29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako životopis ne treba izgledati [ KARIJERA ]

Životopis vas predstavlja u prvom kontaktu s potencijalnim poslodavcem i bitno je da to napravi na pravi i najbolji...

Kako životopis ne treba izgledati

Kako životopis ne treba izgledati

Životopis vas predstavlja u prvom kontaktu s potencijalnim poslodavcem i bitno je da to napravi na pravi i najbolji način. Ako želite imati moderan životopis možete izgled životopisa prilagoditi sebi i svom stilu, ali postoje određene stvari na koje možda ne obraćate pažnju, a da stvaraju kod čitanja problem. U tom slučaju će sam izgled životopisa negativno utjecati na dojam te bitne informacije iz životopisa neće doći do osobe koja bi ih trebala pročitati.

Kada netko želi imati drugačiji ili poseban životopis, te neke stvari radi ili piše s namjerom, to je nešto drugo, o greškama se govori kada se na nešto ne obraća pažnja, podrazumijeva se, a može izazvati nejasnoće.

Kako životopis ne treba izgledati

Ovo su neke od stvari na koje biste trebali obratiti pažnju:

Izbjegavajte velike blokove teksta. Bez natuknica, samo jednoličan tekst je prilično zahtjevan i kompliciran za čitanje, te postoji mogućnost da će netko tko samo preleti preko životopisa preskočiti bitne stavke i možda vas neće pozvati na razgovor za posao.

Životopis ne treba biti dugačak. Čak i kada su blokovi kratki i životopis dobro organiziran, on ne treba biti previše dug. Ponekad se čini da se tako pokazati zanimljivost kandidata, no, životopis bi trebao sadržavati bitne informacije, te imati neku prosječnu dužinu jednu do dvije stranice. Dvije stranice su ako zaista osoba ima dosta iskustva, objavljenih radova ili određenih podataka bitnih za posao.

Pazite na format životopisa. Ako se traži određeni format tada pošaljite kakav se traži, no ukoliko nema zahtjeva najbolja opcija je PDf format. Na taj način će životopis izgledati isto kod vas i kod osobe koja ga čita. U drugim slučajevima ako ne koristite iste programe postoji mogućnost da se doslovno životopis razleti, odnosno da ne bude adekvatno posložen i prikazan.

Životopis koji je teško čitati. Ovo se može odnositi na mala slova, općenito bi najbolje bilo koristiti standardne fontove i veličinu 10 do 12. Boja slova neka bude čitka i jasna, najbolje crna, ali nemojte koristiti svijetle boje i zatamniti podlogu.

Životopis ne bi trebao imati gramatičke pogreške. Ako niste sigurni, neka netko provjeri životopis prije slanja. Čak i ako mislite da nema pogreški, te da dobro vladate gramatikom, i dalje nije loša ideja da netko provjeri životopis. Kada napišete životopis, zadovoljni ste napravljenim, nakon nekoliko sati ili sutradan, ponovno ga pročitajte. Na taj način ćete s odmakom vidjeti da li je sve dobro posloženo, jasno i gramatički točno.

Slično prethodnoj greški, ali se ne radi o gramatičkim nego o slučajnim pogreškama. Pogrešno napisano ime, izostavljeno slovo naziva firme u kojoj ste radili ili nešto slično pokazuje nemarnost te ostavlja loš dojam.

Dugačak životopis s dugim blokovima, sa previše sitnim ili svijetlim slovima, kao i s pogreškama bi definitivno trebalo izbjegavati.

Postoje brojni elementi koji se spominju da ih životopis treba ili ne treba sadržavati, no, to može ovisiti o konkretnom tipu posla.

Dobro strukturiran životopis može biti dobra opcija, no, u nekim zanimanjima gdje se traži kreativnost, možda će i životopis trebati prilagoditi da bude drugačiji i kreativniji. No, to vrijedi samo za neka zanimanja.

Slično je i s neki drugim stavkama, no, u osnovi skoro da nema zanimanja za koje greške u životopisu bile plus. Ili životopis koji nije posložen te se u njemu teško snalaziti.

Stoga neke osnove treba poštivati, a tamo gdje se želi napraviti nešto drugačije ili nešto neobično, potpuno je druga stvar. No, iako se neke posebnosti često spominju u zadnje vrijeme, ipak i dalje za većinu poslova i čitanja životopisa vrijede slična osnovna pravila.

Bitno je kako životopis izgleda, govori o tome kako osoba pristupa stvarima, kako ih organizira, te ne treba misliti da je bitno samo ono što pište, jer izgled životopisa može utjecati na to da se ono u njemu ne pročita na adekvatan način.

Vezano: