29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako smanjiti broj otkucaja srca

Ukoliko vam srce ima prevelik broj otkucaja, odnosno broj otkucaja srca u minuti ne...

Kako smanjiti broj otkucaja srca

Kako smanjiti broj otkucaja srca

Ukoliko vam srce ima prevelik broj otkucaja, odnosno broj otkucaja srca u minuti ne odgovara normalnom broju otkucaja srca prema vašim godinama, uzrok može biti nervoza, stres, dehidracija, naprezanje… Normalna broj otkucaja srca u minuti se ne definira određenim brojem nego rasponom.

Normalan broj otkucaja za odrasle osobe je između 60 i 100 otkucaja u minuti, dok je optimalan između 50 i 70, odnosno za osobe koje se aktivno bave sportom između 40 i 60 otkucaja u minuti.

Povećani broj otkucaja srca se može pojaviti samo na kratko, a ponekad traje određeni period te bi bilo dobro posavjetovati se s liječnikom.

Ponekad se dešava da iz nekog razloga ili bez razloga ubrza se rad srca i znatno poveća broj otkucaja u minuti. Jedan od razloga može biti stres, ali se to može pojaviti i bez određenog razloga.

Broj otkucaja srca je broj koji se odnosi na otkucaje srca u minuti. Može se mjeriti na zapešću ili vratu, no, danas mnogi uređaji od mobitela do pametnog sata mjere broj otkucaja te nije teško provjeriti otkucaje srca.

Broj otkucaja srca je bitan parametar kako za trenutno stanje organizma, ali i za općenito stanje. On može varirati ovisno o tjelovježbi, stresu, naporu, fizičkoj aktivnosti, te ga je najbolje mjeriti kada ste u položaju mirovanja i odmorni, odnosno ujutro i navečer prije spavanja kako biste dobili uvid u razinu otkucaja srca.

Kako trenutno smanjiti broj otkucaja srca?

Povišen broj otkucaja u određen trenutku se može pojaviti iz različitih razloga. Iako je ponekad teško u danom trenutku sjetiti se opcija, ipak bi bilo dobro da se pokuša smanjiti broj otkucaja i dovesti u normalnu razinu.

Kako biste ga trenutno smanjili možete koristiti neke od načina:

  • Kako biste trenutno smanjili broj otkucaja srca može pomoći da sjednete, umirite se te duboko dišete.
  • Kreirajte udobno i opuštajuće okruženje, te se pokušajte opustiti i smiriti.
  • Kada ustajete iz sjedećeg ili ležećeg položaja radite to polako bez naglih kretanja.
  • Popijte čašu vode. Jedan od uzroka za ubrzani rad srca može biti i dehidracija, stoga čaša vode može pomoći.
  • Izbjegavajte kofein ili energetske napitke koji bi vas dodatno stimulirali.

Kako dugoročno djelovati na smanjenje broja otkucaja

  • Redovito vježbanje i bolja fizička kondicija će općenito dugoročnije pomoći da smanjite broj otkucaja srca u minuti. No, i kod tjelovježbe je važno da ne prekidate naglo, nego da pomalo usporavate, imate završnu fazu tjelovježbe kako bi se i broj otkucaja srca polako vratio u ravnotežu. Vježbe istezanja nakon tjelovježbe su uobičajen način završavanja vježbanja.
  • Hodajte. Ukoliko nemate vremena za tjelovježbu više hodajte i povećajte broj koraka. Hodanje se može relativno jednostavno ukomponirati u stil života, ne zahtjeva dodatnu opremu, a ponekad ni vrijeme, ukoliko npr. kraću vožnju automobilom zamijenite šetnjom te izbjegnete potragu za parkingom.
  • Uzrujanost djeluje na povećanje broja otkucaja. Pokušajte eliminirati stres. Kod stresa je također bitno razlikovati trenutni i dugoročni stres, te pokušati djelovati na oba stresa kako bi se smanjila razina.

Općenito sve ono što može utjecati na broj otkucaja srca, može utjecati i na njegovo smanjenje. Između ostalog bilo bi dobro znati razlog zbog kojeg se javlja povećani broj otkucaja srca, te djelovati na uzrok, kako bi se dugoročno smanjio broj otkucaja srca, odnosno kako bi bio u nekoj optimalnoj razini.

Na normalan broj otkucaja srca utječu godine, spol, ali i trenutna razina aktivnosti, kao i uobičajena razina tjelovježbe, kondicija, način prehrane, razina stresa, ali i općenito emocije, odnosno izloženost emotivnim situacijama…

No, na broj otkucaja srca utječe i sobna ili vanjska temperatura, odnosno nagle promjene u temperaturi, te brojni drugi faktori.

Stoga je i bitno razlikovati trenutno povećanje broja otkucaja srca i kako na njih djelovati, od dugoročno ili češće povišenog broja otkucaja srca i što tada poduzeti.

Vezano: