Brza dijeta ili spora i zdrava za mršavljenje – što je učinkovitije?

Brza ili spora i zdrava dijeta za mršavljenje - što je učinkovitije

Brza dijeta ili spora i zdrava za mršavljenje – što je učinkovitije?

Istraživanje na University of Newcastle u Australiji pratilo je utjecaj brze i spore zdrave dijete na mršavljenje i održavanje nove tjelesne težine.*

Osobe indeksa tjelesne mase 30-40, koje su sudjelovale u istraživanju podijeljene su u dvije grupe. Jedna grupa sudionika u istraživanju pratila je program spore i zdrave dijete 12 tjedana.

Druga grupa sudionika u istraživanju pratila je program brze dijete 4 tjedna, te nakon toga dodatnih 10 tjedana program održavanja tjelesne težine.

Mjerenja rezultata su rađena na kraju programa mršavljenja, dakle kod spore dijete nakon 12 tjedana.
Kod brze dijete mjerenje je bilo nakon 4 tjedna, te drugo mjerenje 10 tjedana nakon završetka dijete.

Spora i zdrava dijeta su uključivale smanjeni unos energije, odnosno kalorija, ili smanjivanje unosa ugljikohidrata te povećanje unosa proteina.

Brza dijeta je uključivala nizak unos kalorija odnosno jako reducirani unos energije.

Gubitak težine bio je veći kod brze dijete za mršavljenje, u prosjeku su osobe koje su sudjelovale u istraživanju izgubile 7,38% tjelesne težine, dok je kod spore dijete za mršavljenje bio gubitak kilograma 4,11%.

Gubitak težine od najmanje 5% se smatrao kao relevantan. Na sporoj i zdravoj dijeti samo je 5 od 22 sudionika imalo gubitak kilograma veći od 5% tjelesne težine nakon 12 tjedana dok je prosjek izgubljenih kilograma bio 4%.
Nakon 4 tjedna brze dijete prosječno su sudionici izgubili 7%. Od 32 sudionika brze dijete svi osim 2 sudionika su imali gubitak kilograma veći od 5%.

Troje sudionika brze dijete nije nastavilo 10 tjednu fazu održavanja tjelesne težine, dok je 29 njih nastavilo. Od njih 29 dvije osobe koje su sudjelovale u istraživanju su vratile 2-3% tjelesne težine, jedna osoba je vratila 6% tjelesne težine, dok su tri osobe ostale na istoj težini kao nakon prve dijete.
Šest osoba koje su sudjelovale u istraživanju izgubilo je dodatnih 4-7%, dok su ostali bili negdje s manjim postotkom odstupanja oko iste tjelesne težine kao nakon prvih 4 tjedna brze dijete.

Ukupni rezultati su bili bolji u korist brze dijete i u oba mjerenja.

Svaka osoba koja se odluči na dijetu želi izgubiti kilograme i višak masnih naslaga čim prije, pa nije iznenađujuće da su brze dijete tako popularne. Međutim, stalno se provlači teza kako je puno zdravije gubiti kilograme postupno i sporo, umjerenim tempom.

Što se smatra brzom dijetom, odnosno brzim gubitkom kilograma

Prema većini stručnjaka gubitak od 0,5 do 1 kg tjedno smatra se sigurnim i ne ubraja se u brze dijete. Gubitak veći od 1 kg tjedno smatra se brzim gubitkom, a mnogi će se složiti kako takav gubitak uz sebe nosi i zdravstvene rizike.

Većina brzih dijeta nije nutricionistički uravnotežena, te ne omogućava tijelu dovoljno potrebnih nutrijenata, što te dijete čini nezdravima. Zbog toga se kaže kako su brze dijete dobar kratkoročni poticaj, možda 5 do maksimalno 7 dana, ali nakon toga treba nastaviti sa zdravom i uravnoteženom prehranom i laganijim tempom gubiti kilograme.

Dijete koje promoviraju brzi gubitak kilograma, a provode se duže vrijeme nose zdravstvene rizike, ali mogu i usporiti metabolizam. Usporavanje metabolizma jedna je od najvećih zamjerki koja se pripisuje brzim dijetama.

Metabolizam determinira koliko kalorija sagorijevate u prosječnom danu trošeći kalorije na bazalne aktivnosti i funkcioniranje organizma. Kada brzu dijetu provodite duže vremena tijelo primjećuje nedostatak hrane, te se prebacuje u „štedni način funkcioniranja”, pokušava potrošiti što manje kalorija, a da bi i dalje sve funkcioniralo kako treba. To znači da nakon određenog vremena tijelu će trebati sve manje i manje kalorija za održavanje osnovnih funkcija, a takav usporeni metabolizam mogao bi ostati i dugo nakon što zavrište dijetu, pa ćete se debljati iako ćete jesti zapravo manje nego prije početka brze dijete.

Vezano: