đumbira (oguljenog ) preliti s 300 ml vode i ostaviti 10 minuta, zatim procijediti. Ovakav čaj se može piti dva do tri puta dnevno.

Koliko čaja od lovora (lovorovog lista) piti dnevno i kada piti čaj od lovora?

Ni s čajem od lovora ne treba pretjerivati. Dvije do tri šalice čaja dnevno se smatra prihvatljivim.

Čajevi su dodatak prehrani, te nisu zamjena za pravilnu prehranu. Također, čajevi pomažu da tijelo ostane hidratizirano te da se unosi dovoljno tekućine, iako uz to svaki čaj ima i neke svoje dodatne prednosti. No, bez obzira na prednosti i s čajevima treba umjereno.

Kada piti čaj od lovora?

Ukoliko se čaj od lovora koristi za reguliranje probave i protiv nadimanja i plinova, tada se konzumira nakon obroka.

Čaj od lovora za otvaranje apetita se pije prije obroka.

Čaj od lovora za jačanje imunološkog sustava, te protiv prehlade, gripe ili kašlja se može konzumirati u bilo koje doba dana.

Čaj od lovora nuspojave

Čaj od lovora je relativno siguran, no, potreban je oprez kod osoba koje su sklone alergijama.

Čaj od lovora u prevelikom dozama može izazvati pospanost, glavobolju, te mučninu.

Lovorov list

Lovorov liste se koristi kao začinsko bilje i dodaje se u razne recepte, te se od njega radi čaj. No, sami list se u pravilu ne konzumira. Jedan od glavnih razloga zašto se lovorovo lišće ne konzumira je taj što i nakon kuhanja njegovo listovi rubovi ostaju oštri, te nisu pogodni za gutanje. Osim kod gutanja oni mogu predstavljati problem i u crijevima. Stoga je bolje izbjegavati konzumaciju lovorovog lišća. Čak i kad se dosta usitne, i dalje ostaje sličan problem.

Stoga se uglavnom za kuhanje koriste čitavi lovorovi listovi koje je potom nakon kuhanja jednostavno otkloniti.

Lovorovo lišće se uglavnom koristi sušeno, na taj način je dostupnije i lakše se čuva. Uz to sušeni lovor ima intenzivniji okus, budući da se sušenjem i stajanjem njegov okus intenzivira.

Korištenje u prehrani, odnosno u receptima je prilično jednostavno, dovoljno je par listova lovora dodati prilikom kuhanja. On će jelima dodati svog karakterističnog okusa, te ukoliko niste naviknuti na njega, može se krenuti sa samo jednim listom u varivu. Može se dodati u variva, juhe, prilikom začinjavanja mesa, u umake, rižu, umake za tjesteninu. Lovor se dobro slaže s većinom mediteranskih namirnica.

S obzirom na brojne koristi od lovora, dodavanjem lovorovog lista u jela dodatno će dobiti ne samo na okusu, nego i na sastojcima. S obzirom da lovor pozitivno djeluje na probavu može pomoći kod teških namirnica. Kod osoba kod kojih npr. grah izaziva nadutost, može se dodatno u grah dodati i par listova lovora, kako bi se smanjila nadutost nakon konzumacije graha.

Iako se neko vrijeme smatralo da lovorov list sadrži elemente koji negativno djeluju na organizam, te da se zbog toga ne konzumira, ipak se danas smatra da se ne konzumira zbog poteškoća s gutanjem i njegovom preradom u crijevima. No, svakom slučaju bolje bi bilo koristiti čitave sušene listove koji se poslije mogu jednostavno izvaditi iz jela, te lovorov list ne bi trebalo jesti.

Koliko dugo se mogu čuvati osušeni lovorovi listovi?

Lovorov list se može samostalno sušiti ili kupiti gotove sušene lovorove listove.

Kada se lovorov list kupuje tada na pakiranju ima naznačen rok trajanja. No, u pravilu se sušeni lovorovi listovi mogu čuvati do godine dana.

Iako ima relativno dug rok trajanja, ipak ga ne bi trebalo koristiti dulje od godinu dana.

Kako osušeni listovi lovora ne bi izgubili aromu dobro bi bilo čuvati ih u hermetički zatvorenoj posudi. Kada se ne čuvaju pravilo aroma lovorovog lista brže nestaje.

Ukoliko se kupuje ili suši veća količina lovorovog lista, dobro bi bilo razdvojiti ga u dvije posude, jednu veću u kojoj se čuvaju zalihe i jednu manju za korištenje. Na taj način se neće svaki put kod korištenja otvarati velika posuda, nego samo kada treba dopuniti manju posudu.

Sušeni lovorov list se može čuvati i u malim hermetički zatvorenim vrećicama, koje je lako otvarati a mogu se uvijek dobro zatvoriti.

Sušeni lovorovi listovi mogu trajati jednu do tri godine kada su pravilno pohranjeni, a to znači u hermetički zatvorenoj posudi, na sobnoj temperaturi, te u tamnom prostoru izvan direktnih sunčevih zraka.

Koliko kalorija ima lovorov list?

Lovorov list se u pravilu koristi u malim količinama. Lovorov list na 100 grama ima 313 kalorija. No pri tome treba uzeti u obzir da prosječna vrećica sa lovorovim listom ima oko 5 do 10 grama. Tako da cijela takva vrećica ima 15 do 30 kalorija.

Lovorovo list ima 313 kalorija na 100 grama.

Iako je brojka velika, treba uzeti u obzir da se lovorov list koristi uglavnom kao nekoliko listova, te da su sušeni listovi vrlo male težine, te da će lovor kako čaju tako i jelima djelovati neutralno na kalorije, odnosno neće značajno djelovati na povećanje kaloričnosti jela.

Koliko kalorija ima čaj od lovora?

S obzirom da par listova lovora ima vrlo malo kalorija, jedno pakiranje od 5 grama lovora ima ukupno oko 15 kalorija, od njega se može napraviti popriličan broj čajeva.

Tako da će kaloričnost čaja od lovora uglavnom ovisiti o tome što se još dodaje u čaj, te o tome da li se dodao šećer ili med koji će povećati kaloričnost čaja.

Bez dodataka šalica čaja od lovora može imati jednu do dvije kalorije.

U čaju od lovora se može uživati i iskoristiti njegove prednosti bez straha da će konzumacija čaja od lovora povećati kalorijski unos.

Sažetak

Čaj od lovora se može koristiti kod problema s dišnim sustavom, kod gripe, prehlade, kašlja, ali i kod probavnih smetnji. Njegova prednost je i što jača imunološki sustav te se može konzumirati preventivno, kao i kod pojave simptoma. Ukoliko se uzima prije obroka čaj od lovora potiče apetit dok kada se konzumira nakon obroka potiče probavu, te pomaže kod nadutosti.

S obzirom da lovorov list ima brojne prednosti, koje se mogu iskoristiti tako da se iskuha lovorov list, njegove prednosti se pokazuju ne samo kod pripreme čaja, nego i kada se dodaje kao začin i iskuhava u juhama, varivu, umacima. Lovor ima specifičan okus, te će istovremeno i aromatizirati jela u koja se dodaje.

Prije konzumacije čaja, potrebno je procijediti čaj, dok kada se lovorov list koristi u jelima i različitim receptima, lovorov list bi trebalo izvaditi i ne konzumirati. Iako je skuhan lovorov list može izazvati probleme s gutanjem, te poteškoće u crijevima ubog svojih.

Vezano: