Pomaže li “brojati ovce” da brže zaspimo

Pomaže li brojati ovce da brže zaspimo

Pomaže li “brojati ovce” da brže zaspimo

Vjerojatno ste čuli savjet kada ne možete zaspati da trebate početi brojati ovce. No, da li ova metoda zaista može pomoći kod uspavljivanja?

Za ovo vam naravno ne trebaju prave ovce, čak niti plišane, dovoljno je zamisliti ovce.
Postoji više varijanti koje sugeriraju kako ovakav način uspavljivanja treba izgledati.
Najčešća je varijanta da zamislite ovce kako skaču preko ograde, jednu po jednu kako se izdvaja iz stada i skače preko ograde.
Uglavnom se kaže da ćete zaspati dok izbrojite 100 ovaca.

Iako zvuči pomalo banalno i smiješno, ovo nije loš način na koji možete pokušati brže zaspati. Oslobodit ćete se ostalih misli, opustiti, te pratiti ritam ovaca kako preskaču preko ograde. Ponavljajuća radnja koja ne zahtjeva napor pomaže opuštanju.
Istraživanje na Oxford University pratilo je na osobama koje su imale problema sa uspavljivanjem tri različite metode kako brže zaspati.
Jedna grupa sudionika je trebala vizualizirati mirno i opušteno mjesto, druga skupina je trebala brojati ovce kako skaču preko ograde dok je treća skupina pratila svoju uobičajenu rutinu i to je bila kontrolna skupina prema kojoj se uspoređivalo.

Istraživanje je pokazalo da osobe koje su zamišljale mirne i opuštajuće scene poput vodopada su zaspale brže nego uobičajeno.
Skupini koja je brojala ovce trebalo je duže nego uobičajeno kako bi zaspali.

Vezano:

50 savjeta kako spavati bolje

Nesanica – kako zaspati odmah, a što funkcionira dugoročno [ZDRAVLJE]

Koliko mi sna treba – tablica sna prema godinama [ ZDRAVLJE ]