Što je DANSKA BOLNIČKA DIJETA i kako djeluje

Što je bolnička dijeta i kako djeluje

Što je danska bolnička dijeta i kako djeluje

Kao što ime sugerira bolnička dijeta dobila je ime po bolničkoj prehrani jer je u originalu osmišljena kako bi pretili pacijenti izgubili na težini u što kraćem roku prije nekih većih operacija.

Danas je u pravilu koriste osobe koje žele izgubiti na težini u kratkom roku. Ovo je jedna od rijetkih dijeta za mršavljenje u kojoj se dnevni unos kalorija spušta ispod 1000 kalorija. Jede se samo tri puta dnevno i u međuvremenu nema grickalica.

Jedete u malim porcijama, redovito doručak ručak i večeru, a određene namirnice su i isključene.

Najveća prednost ove dijete je što se brzo gubi na težini. Brzi rezultati dobar su motiv za nastavak dijete, pa tako mnogi baš s ovom dijetom imaju mnogo uspjeha. Obično se koristi prije nekih važnih događaja, npr. vjenčanja. Također, pridržavanje ove dijete ne zahtjeva luksuznu hranu ni komplicirano pripremanje, pa je doslovno svima dostupna.

Ipak, bez obzira na prednosti za pridržavanje je potrebna velika volja i motiv, jer je velika vjerojatnost da ćete osjećati gotovo konstantnu glad. Također mnoge osobe koje su prošle kroz medicinsku dijetu vratile su brzo kilograme jer se u ovoj dijeti puno svega odriče, pa čim se dijeta prestane prakticirati, osobe se vraćaju svojim ustaljenim navikama i ponovno prikupljaju kilograme. Zbog toga, kako je već spomenuto, bolnička dijeta najbolji je način da smršavite pred neki određeni datum ili događaj, što će vam biti veliki motiv, ali nije dijeta koju trebate prakticirati imate li ozbiljnih problema s kilogramima duže vrijeme, je ona nikako nije dijeta s kojom ćete naučiti kontrolirano jesti i ne prejedati se. Većina ljudi gotovo odmah nakon bolničke dijete vraća se starim navikama, čak i s većom žestinom, pa se nemojte iznenaditi kao izgubljene kilograme brzo vratite, pa čak i premašite početnu brojku.

Kako držati bolničku dijetu

Danska bolnička dijeta verzija je bolničke dijete koja se temelji na istim principima kao i bilo koja druga dijeta naziva “bolnička”, a za koju se također tvrdi kako se može provodi li se pažljivo izgubiti u 13 dana do 10 kilograma. Danska bolnička dijeta je 13-dnevni dijetni plan koji je naveden ispod na linku Bolnička dijeta. Točan autor ove dijete nije poznat, te zapravo nema ni točnog jelovnika za ovu dijetu, jer se u različitim tekstovima spominju različite verzije. Ali zapravo imaju zajedničko to da se jedu samo 3 obroka, da traje 13 dana i da je unos kalorija jako reduciran.

Danska bolnička dijeta ukratko:

  • dijeta zabranjuje sve namirnice osim navedenih u jelovniku bolničke dijete.
  • dozvoljena hrana jede se u točno propisanim količinama.
  • kalorije su reducirane na oko 600 kalorija dnevno, što je zapravo ekstremno malo kalorija, te je bolnička dijeta jedna od rijetkih dijeta kod kojih unos kalorija ide na ispod 1000 dnevno.
  • ovo je dijeta koja je namijenjena samo za kratkoročno provođenje (dva tjedna) te se ne bi smjela prakticirati duže vremena.
  • dijete s jako reduciranim brojem kalorija nisu namijenjene za svakoga. Zapravo bi trebalo prije provođenja ovakvih dijeta razgovarati s liječnikom i dobiti njegovo odobrenje za provođenje dijete.
  • problem s bolničkom dijetom je što je praktički nemoguće s tako malo kalorija i ograničenim izborom namirnica unijeti sve potrebne nutrijente za normalno funkcioniranje.
  • kod provođenja bolničke dijete možete očekivati probleme s probavom, umor, mučninu, konstantu glad, umor, slabost i glavobolje.

Bolnička dijeta traje samo 13 dana i nema dokaza da može potaknuti trajni gubitak kilograma. Budući da nema nikakvih dokaza o dobrobitima ove dijete u odnosu na dugoročni postupni gubitak kilograma i promjenu prehrane, odnosno okretanje zdravom načinu prehrane, ovo nije dijete za koju biste se trebali odlučiti, osim kao zaista imate samo mali višak kilograma, do 10, ako se inače zdravo hranite, te nema straha da biste kroz ovih 13 dana mogli narušiti vlastito zdravlje ili nakon proteka 13 dana, okrenuti se nezdravoj prehrani i ponovno započeti debljati.

Jelovnik i više informacija o medicinskoj dijeti pronađite ispod: