25. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko je zdrav starinski doručak

Obično mislimo da sve što je novo i moderno mora biti i zdravije, jer današnje generacije vjerojatno znaju bolje od starijih.

Koliko je zdrav starinski doručak

Koliko je zdrav starinski doručak

Obično mislimo da sve što je novo i moderno mora biti i zdravije, jer današnje generacije vjerojatno znaju bolje od starijih. Međutim, to ne mora biti točno. Iako u posljednje vrijeme čujemo izjave da doručak treba biti lagan, novija znanstvena istraživanja pokazuju kako masna hrana za doručak je bolja opcija nego masna hrana za kasni ručak ili večeru.*

Pa ako ste imali iz djetinjstva naviku napraviti kajganu na slanini, narezati malo sušenog mesa ili kobasice, slobodno se vratite tim navikama. Znanstvenici kažu kako je masna hrana za doručak zapravo poželjna jer ljudski organizam funkcionira tako da je konzumacija masne hrane nakon buđenja povezana s normalnim metaboličkim profilom, dok je masna hrana na kraju radnog dana neprirodna i vodi do povećanja rizika za debljanje i razvoj nekih bolesti povezanih s pretilosti.

Ako vam to nije dovoljan razlog za kvalitetan doručak ispod pročitajte 10 ideja za doručak, te još razloga zbog kojih je bitno pretvoriti doručak u najbogatiji obrok.

Ipak, budući da je doručak najvažniji obrok u danu, bitno je i odabrati najkvalitetnije sastojke, a vezano uz navedeno iznad to bi značilo najkvalitetnije masnoće. Masnoće nikako ne možemo izbaciti iz naše prehrane, jer one imaju neke ključne uloge u funkcioniranju našeg tijela, ali možemo se potruditi birati najzdravije opcije.

Koja je uloga masnoća u našem organizmu:

  • Masnoće pomažu da organizam optimalno iskoristi vitamine A, D, E i K.
  • Masnoće reguliraju hormone, pa su zbog toga ključne za zdravu razinu energije, ali i kod nekih posebnih zadataka održavanja zdrave plodnosti i slično.
  • Masnoće usporavaju apsorpciju nutrijenata, pa ćete se uključite li u obrok masnoće duže vremena osjećati sito i manju glad.
  • Zdrave masnoće poput maslinovog ulja djeluju protuupalno, ojačavaju kosti, pluća i zdravlje mozga, a s druge strane čak i zasićene masnoće koje se obično smatraju nezdravima imaju svoju funkciju jer održavaju zdravima kosti, te se nalaze u svakoj stanici našeg organizma.

Iz svega navedenog proizlazi da su masnoće nužne za nas i funkcioniranje našeg organizma, samo ih je potrebno ukomponirati tako da nam služe, a ne štete. Masnoće u doručak možete ukomponirati i na druge načine, na primjer ukoliko vam baš tradicionalni doručak s narescima i jajima nije privlačan. Zdjelu pahuljica možete pripremiti s punomasnim mlijekom. Ili umjesto kajgane ili jaja na oko, pripremite zdraviju opciju, kuhano jaje.

Budući da se Hrvatska proteže kroz nekoliko različitih klimatskih regija različito je i poimanje tradicionalnog doručka, pa će neki reći kako slanina i jaje nisu dio naše tradicije. Ipak, kobasice, suho meso, a najčešće slanina, jaja i kruh mogu se zaista smatrati tradicionalnim doručkom za većinu krajeve kontinentalne Hrvatske, od Like do Slavonije. Dalmatinski doručak je nešto laganiji, s manje masnoća, ali je svejedno uključivao neki tip masi. Dalmatisnki tradicionalni doručak obično je uključivao krišku kruha, namazanu maslacem i medom ili nekom marmeladom. Ili kruh sa slanim srdelama i maslinama.