19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Mediteranskom dijetom protiv depresije

Mediteranska dijeta je tip prehrane koji se fokusira na voće, povrće, cjelovite žitarice, ribu, zdrave masti, maslinovo ulje...

Mediteranskom dijetom protiv depresije

Mediteranskom dijetom protiv depresije

Mediteranska dijeta je tip prehrane koji se fokusira na voće, povrće, cjelovite žitarice, ribu, zdrave masti, maslinovo ulje…
Mediteranska prehrana je bogata omega-3 masnim kiselinama. Sve to utječe kako na fizičko tako i na mentalno zdravlje osoba. Nekoliko različitih istraživanja je pokazalo da mediteranska dijeta može pomoći kod depresije i anksioznosti.

Mediteranska dijeta, ali i mediteranska prehrana su dobar izbor kao tip prehrane za mentalno zdravlje, te se često spominju kao dobar izbor za borbu protiv depresije.

U istraživanju iz 2017. u kojem je sudjelovalo 166 osoba koje su imale dijagnosticiranu depresiju, nakon 12 tjedana mediteranske dijete simptomi depresije su bili manji odnosno primijećeno je značajno poboljšanje stanja.
Rezultati istraživanja su pokazali da mediteranska dijeta utječe na mentalno zdravlje neovisno o tome da li je tijekom primjene dijetnog plana došlo do smanjivanja indeksa tjelesne mase, odnosno da li je promjena u težini utjecala na popravljanje samopouzdanja.

Već je i ranije istraživanje iz 2011. pokazalo da se kod studenata koji su dodali omega-3 masne kiseline u prehranu anksioznost smanjila za 20%.

Također, istraživanje u Španjolskoj iz 2016. je pokazalo da osobe koje su na mediteranskoj dijeti imaju 50% manje šanse da se kod njih razvije depresija.

Vezano:

Mediteranska prehrana i mentalno zdravlje

Kako su znanstvenici utvrdili da određena hrana utječe na metalno zdravlje, tako je termin hrana za mozak postao sve popularniji. Sve češće pojavljuju se dokazi kako prehrana utječe na više toga nego na debljinu i razinu energije, te da hrana nije samo pogonsko gorivo za ljude, nego mnogo više od toga.

Trenutno postoje dokazi kako prihvaćanje mediteranskog stila prehrane, koji je sestrinski stil našoj dalmatinskoj prehrani, smanjuje simptome depresije i općenito dugoročno pozitivno djeluje na zdravlje.

Mediteranska prehrana osim za žene u srednjim godinama koje su sklone depresiji jako je bitna za adolescente i mlađe odrasle koji imaju povećane rizike razvoja depresivnih raspoloženja, a s druge strane to je i kritično razdoblje u životu gdje se stvaraju navike zdrave prehrane za cijeli život.

Maslinovo ulje

Kada se govori o mediteranskoj prehrani ne mogu se izolirati određene namirnice, te reći ukoliko njih dodate u prehranu imate sve blagodati određene prehrane, ali ipak maslinovo ulje temelj je mediteranske prehrane, zbog toga je ključna namirnica. Ono sadrži slobodne radikale koji popravljaju štetu nanesenu negativnim utjecajem okoliša, zatim antioksidante, vitamin E, a već odavno je poznato kako je bogato omega -3 masnim kiselinama koje su dobre vrste masnoća.

Osim maslinovog ulja orašasti plodovi i sjemenke (grahorice, suncokretove sjemenke, lješnjaci, bademi, orasi…) ključne su namirnice koji doprinose tome da mediteranska prehrana ima tako pozitivan utjecaj.

Mediteranska prehrana integrira zdrave masnoće, a istovremeno u smanjuje ili u potpunosti izbacuje procesuiranu hranu iz prehrane.

Mediteranska prehrana i zdravlje probavnog sustava

Neki znanstvenici uspjeli su dokazati kako postoji i neizravna povezanost između mozga i želuca putem bakterija koje se nalaze u probavnom sustavu, prvenstveno želucu i crijevima, jer te bakterije imaju interakciju s ostalim sustavima u tijelu uključujući mozak. Tako su došli do još jednog zaključka kako određena prehrana utječe na mentalno zdravlje i ponašanje, te kako postoji izravna poveznica između hrane koju unosimo u sebe i mentalnog zdravlja.

Tamno povrće, orašasti plodovi i sjemenke imaju multifunkcionalne dobrobiti za zdravlje čovjeka, a jedna od njih je i dobra mikroflora u želucu i crijevima. Mediteranski stil prehrane izravno je povezan s boljom mikroflorom u trbuhu, odnosno dobrim bakterijama koje pomažu sintetizirati esencijalne nutrijente, produciraju gorivo za stanice u crijevima, te smanjuju upalu. Zbog toga su velike šanse da ako se okrenete mediteranskoj prehrani kako ćete utjecati u velikoj mjeri na svoje raspoloženje, stamniju i konačnici na cjelokupno mentalno zdravlje.

Ispod ćete pronaći informacije o mediteranskoj prehrani i onome što je čini najzdravijim tipom prehrane: