Prehrana ljeti

Prehrana ljeti

Kod odabira namirnica za ljetnu kuhinju jako je bitno birati one namirnice koje će nam pomoći da se lakše nosimo s ljetnim vrućinama, koje neće opterećivati naš želudac ni naše tijelo općenito, a koje će organizam opskrbiti s dovoljnu nutrijenata koji su mu potrebni ljeti, da bismo se osjećali energično i vitalno.

Limunade, voćni sokovi, voće i puno tekućine vjerojatno su već u vašoj prehrani, ali trebali biste proučiti koje su to još vrijedne namirnice koje organizmu više odgovaraju ljeti i koje mogu pomoći da ljeto bude vaše omiljeno godišnje doba. Ispod su ideje za neke namirnice koje bi trebale činiti osnovu vaše ljetne prehrane i gotovo svakodnevno se naći na vašem jelovniku.

Obično ljeti češće razmišljamo i o mršavljenju, jer nosimo manje odjeće i češće gledamo svoje tijelo. Prebacivanjem na ljetni tip prehrane možda možete napokon i izgubiti višak kilograma i doći na željenu težinu, jer mnoge ljetne namirnice olakšavaju mršavljenje budući da su bogate nutrijentima, a siromašne kalorijama. Našem organizmu ljeti je potrebna laganija hrana pa bi se ona trebala temeljiti na obilju voća i povrća, sjemenki, grahorica i orašastih plodova.

Pametno planirajte jelovnik

Ljeto je idealno vrijeme da započnete ili se vratite zdravim prehrambenim navikama. Neka vam proteini budu u prvom planu. Raznovrsna riba i morksi plodovi, jaja i mliječni proizvodi (nemasno mlijeko, jogurt i sir) dobar su ljetni odabir, a da ne nabrajamo sve grahorice i orašaste plodove koji obiluju proteinima. Osim o proteinima razmišljajte i o boji. Što više različitih boja imate na tanjuru to bolje. Trebalo bi izbjegavati nesigurnu hranu i sladolede kupljene „na ulici“, te se preporučuju oni koji su industrijski proizvedeni u kontroliranim uvjetima ili iz uglednih slastičarni.

Ribe i morski plodovi

Najbolje je ljeti prebaciti se na mediteransku prehranu, dalmatinska kuhinja je idealan izbor, ali uz određeni oprez ukoliko imate malenu djecu. Riba i morski plodovi kao temelj mediteranske kuhinje mogu biti snažni alergeni i kod odraslih osoba, a posebno kod djece. Djeci mlađoj od 8 mjeseci riblje meso se ne bi smjelo davati. Školjke također nisu hrana za djecu zbog mogućih infekcija. Inače, u svim drugim situacijama vaša prehrana ljeti trebala bi obilovati ribom i morskim plodovima. Ljeto je savršeno godišnje doba da isprobate sve riblje specijalitete, bilo da ih sami pripremate ili birate u omiljenom restoranu.

Jogurt

Svi znamo koliko je jogurt koristan i koja je njegova nutricionistička vrijednost, ali osim što je zdrav, on je i osvježavajućeg okusa što nam posebno prija ljeti. Bogat je proteinima koji podupiru mršavljenje, ali i poput druge hrana bogate proteinima olakšava tijelu hlađenje. Postoje i određene jogurt dijete koje vam mogu pomoći da smršavite bez puno odricanja.

Lubenice i dinje

Lubenice i dinje bogate su vodom, što ih čini namirnicom s jako malo kalorija, a koja vam pomaže očuvati tijelo hidratiziranim.

Krastavci, rajčice, paprike, luk

Sve ove namirnice odličan su izvor vitamina, a posebno vitamina C, možete ih konzumirati svježe ili od njih praviti salate i salse. Konzumacijom rajčica također pomažete tijelu da se bori protiv štetnog zračenja sunca, ali i sve ostalo svježe voće i povrće pomoći će vam da ostanete zdravi i puni energije tijekom ljeta. Sve povrće možete kuhati i praviti odlične i zdrave umake za tjesteninu, ribu ili meso, ali možete od njih pripremati i salate koje će biti pravo ljetno osvježenje.

Lanene sjemenke

Lanene sjemenke potopite tijekom noći u vodu, te procijedite i ujutro popijte procijeđenu vodu. To će vam pomoći da ohladite tijelo, ali također pomoći da se oslobodite lošeg zadaha, pročistiti krv, pomoći regulirati krvni tlak i poboljšati probavu.

Ostale sjemenke, grahorice i sušeno voće

Obično ljeto percipiramo kao doba godine kada konzumiramo samo svježe voće i povrće, ali suho voće i povrće je bogato proteinima koji pomažu da se tijelo ne zagrijava previše.


Komentari

Odgovori

*