23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kora od naranče – odlični načini kako je iskoristiti

Naranče su aromatične, mirisom i okusom, bogate vitaminom C te se često konzumiraju. Prednosti konzumacije su brojne, naranče mogu pomoći opskrbiti tijelo vitaminima i mineralima, a mogu pomoći i mršavljenju.
Kora od naranče – odlični načini kako je iskoristiti

Kora od naranče – odlični načini kako je iskoristiti

Naranče su aromatične, mirisom i okusom, bogate vitaminom C te se često konzumiraju. Prednosti konzumacije su brojne, naranče mogu pomoći opskrbiti tijelo vitaminima i mineralima, a mogu pomoći i mršavljenju. Detaljnije o tom koliko naranči dnevno: NARANČA kalorije – Kada ih i koliko jesti?

No, kao otpad se pojavljuje kora naranče i postavlja se pitanje može li se i ona iskoristiti?

Kora od naranče je jestiva, no kod konzumacije kore naranče bilo bi dobro koristiti naranče gdje nije bilo korištenja pesticida u proizvodnji. Kako biste bili sigurniji kora od naranče se može oprati s vodom u koju su dodane žlica limunovog soka i žlica octa.

Kora od naranče se često koristi kao aroma za jela, najčešće umake i kolače, može se koristiti kao sredstvo za aromatiziranje prostora, ali i za njegu kože.

Kora od naranče ima brojna pozitivna djelovanja, no, za konzumaciju bi trebalo birati koru od naranče koja nije tretirana pesticidima, te u svakom slučaju dobro oprati.

Kako dodati koru od naranče u prehranu

Kora od naranče se može dodati u prehranu na različite načine, odlično se slaže s brojnim namirnicama, kako slatkim tako i slanim.

 • Naribana kora naranče se dodaje za aromu jelima.
 • Kora od naranče se može i pripremiti kao ušećere kore naranče. Recept: Ušećerene kore naranče – arancini – Recepti
 • Od kore naranče se može raditi liker. Liker od narančine kore – Recepti
 • Kora naranče se može dodati u vodu te na taj način se dobije aromatizirana voda koja je posebno u ljetnim mjesecima odlično osvježenje.
 • Narančina kora se može dodati u čaj.
 • Kora naranče se može (posebno naribana) dodavati u domaće džemove.

Kako oprati koru od naranče

Koru od naranče bi bilo dobro prije korištenja u prehrani dobro oprati vrućom vodom. Ukoliko postoji mogućnost tragova pesticida tada se može koristiti voda s limunom i octom.

Kora od naranče se može dobro oprati s vodom u koju se dodaje žlica octa i žlica limuna kako bi se uklonila nakupljene čestice i eventualni pesticidi.

Kora od naranče – svojstva i djelovanje na organizam

Kora od naranče sadrži vitamine, vlakna te njeno konzumiranje može biti korisno, ukoliko se radi o kori naranče koja nije tretirana pesticidima.

 • Kora od naranče kada se konzumira može pomoći u smanjenju želučane kiseline. Sastojci iz narančine kore mogu pomoći ravnoteži pH.
 • Kora od naranče sadrži vlakna koja mogu doprinijeti optimalnijem funkcioniranju probave.
 • Kora od naranče kada se konzumira potiče i ubrzava metabolizam.
 • Kora od naranče djeluje antibakterijski.
 • Narančina kora sadrži više vitamina C, oko 10 puta više, nogo sok od naranče.
 • Kora od naranče djeluje na jačanje imunološkog sustava.
 • Žvakanje kore od naranče potpomaže oralnu higijenu i djeluje na izbjeljivanje zuba, uklanjanje neugodnog zadaha, djeluje antibakterijski…
 • Kora od naranče ima malo kalorija, sadrži vlakna te može pomoći u mršavljenju. Detaljnije: NARANČA kalorije – Kada ih i koliko jesti?
 • Kora od naranče može pomoći u regulaciji i snižavanju kolesterola.
 • Dodavanje kore naranče u čaj potpomaže detoksikaciju organizma.

Kora naranče za kožu i kosu

Kora naranče s visokim postotkom vitamina C može pomoći u rješavanju hiperpigmentacije na koži, ali i drugih znakova starenja. Više: Hiperpigmentacija kože – Prirodni lijek

Čaj od kamilice i kore naranče se može koristiti za ispiranje kose kako bi kosa bila sjajnija i zdravija.

Kora od naranče – u domaćinstvu:

 • Narančina kora može poslužiti za poliranje nehrđajućeg čelika. Posebno za slavine i sudopere jer će na taj način i mirisom osvježiti kuhinju kao i pomoći održavanju sudopera i slavine sjajnima.
 • Kora naranče se može staviti na kamin kako bi osvježila miris prostorije. Toplina će aktivirati mirise naranče da se prošire prostorijom.
 • Kora naranče se može dodati u alkoholni ocat te poslužiti kao sredstvo za čišćenje.
 • Kora od naranče može poslužiti za tjeranje komaraca.

Kora od naranče

Kora od naranče je bogata vitaminom C, vlaknima, ali i brojnim drugim sastojcima koji mogu pomoći optimalnijem radu organizma. Kora od naranče se može dodavati u različite recepte, od umaka, kolača, do priprema slastica od narančine kore. Jedan od najjednostavnijih načina je dodavanje u čaj kao i aromatizirana voda s narančinom korom.

Osim toga se može koristiti i u druge svrhe, poput čišćenja elemenata od nehrđajućeg čelika, može se dodati prirodnim sredstvima za čišćenje, ali i za osvježenje i aromatiziranje prostora.

Vezano: