18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Čaj od šumskog voća – kako napraviti savršen čaj

Čaj od šumskog voća kombinacija je čaja i sušenog voća...

Čaj od šumskog voća

Čaj od šumskog voća – kako napraviti savršen čaj

Čaj od šumskog voća kombinacija je čaja i sušenog voća. Osnova ovom čaju može biti crni čaj u koji se dodaje sušeno šumsko voće, ali i neki drugi poput hibiskusa, šipka, rooibosa…
S obzirom da čajevi od šumskog voća mogu imati različit sastav, tako će se razlikovati po okusu i koliko će vam odgovarati. Čaj od šumskog voća je općeniti naziv, no razlike mogu biti od udjela šumskog voća u čaju do osnovnog sastojka koji će također definirati okus čaj. S jedne strane osnova može biti crni čaj, dok s druge strane može biti sušna jabuka. Tako da se već kod toga čajevi od šumskog voća međusobno razlikuju. Bobičasto voće ima brojne zdravstvene prednosti , a neke od njih se zadržavaju i kod sušenog voća te u čaju. Ovisno o tome što preferirate i na što želite djelovati možete birati čaj prema sastavu, iako se uglavnom čaj od šumskog voća koristi kao zanimljiv čaj s brojnim blagodatima, ali bez nekog konkretnog razloga.

Kod pripreme čaja od šumskog voća najbolje je pratiti upute proizvođača, upravo zbog toga što se i sastavi čaja mogu razlikovati.
Stoga se nemojte iznenaditi da vam neki čaj od šumskog voća bolje odgovara od nekog drugog, budući da sastav može biti značajno različit. isto tako ovisno o sastavu, za neke sušene biljke ili sušeno voće je potrebno nekoliko minuta duže kako bi pustili arome, dok je nekom voću potrebno kraće.

Osim što treba pratiti vrijeme koje je potrebno, obratite pažnju i na količinu vode. Ponekad je kod čaja od šumskog voća potrebno nešto manje vode za jednu vrećicu, nego kod uobičajenih biljnih čajeva.

Čaj od šumskog voća je zbog voćnog okusa, ali i boje zanimljiv kao zamjena za sok ili vodu, ukoliko radije pijete vodu s okusom.

Priprema čaja od šumskog voća

Priprema čaja od šumskog voća u vrećicama

Pripremanje čaja u vrećicama je najjednostavnija opcija pripreme čaja. Osim što pišu upute, čaj nije potrebno naknadno cijediti, te je brzo i jednostavno spreman za konzumaciju.

Ukoliko ne piše tada vrećicu čaja prelijte s dva decilitra (200 ml) ključale vode. Ostavite 5 do 7 minuta, te izvadite vrećicu. Vaš čaj je spreman.
U čaj od šumskog voća možete dodavati različite arome, cijeđeni sok limuna ili naranča, med…

Priprema čaja od šumskog voća u rinfuzi

Često se smatra da čaj u rinfuzi ima bolji ili intenzivniji okus od onog u vrećicama. Ovakav čaj možete pripremati na dva načina. S jedne strane možete sušeni čaj preliti s vodom, te kasnije procijediti čaj ili koristiti kugle ili vrećice u koje se stavi čaj te potom urone u šalicu s vrelom vodom. Kod ovih načina budite malo oprezni budući da ponekad materijal od kojeg je izrađena kugla ili vrećice mogu utjecati na okus čaja. Kod većine to neće biti primjetno no neke osobe to odmah primijete i osjete.

Prelijte žličicu čaja od šumskog voća s 2 dcl vrele vode. Ostavite 10 minuta te potom procijedite i čaj je spreman za konzumiranje.

Priprema hladnog čaja od šumskog voća

Hladni čaj se uglavnom priprema u većoj količini te za 1 litru ključale vode pripremite 5-6 vrećica čaja. Ostavite poklopljeno 7 do 10 minuta. Izvadite vrećice iz vode te ostavite čaj da se potpuno ohladi. U čaj možete dodati iscijeđeni limun.
Čaj spremite u bocu s poklopcem i dobro zatvorite, te ostavite u frižideru.

Bez obzira na koji način pripremali čaj od šumskog voća on bi trebao biti voćnog mirisa, ugodnog okusa, te zanimljiv za konzumiranje. I dok se kod mnogih drugih čajeva raspravlja o okusu i mirisu, nekima odgovaraju, a nekima ne, čaj od šumskog voća u većini slučajeva oduševljava okusom i mirisom.

Vezano: