20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Sabotirate li sami svoj san [ ZDRAVLJE ]

Nakon cjelodnevnih financijskih briga, poslovnih sastanaka...

Sabotirate li sami svoj san

Nakon cjelodnevnih financijskih briga, poslovnih sastanaka, kućanskih poslova ili odgoja djece, možda vam se čini nemoguće navečer se opustiti i mirno spavati, a da ne razmišljate o svim događajima kroz koje ste prošli, ali tih osam sati sna je ključno za psihičko zdravlje.

Čovjeku treba osam sati odmora i čvrstog sna kako bi se tijelo regeneriralo, te ako propustite kvalitetan san tih osam sati povećavate frustriranost te vam se postaje sve teže nositi sa svakodnevnim obvezama.

Ispod navodimo ideja koje vam mogu pomoći da se lakše opustite i da tih osam sati u krevetu bude i osam sati sna.

–    Nemojte raditi u krevetu. Ako svoj krevet pretvorite u ured mozak će automatski povezivati krevet s napornim radom i mislima, te se nećete uspijevati opustiti ni kada to želite. Laptop, telefon, bilješke, kalkulator i bilo koji drugi tehnološki ili sličan uređaj nemojte unositi u spavaću sobu.  Osim psihološkog učinka, malene žaruljice na ovim uređajima, kao i zujanje aparata ometaju san.

–    Odite u krevet u razumno vrijeme i neka vam odlasci u krevet u isto vrijeme postanu navika. Posebno kada ste iscrpljeni poslom, a ne možete zaspati može vam se javiti ideja da bi vam bilo pametnije iskoristiti to vrijeme za rad na projektu umjesto ležanja u krevetu, ali to sigurno nije tako. Bez obzira koliko posla imali, držite se svog redovitog rasporeda odlaska u krevet i buđenja.

–    Pripremite se za odlazak u krevet. Da biste lakše zaspali važno je da nemate intenzivne moždane aktivnosti prije samog lijeganja. Pola sata do sat prije spavanja ugasite kompjuter, završite sa svim poslovima, te se lagano spremite zasipavanje, ugodnom kupkom,  čajem ili nečim sličnim.

–    Nemojte spavati preko dana. Ako vam se čini da ste toliko iscrpljeni da jednostavno nećete moći izdržati ostatak dana, prilegnite maksimalno 20 minuta. Duži dnevni san će vas dodatno usporiti, a noćno spavanje učiniti još težim.

Vezano – NesanicaKako spavati bolje

Nesanica – kako zaspati odmah, a što funkcionira dugoročno [ZDRAVLJE]

50 savjeta kako spavati bolje