19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Najbolja dijeta za ljeto 2023.

Dijete za mršavljenje i gubitak kilograma česte su novogodišnje odluke i početkom godine se više o njima razmišlja...

Najbolja dijeta za ljeto 2023.

Dijete za mršavljenje i gubitak kilograma česta su ljetna tematika jer tada više razmišljamo o kilogramima i vlastitom izgledu.

Kao najbolja dijeta proteklih nekoliko godina najčešće se spominjala mediteranska dijeta.
Trendovi popularnosti dijeta u 2023. spominju nekoliko dijeta, a među njima je također i mediteranska dijeta. 25 stručnjaka je za U.S.News uspoređivalo 40 dijeta za mršavljenje te je kao najbolja dijeta godini izabrana mediteranska dijeta.
Prednost mediteranske dijete je što osim mršavljenja ima mnoge druge prednosti te je i u ovom ocjenjivanju bila među najboljim dijetama u dodatnim kategorijama poput:
– najbolje dijete za zdravu prehranu
– najbolje dijete za dijabetes
– najjednostavnija dijeta
– najbolja biljna dijeta.

Nedostatak ove dijete za mršavljenje je što nije brza i ne donosi brzo rezultate. Mediteranska dijeta se može shvatiti kao stil prehrane odnosno zdrava prehrana. Mediteranska dijeta obuhvaća dosta povrća i voća, zdrave masnoće te cjelovite žitarice te ima nekoliko znanstvenih istraživanja koje podupiru ovakav način mršavljenja.

Keto dijeta iako je bila popularna u ovom ocjenjivanju nije visoko pozicionirana te je od 40 dijeta zauzela je 37.mjesto.

Vezano:

Kako jesti ljeti – trendovi za ljeto 2023.

Kao i u svim ostalim područjima života postoje određeni trendovi i u prehrani, pa tako su neki recepti i namirnice modernije, a na neke zaboravimo da smo ih jeli ili voljeli. Ovog ljeta posebno se u trendovima i receptima nameće biljna prehrana, jogurti i druga hrana koja je bogata probioticima, ribe i morski plodovi, te Intermittent Fasting.

Voće i povrće

Voće i povrće uvijek je popularno ljeti, ali ovog ljeta se posebno priča o njemu i održivosti takve prehrane. Za ljetnu prehranu birajte voće i povrće koje obiluje različitim bojama, a neki nutricionisti savjetuju da umjesto na omjer ugljikohidrata, masnoća i bjelančevina više gledate na raznobojnost vašeg tanjura. Bez obzira koje bilo vaše omiljeno voće ili povrće naglasak treba staviti na raznolikost, kako voće i povrće na tanjuru ne bi bilo samo prilog ili salata nego glavni obrok putem kojeg ćete unijeti dovoljno nutrijenata. Tri nove namirnice koje su ovoljetni hit su tempeh, seitan, i jackfruit (nangka).

Revolucija brige o crijevima

Najčešće riječi vezano uz prehranu koje ćete čuti ovog ljeta jesu jogurt ili probiotik. Napokon se shvatilo kako su zdrava crijeva temelj općenito dobrog zdravlja. Probiotici i ferementirana hrana postaju nevjerojatno popularni. Ovo je hrana koja ne samo da olakšava probavu, nego ojačava imunološki sustav, što je čini osvježavajućim i ukusnim načinom brige o zdravlju i vlastitoj težini.

Vezano:

Intermittent Fasting

Povremeni post također je zadobio nevjerojatnu popularnost ovog ljeta, posebno ako se kombinira sa zdravim stilom prehrane poput mediteranske dijete. Intermittent Fasting tip je prehrane gdje se teži gubitku kilograma ali i poboljšanju metaboličkog zdravlja. Ovaj trend uključuje razdoblja posta koji se kombiniraju s razdobljima kada se namirnice slobodno konzumiraju. Dan se dijeli u dva razdoblja, gdje se određeni period sati jede, a drugi posti odnosno ne jede ništa osim vode i beskaloričnih napitaka.

Vezano:

Riba i morski plodovi

Ovo ljeto ne priča se samo o ribi i morskim plodovima i njihovim benefitima za zdravlje, nego se dodaje riječ održivo. Postalo je jako bitno uzeti u obzir održivost i prilagoditi se održivoj konzumaciji ribe i morskih plodova. Naglasak je na lokalnoj ribi, posebno sitnoj ribi.

Sve u svemu ovo ljeto omogućava da na vrlo ekološki prihvatljiv i održiv način jedete zdravo i postignete optimalnu težinu. Bilo da ćete prihvatiti vegetarijanski stil prehrane ili se odlučiti za neki drugi trend, vibrantni okusi i raznolike broje, kao i svježina trebali bi obilovati na vašim stolovima.

Poanta je u korištenju svježih, sezonskih i domaćih sastojaka svugdje i u svakom jelu. Ne zaboravite na rajčice, krastavci, patlidžan, kukuruz, grožđe, breskve, nektarine, lubenice, dinje, šljive, marelice….