Kako iskoristiti kraj godine da biste sretno ušli u novu godinu

Kako iskoristiti kraj godine da biste sretno ušli u novu godinu

Kako iskoristiti kraj godine da biste sretno ušli u novu godinu

Kada se spomene generalno čišćenje većina ljudi ima asocijaciju na proljetno generalno čišćenje doma, ali ispod vam skrećemo pažnju zbog čega je jednako bitno posvetiti se slaganju i preslagivanju kako doma tako i svog života u razdoblju pred kraj godine.

U životu zapravo sve počinje s organizacijom i čišćenjem, pa ako želite u novu godinu ući s puno više potencijala savjeti ispod su za vas.

Započnite s oslobađanjem vremena

Napravite plan dnevnih aktivnosti. Planove i aktivnosti povezujemo s uredom i poslom, međutim urbani moderan život postao je prilično kompliciran i užurban, pa ćete bez dobrog plana stalno biti u zbrci.

Sjednete za kompjuter kako biste na brzinu nešto pogledali i primijetite kako je prošlo već 2 sata? Ili odlučite pogledati jednu TV emisiju i zanesete se te provedete cijelu večer uz televizor? Odgledate tri prosječno loše serije i tako vam prođu tri sata.

Vrijeme je jedinstveni dar koji imamo, ali prolazi bez obzira koristili vrijeme ili ga trošili. Ne možete se vratiti unatrag i bolje ga iskoristiti.

Ako ste uvijek u manjku s vremenom predlažemo da sljedećih 15 dana vodite bilješke o tome na što ga trošite. Neka zabilješke budu u petnaest minutnim intervalima. Naravno ne morate bilježiti svakih 15 minuta, ali upisujte kada nađete vremena sve ono što ste radili svakih 15 minuta.

Na ovaj način ćete uočiti na što tratite najviše vremena i što možete učiniti da postanete organiziraniji.

Oslobodite se gomile nepotrebnih stvari i minimalizirajte stvari u domu

Drugo područje koje trebate očistiti prije Nove godine je vaš dom, kako biste životni prostor učinili što ugodnijim. Kroz godinu ste vjerojatno akumulirali mnoge sitnice koje vam ničemu ne služe, te mnoge papire, novine i sl. stvari koje nikako da bacite. Možda ste kupili novu odjeću, ali ostavili staru u ormaru da vam ga zakrčava.

Iskoristite priliku i prođite kroz sve svoje stvari, organizirajte ih, riješite se onih koje vam ne služe nego stvaraju nered, te kreirajte i fizički novi prostor u svome životu.

Možda se ovo čini nevažnim, ali kako biste ostvarili svoje ciljeve i u novu godinu ušli manje opterećeni, trebat će vam dovoljno fizičkog prostora. Na taj vas način vaše okruženje neće opterećivati, nego će postati prostor koji podupire svježe ideje.

Srežite krug prijatelja ili ga povećajte

Upitajte se pitanje, možda najvažnije za vaš društveni život : „Tko podupire moje izbore, a tko mi otežava život?“.

Ponekad stari prijatelji znaju postati kamen spoticanja, neki odnosi iscrpljuju vašu energiju, te vas onemogućuju za rast.

S druge strane, neke osobe mogu pozitivno utjecati na vas čineći vam život mnogo lakšim. Ne morate nekoga trpjeti samo zbog toga što se znate godinama.

Drastični rezovi nikada nisu dobrodošli. Ne trebate nekome reći u lice sve što se u vama nakupljalo godinama, ali možete smanjiti učestalost viđanja ili suptilno izbjegavati tu osobu.

Kada ste s nekim ljudima, budite potpuno prisutni i dobronamjerni. Ako se s nekim družite samo da biste kasnije tu osobu mogli ogovarati, to iscrpljuje više vas nego nju. Ako o nekome pričate loše nakon susreta, to je znak da se s tom osobom trebate prestati družiti ili prihvatiti je takvu kakva jeste.

Posložite svoju nutrinu

Do nove godine ostalo je još dovoljno vremena da stignete popraviti učinjeno ili nadoknaditi propušteno, ali da biste to mogli napraviti morate znati gdje ste pogriješili, a što odradili polovično, te što biste htjeli učiniti prije Nove godine.

– Vještine – Napravite popis tehničkih vještina koje ste stekli u ovoj godini. Uključite sve tečajeve, seminare, usavršavanja i sl.

– Vjerovanja – Što se promijenilo? Jeste li pomaknuli svoje granice ili ih stegnuli još čvršće.

– Zahvalnost – Na čemu u životu ste zahvalni? Popis stvari na kojima ste zahvalni bit će vam vodič u sljedećoj godini.

– Postignuća – Zajedno s popisom stvari na kojima ste zahvalni odvojite malo vremena i zapišite ciljeve koje ste ostvarili, iskorištene prilike.

– Naučene lekcije – Na kraju zapišite što ste sve naučili u ovoj godini. Trebali biste biti iskustveno bogatiji, pa napišite točno koja su to vaša nova iskustva i pouke iz njih.

Kako imati najljepši Božić – Ideje za Božić 2024.

Nova godina – kako unatoč svemu dočekati sretno i veselo Novu godinu