Kako izgubiti 1 kg masnoća?!

Kako izgubiti 1 kg masnoća?!

Jeste li znali da jedan kilogram tjelesnih masnoća ima vrijednost od 7700 kalorija. Ako ste se pitali koliko kalorija treba izgubiti za 1 kg, tada je odgovor 7700, odnosno toliko kalorija treba manje unijeti u organizam nego što se potroši da biste izgubili jedan kilogram tjelesne težine.

Kako izgubiti 1 kg vježbanjem?

Da bi pojednostavili izračune uzima se potrošnja prosječne osobe. Na primjer za 1 sat trčanja potroši se oko 500 kalorija. To znači da biste trebali trčati oko 15 sati da biste izgubili 1 kg, pod pretpostavkom da ostatak vremena jedete i krećete se uobičajeno, a trčanje bude dodatna aktivnost. Ako urazumimo brojke, to znači da ako u rutinu dodate pola sata trčanja dnevno, kilogram masnoća možete izgubiti u 30 dana.

Kako izgubiti 1 kg jedeći manje?

Ako smanjite unos kalorija za oko 1000 dnevno, trebati će vam oko 7 dana da biste izgubili jedan kilogram. Ni ovo nije jednsotavna taktika, budući da su dijete s ispod 1000 kalorija jako restriktivne dijete i teško ih je održavati.

Na sreću gubitak kilograma nije čista matematika, te brzina kojom se otapaju tjelesne masnoće ovisi o još mnogim čimbenicima, pa možete očekivati i brži gubitak kilograma od navedenog. Ipak, nemojte da vas zavaraju brojke na vagi prvih nekoliko dana, jer prvih dana dijete ili tjelovježbe izgubit ćete nešto viška vode i toksina i tijela, pa vam se može učiniti da mršavljenje ide brže nego što stvarno ide. Ipak, taj početni brži gubitak kilograma iako nije u potpunosti gubitak masnoća je dobar motivator i poticaj da nastavite s dijetom i vježbanjem, ali nemojte očekivati ili obeshrabriti se ako se gubitak kilograma izgubi.

Kako najlakše izgubiti 1 kg masnoća?!

  1. Izvagajte se i zapišite težinu.
  2. Probajte se više kretati i smanjiti količinu hrane koju jedete.
  3. Bilježite sve što jedete jedan tjedan.
  4. Nakon tjedan dana izvagajte se isti dan u isto vrijeme.

Je li bilo promjene?
DA – nastavite što radite
NE – smanjite još više unos hrane i ponovite korake od 1. do 4.

Kalorijski deficit je matematička vrijednost, ali na sreću ili nažalost ljudsko tijelo ne funkcionira uvijek po jednostavnim matematičkim principima. Zbog toga je najbolji način da smršavite tako da pratite svoje tijelo i njegovu reakciju na promjene koje uvodite u životni stil.

Stotine su vrsta dijeta za mršavljenje, programa i planov akoji obečavaju razne rezultate. Međutim, temelji zdravog mršavljenja su zdrava prehrana i zdrav odnos prema tijelu. Za dugoročni gubitak kilograma morate odlučiti hraniti se zdravo i razmišljati dugoročno. A dugoročni planovi i žviotne promjene zahtijevaju obvezu. Teško je odlučiti se za takvo nešto ako niste dovoljno motivirani, zbog toga od brojki i kalkulacija vjerojatno je važnija unutarnja motivacija. Nitko umjesto vas ne može izgubiti kilograme, bez obzira kako dobro vi ili neki stručnjak vam složio plan. Dijetu i tjelovježbu morate raditi da bi ugodili sebi i zbog toga što to sami želite. Svaki drugi razlog naići će na unutarnji otpor i nećete uspjeti u gubitku kilograma. Bilo bi dobro prije dijete napraviti popis stvari zbog kojih ćete ostati motivirani. Navedite i ono najvažnije i ono što vam se čini manje bitni. Je li to nadolazeći godišnji odmor ili želite izgledati bolje. Zapišite u mobitel ili čuvajte na dostupnom mjestu motivacijski popis. Kada dođete u izazovne trenutke pročitajte svoj popis. Kada krenete prema frižideru radije uzmite popis.

Još jedan bitan faktor mršavljenja su realistični ciljevi. Neka vaš cilj bude mršavljenje tempom 0,5 do 1 kg tjedno. ovisno o težini prvi cilj neka vam bude smršaviti 5 posto težine. Na primjer ako imate 80 kg gubitak 4 kg je već velika stvar na vašu težinu. Kada to ostvarite možete se po malo motivirati za dalje dok ne stignete do željene težine.