23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Trputac – Čaj od trputca – dobrobiti i nuspojave

Trputac – Čaj od trputca – dobrobiti i nuspojave

Trputac (lat. Plantagio) naziva se još i bokvica i trputec.

Čaj od trputca djeluje kao antibiotik, osim toga pročišćava krv, mjehur, bubrege…

Čaj od trputca

Čaj od trputca najčešće se preporučuje kod onemoćalog i slabašnog organizma za jačanje, kod slabih pluća, slabašnog glasa i sličnih poteškoća.

Trputac djeluje blago diuretski, a zbog velike količine sluzi koju ima u svome sastavu trputac djeluje umirujuće i protuupalno.

Olakšava iskašljavanje, a upotrebljava se kod katara gornjih dišnih putova, upale usne šupljine i ždrijela.

Umivanje lica u čaju od trputca može pomoći u borbi protiv prištića i akni.

Čaj od trputca protiv kašlja

Čaj od trputca djeluje protuupalno, te može smanjiti različite upale, iako se najčešće veže uz upale dišnih puteva.

Čaj od lista trputca često se koristi kod upala dišnih puteva, kašlja, koristan je za iskašljavanje, te kod bronhitisa.

Upravo zbog svoga djelovanja na upale dišnih putova te kod kašlja, ekstrakt trputca je čest dodatak pastilama za grlo te sirupima.

Čaj od  trputca ima i jednu vrlo posebnu sposobnost da izvlači toksine iz tijela, te se smatra da čaj od trpuca čisti tijelo.  

Priprema čaja od trputca

Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Čaj od trputca nuspojave

Čaj od trputca se smatra relativno sigurnim čajem. Oprez je potreban kod osoba koje su sklone alergijama.

Suplementi koji sadrže trputac mogu ako se pretjeruje s njima uzrokovati proljev, povraćanje, nadutost…

Trputac dobrobiti, nuspojave i mjere opreza

Biljka nudi spas u mnogim situacijama, posebno ako volite uživati u prirodi i često boravite na otvorenom. Vrlo brzo ćete je pronaći kada vam zatreba. Trputac uglavnom raste – posvuda. Livade, vrtovi, polja, rubni dijelovi šuma, ali viđamo ga čak i u pukotinama pločnika i gradskih cesta. Biljku možete lako identificirati. Čak i mladi zeleni listovi imaju vrijednosti, ali najveća koncentracija vrijednih sastojaka je u zdravim čvrstim zelenim listovima. Trputac sadrži vrijedna esencijalna ulja, ali i druge supstance poput silicijeve kiselina, koja doprinosi zdravlju probavnog trakta. Kombinacija sastojaka čini ga moćnim eliksirom zdravlja, posebno za respiratorne i probavne tegobe. Sirup od trpuca bio je dugo vremena sinonim za sirup za kašalj općenito. Trputac pomaže i u slučajevima kada je previše ili premalo sline vraćajući funkciju u ravnotežu, te također vraća harmoniju pomoći u liječenju svih vrsta kašlja.  

Ova sveprisutna biljka može pomoći i kao spas u slučajevima iritacija ili uboda insekata, jer iscjedak iz lišća kada se nanese na kožu ima vrlo brzo i umirujuće djelovanje. Također i lišće kada se samo stavi i prislone uz kožu već ima dobro djelovanje koje smanjuje bol i iritaciju. Jedna od najvećih vrijednosti trpuca je u njegovoj umirujućoj sposobnosti iritacija kože. U nekim tradicijama čak se trputac uz stolisnik koristio za zaustavljanje krvarenja iz rana. Iscjeljujuće sposobnosti trpuca i znanstveno su potvrđene u nekoliko različitih studija. Nanošenje mljevenog svježeg lišća ili cijelog lišća trpuca koristilo se i za ubrzavanje zacjeljivanja rana, te ublažavanje boli kod manjih opeklina i iritacija.

Prednosti trputca, bilo kao lista trpuca ili čaja od trputca čine ga jednom od najkorisnijih biljaka, a ovaj skromni korov koji nalazimo posvuda slobodno se može nazvati superbiljkom. Malo je biljaka koje su toliko svestrane, a rijetko koja je bolja kada je u pitanju njega kože i rana, što trputac čini moćnim sastojkom u melemima za kožu.

Nuspojave od trpuca su uglavnom blage, ali se svejedno preporučuje oprez u konzumacije, a osobe koje imaju bilo kakvo zdravstveno stanje ili dijagnozu svakako bi trebale konzumirati stručnu osobu prije nego započnu s primjenom.