Mediteranskom dijetom protiv depresije

Mediteranskom dijetom protiv depresije

Mediteranskom dijetom protiv depresije

Mediteranskom dijetom protiv depresije

Mediteranska dijeta je tip prehrane koji se fokusira na voće, povrće, cjelovite žitarice, ribu, zdrave masti, maslinovo ulje…
Mediteranska prehrana je bogata omega-3 masnim kiselinama. Sve to utječe kako na fizičko tako i na mentalno zdravlje osoba. Nekoliko različitih istraživanja je pokazalo da mediteranska dijeta može pomoći kod depresije i anksioznosti.

Mediteranska dijeta, ali i mediteranska prehrana su dobar izbor kao tip prehrane za mentalno zdravlje, te se često spominju kao dobar izbor za borbu protiv depresije.

U istraživanju iz 2017. u kojem je sudjelovalo 166 osoba koje su imale dijagnosticiranu depresiju, nakon 12 tjedana mediteranske dijete simptomi depresije su bili manji odnosno primijećeno je značajno poboljšanje stanja.
Rezultati istraživanja su pokazali da mediteranska dijeta utječe na mentalno zdravlje neovisno o tome da li je tijekom primjene dijetnog plana došlo do smanjivanja indeksa tjelesne mase, odnosno da li je promjena u težini utjecala na popravljanje samopouzdanja. T

Već je i ranije istraživanje iz 2011. pokazalo da se kod studenata koji su dodali omega-3 masne kiseline u prehranu anksioznost smanjila za 20%.

Također, istraživanje u Španjolskoj iz 2016. je pokazalo da osobe koje su na mediteranskoj dijeti imaju 50% manje šanse da se kod njih razvije depresija.

Vezano:

MEDITERANSKA DIJETA s popisom namirnica i planom za 8 dana

Mediteranska prehrana: blagodati, pozitivni učinci na zdravlje i recepti