10 odličnih savjeta za zdravije srce

10 odličnih savjeta za zdravije srce

10 odličnih savjeta za zdravije srce

O zdravlju srca često ne razmišljamo dok se ne pojave određeni problemi, no, nekim promjenama možete utjecati na zdravlje srca dugoročno. Normalan broj otkucaja srca odrasle osobe u stanju mirovanja je između 60 i 100, dok bi najbolje bilo biti rasponu 60-70 otkucaja srca u minuti.

Iako mnogi ljudi kako stare razviju neki oblik kardiovaskularne bolesti, izraz za sve bolesti koje zahvaćaju srce i krvne žile, to nije nužno, te se smatra kako se pravilnim i kvalitetnim životnim stilom to može izbjeći. Zdrav način života, posebno ako se započne u ranoj dobi, uvelike doprinosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Ne kaže se bez veze da se kvalitetne navike stvaraju u djetinjstvu, te bi već djecu trebalo educirati o zdravoj i pravilnoj prehrani, te njenoj važnosti. Međutim, nikad nije kasno za dobre i zdrave životne navike. Promjene u načina života mogu u korijenu spriječiti faktore rizika koji štete srcu, poput visokog krvnog tlaka ili visokog kolesterola, prije nego što prouzrokuju štetu.

Neke od ovih stvari i navika su dobre i općenito za zdravlje te ćete uvodeći ih u svoju rutinu općenito djelovati na bolje zdravlje organizma.

Redovita tjelovježba

Odrasle osobe bi prema nekim preporukama trebale imati najmanje 150 minuta tjedno umjerenih aktivnosti. Te 2 puta tjedno treninge istezanja i snage. Više: Da li hodanje i brojanje koraka može zamijeniti vježbanje? 

Pazite na kolesterol

Zdrava prehrana

Zdrava tjelesna težina

Smanjite konzumaciju šećera

  • Pazite na konzumaciju šećera te provjerite svoju razinu šećera u krvi.

Mediteranska prehrana

  • Uvedite ribu u tjedni plan prehrane. Smatra se kako je mediteranska prehrana dobar odabir općenito za zdravlje, a posebno za zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, zbog toga što obiluje svježim voćem i povrćem, grahoricama, orašastim plodovima, ribom, te se u njoj koristi maslinovo ulje.

Smijeh i optimizam

  • Smijte se. Smijeh je dobar za srce ali i za mnoge druge stvari.

Ostanite hidratizirani

  • Pijte dovoljno tekućine. Ako mislite da ne pijete dovoljno ili želite to provjeriti pijte vodu iz boce, ili dolijevajte u čašu vodu iz boce kako biste točno znali koliko ste popili.

Smanjite unos soli

  • Smanjite unos soli. Sol možete kompenzirati zdravim začinima.

Tamna čokolada i vino

  • Tamna čokolada – ovo vam ne bi trebalo biti teško uvesti u rutinu, a jedan red tamne čokolade je dobar za srce. Isto vrijedi i za čašu crnog vina dnevno.

Dosta je bitno razumjeti vlastite rizike, napraviti zdrave odabire i promijeniti životni stil, što u konačnici znači da treba poduzeti neke mjere kako bi se smanjili rizici razvoja bolesti srca. Preventivne mjere, poput ovih nabrojenih iznad, pojedinačno gledano nisu nešto što bi privuklo pažnju i smatralo se značajnim, jer se ne čine izolirano kao krupna stvar, nego kao nešto što se podrazumijeva, ali mogu u konačnici značajno smanjiti rizike uobičajenih srčanih oboljenja, te mogu značajno popraviti općenito zdravlje i utjecati na kvalitetu života. Neki čimbenici ne mogu se promijeniti, kao što su dob, spol i obiteljska povijest ranih bolesti srca. Ali mnogi drugi se vrlo lako korigiraju postojanjem volje, osviještenosti i ispravnim odabirima. Povećate li tjelesnu aktivnost i prilagodite prehranu tako da postane zdrava prehrana, već ste puno napravili za zdravlje srca.

Vezano: