Kako se nositi s gubitkom posla [ KARIJERA ]

Kako se nositi s gubitkom posla

Posao, nekad, siguran za cijeli život, više nigdje ne postoji. Već smo navikli na stalna smanjenja broja zaposlenih, restrukturiranja poduzeća, rezanje troškova i sl. stvari.  U tijeku karijere nekima će se dogoditi da promjene više od dvadeset radnih mjesta.

Ali iako sve to znamo svaki gubitak posla teško pada, te ostavlja svoje posljedice. Na gubitke se teško pripremiti. Trebalo bi unaprijed potpuno se preodgojiti, kako bi svaki gubitak posla shvaćali kao novi izazov, a ne stvarni gubitak, što je naravno mnogo lakše u zemljama gdje ne vlada velika nezaposlenost kao u Hrvatskoj.

Najvažnije je ne pomisliti kako nešto nije u redu s vama ili početi sumnjati u svoje sposobnosti. Poslodavci često znaju, kako bi sebe opravdali, navoditi upravo te razloge, iako oni u većini slučajeva nisu istiniti.

Pripremite se na pauzu. Rijetki su slučajevi da se posao pronađe u kraćem roku.  Planirajte da ćete biti bez posla tri do šest mjeseci i nemojte dopustiti da vam obitelj ili prijatelji ruše samopouzdanje svojim primjedbama tipa «pa zar još nisi uspio, vidiš ni fakultet ne znači puno…» ili sličnim. Nemojte se osjećati loše zbog toga što ne možete slijediti njihove savjete i prijavljivati se na baš svaki natječaj jer «teška je situacija, a sad kada ste bez posla ne možete birati». Budete li se javljali na natječaje za posao koji vas ne zanima, naravno da nećete ni proći na razgovoru za posao, a to će vas baciti u dublju depresiju, jer ćete pomisliti kako ni najgluplje poslove ne možete dobiti. Javljajte se samo na natječaje za posao koji vas stvarno zanima.

Kod gubitka posla javljaju se dva aspekta: praktični i emotivni. U prvom gubitak posla znači i gubitak zarade i novca. U drugom posljedice su jednako realne kao i u prvom, ali se odnose na osobno shvaćanje poput utjecaja na samopouzdanje, emotivne poteškoće, strah od budućnosti, pa možda i briga hoće li vas okolina možda gledati drugačije i hoće li vam pasti vrijednost u njihovim očima.

Na gubitak posla biste morali naučiti gledati kao na najnormalnije stanje i ne dopustite da gubitak promjeni sliku o vama, odnosno način na koji sami sebe vidite. Velike su šanse da ćete naći novi posao, samo je važno u međuvremenu pesimizmom ne uništiti šanse za dobitak novog posla, te cinično i ogorčeno odlaziti na razgovore. Neriješeni emotivni problemi vezani uz gubitak posla značajno utječu na pristup traženju novog posla.

Zbog toga biste trebali nakon gubitka posla, a prije traženja novog proći kroz faze emotivnog oporavka, odnosno pomiriti se s promjenom. Baš kao i u ljubavnim vezama nakon prekida, morali biste preboljeti  jedan, da biste otvoreno mogli tražiti novi.  Traženje posla bez razumijevanja situacije i emotivnih posljedica umanjuje šanse za dobitak novog.

Oporavak se odnosi na mogućnost da s izazovom gledate na traženje novog posla bez da postanete ogorčeni okolnostima, zaslijepljeni negativnim emocijama ili da se osjećate poraženima. To znači da biste i bez posla morali pronaći sebe, realno utvrditi koliko novaca smijete trošiti, prihvatiti činjenicu da ćete određeno vrijeme biti «siromašniji», da ćete se morati odreći mnogih stvari, a da ipak negdje u međuvremenu nećete izgubiti sebe, nećete se odreći užitaka koji ne koštaju i prihvatiti gubitak posla kao izazov nakon kojeg ćete biti mudriji i snažniji.

Prva faza oporavka
Kad god se dogodio gubitak posla uvijek je šokantan. U prvoj fazi biste trebali pobijediti osjećaj dezorijentiranosti, a glavni cilj bi trebao biti preživjeti šok bez da ostavi težih emotivnih posljedica na vama.

Prilagodite se i prihvatiti novu stvarnost
Naučiti se nositi s problemom pada samopouzdanja i «poniženja»
Naučiti pravilno predstaviti razloge otkaza
Naučiti nositi se s obitelji

Druga faza oporavka
Kada ljudi uđu u drugu fazu, počinju razmišljati o praktičnim stvarima. Počinju se nositi s problemom preživljavanja, te financijske, ali i emotivne stabilnosti. Ova faza bi trebala uključiti:

Plan preživljavanja

Traženje potpore
Sagledavanje perspektive
Naučiti se nositi s emocijama i ponašanjem koje zahtjeva novonastalo stanje

Treća faza oporavka
Prvi cilj treće faze je redefinirati ciljeve, potrebe i planove. To uključuje:

Prihvatiti poteškoće koje novi život nosi
Preispitati moguće izbore
Razviti nove ciljeve i planove
Ponovno izgraditi svoj image

Četvrta faza oporavka
U četvrtoj fazi potrebno je donijeti odluke i «obnoviti» sebe. Ona uključuje:

Primjenu odluka
Prihvaćanje osobne odgovornosti
Preuzimanje emotivnih rizika
Vraćanje samopouzdanja

Za preživljavanje otkaza nema pravog načina ni točno određenog vremena. Netko iz jedne faze prelazi u drugu mnogo brže, dok nekima treba više vremena.  Koliko točno ovisi od osobnosti, pristupa životu i potpore koju ima od obitelji.

Vezano:

30 odličnih savjeta za razgovor za posao

Kako izgleda moderan i kvalitetan životopis

Kako napisati životopis?