29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Što negativno utječe na uspjeh dijete?

Istraživanje* je pokazalo da nezadovoljavajući gubitak kilograma tijekom dijete za mršavljenje donekle povezan sa...

Što negativno utječe na uspjeh dijete

Što negativno utječe na uspjeh dijete?

Istraživanje* je pokazalo kako je nezadovoljavajući gubitak kilograma tijekom dijete za mršavljenje donekle povezan sa samokontrolom.

I dok je sposobnost samokontrole jedan od najvažnijih faktora pokazalo se kako najveći uspjeh na dijeti imaju osobe koje nauče prihvatiti faktore koji utječu na samokontrolu u trenutku kada motivacija popušta ukoliko gubitak kilograma na početku dijete za mršavljenje nije zadovoljavajući.

Loš ishod dijete za mršavljenje povezan je bio s nekoliko bitnih karakteristika:*
– veći indeks tjelesne mase

Čini se kako je najteže smršaviti osobama koje imaju najviše kilograma koje treba izgubiti.

– veći postotak masnoće
– loša ukupna slika stanja organizma
– loše pridržavanje programa
– nezadovoljavajući početni gubitak kilograma
– nezadovoljstvo razinom poboljšanja kvalitete života koje se povezivalo s težinom
– samokontrolom
– samopouzdanjem
– nerealno postavljenim ciljevima

Osobe koje u početku slabije gube kilograme nastavljaju s manjim daljnjim pridržavanjem dijete, te brže izgube motivaciju i u konačnici brže odustanu. Nerealno postavljeni ciljevi i očekivani gubitak kilograma također može donijeti kontra učinak. Jer ukoliko se ne uspijeva ostvariti zacrtani plan, brže se odustaje od dijete.

Komponente uspješnog mršavljenja

Naravno da ste već upoznati s različitim dijetama i vrstama prehrane koje bi trebale dovesti do mršavljenja, međutim, znanstvenici kažu da svaki od njih mora imati u sebi sljedećih 5 komponenti da bi bio uspješan i da bi donio rezultate.

1 – Razumna očekivanja. Trebalo bi izbjegavati brze dijete i dijetne planove koji obećavaju prekonoćne rezultate ukoliko trebate izgubiti veći broj kilograma. Brze dijete obećavaju brzi gubitak kilograma, ali su namijenjene samo osobama koje trebaju izgubiti manju količinu kilograma i jednokratno. To nisu dijete koje se mogu, a ni koje se smiju provoditi duže vremena. Umjesto njih treba tražiti dijetne planove u kojima je gubitak 0,5 do 1 kg tjedno, jer svaki veći gubitak od toga dugoročno nije održiv. Također, kada prekinete dijetu, bez obzira što ona otpočetka nije bila realna, osobe osjećaju frustracije, nezadovoljstvo i pada im samopouzdanje.

2 – Prava dijeta trebala bi se uklopiti u vaše navike i odgovarati vašim preferencijama. Najvažnije za uspjeh dijete je da odaberete dijetu u kojoj ćete uživati, a ne koja će vam biti mučenje. Ako volite povrće, za vas je vegetarijanska dijeta dobra opcija, a nikako nije mesna dijeta. Isto vrijedi i obrnuto. Uživanje u hrani je jako bitan aspekt uživanja u životu. Ako se odričete onoga što volite to dugoročno nije održivo. U dijetnom planu koji provodite jako je bitno pronaći prostora za omiljene namirnice. Na primjer, ako ste obožavatelj sladoleda izbacite li ga potpuno to bi moglo voditi do toga da u sljedećoj fazi potpuno odustanete od dijete. Bolja je opcija na primjer priuštiti si kuglicu sladoleda svaki drugi dan.

3- Da bi dijeta donijela rezultate jako je bitno pratiti težinu. Svaki dobar dijetni plan trebao bi sadržavati korake koje želite ostvariti između početne i željene težine, te se intenzitet dijete treba prilagođavati ostvarivanju tih koraka. Možete se vagati na primjer jednom tjedno kako biste pratili donosi li dijeta rezultate. Danas postoje mnogobrojne aplikacije koje vam pomažu u praćenju kilograma, ali ih možete pratiti i ručno upisujući datum i kilograme u redovitim razmacima kroz određeno vrijeme.

Kod odabira dijete ne postoji savršen dijetni plan koji bi funkcionirao za svakoga, nego postoji dijeta koja najbolje odgovara vašem životnom stilu i koja vas ohrabruje i motivira da nastavite s dijetom, odnosno da rado prihvaćate promjene koje takva dijeta unosi u vaš život. Dijeta koju odaberete trebala bi vam se sviđati i u teoriji i u praksi.

Vrste dijeta za mršavljenje:

Na linku ispod možete pronaći kratke opise 30 različitih vrsta dijeta, te kratki vodič koji vam može pomoći da odaberete dijetu za mršavljenje koja će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Vezano

Mršavljenje bez dijete