Nova godina – kako unatoč svemu dočekati sretno i veselo Novu godinu

Nova godina – kako unatoč svemu dočekati sretno i veselo Novu godinu

Novu godinu koju slavimo prvog siječnja uveo je rimski državnik i vojskovođa Gaj Julije Cezar 36. godine pr.Kr. želeći urediti radne i neradne dane.

Po njemu i njegovu nasljedniku Augustu dva su mjeseca dobila ime, a ostali nazivi su ostali iz starog kalendara, prema kojem je godina počinjala u ožujku.

Dugo vremena ostatak svijeta se opirao proslavi Nove godine u siječnju, sve negdje do sredine 6. stoljeća. U 13. stoljeću na taj dan uvedena je i svetkovina, a nakon Drugog vatikanskog sabora, na Novu godinu se slavi blagdan Bogorodice. Danas se na ovaj dan obilježava i Svjetski dan mira.

Naravno, ni dan danas početak godine nije jednak u svim kulturama i civilizacijama. Tako npr. Kina Novu godinu slavi prema svome tradicijskom kalendaru, prema kretanjima i položaju Sunca, Mjeseca i Zemlje.

Dobro raspoloženje u prosincu?!

Iako je nekim ljudima prosinac najljepši mjesec u godini zbog predblagdanskog ugođaja, nekim ljudima koji pate od sezonske zimske depresije prosinac je unatoč blještavilu svjećica najtmurniji mjesec u godini.

Kako ne bi bio takav i vama navodimo nekoliko savjeta za dobro raspoloženje.

1.Ako se ujutro istuširate gelom s citrusnim aromama, dan će vam započeti energičnije. Miris limuna ili naranče otjerat će pospanost i umor, a donijeti svježinu.

2.Svaki vedar dan iskoristite za šetnju. Sunce budi pozitivnu energiju, a hodanje potiče cirkulaciju. Nakon šetnje svratite na topao čaj ili kuhano vino.

3.Posjetite frizera. Tako ćete imati modernu i novu frizuru za blagdane, a uz to ćete se puno bolje osjećati, a samopouzdanje će vam rasti.

4.Odite i do kozmetičarke. Lice bez prištića, akni i drugih nedostataka će vam znatno popraviti raspoloženje, a puno bolje ćete izgledati.

5.Zimska odjeća uglavnom je tamnih boja. Svježinu unesite lakom za nokte. Pokušajte s ljubičastom koja je ove zime in.

6.Ne zaboravite vježbati. Ne morate svaki dan po dva sata, ali jednom tjedno možete odvojiti pola sata na tjelovježbu.

7.Priuštite si parfem koji oduvijek želite. U prosincu biste trebali ugađati i sebi i darivati i sebe, a ne samo druge.

Više o novogodišnjoj depresiji: Novogodišnja depresija 

Do Nove popravite liniju

Možda ste do sada već milijun puta započeli dijetu i odustali ili ubrzo nakon dijete ponovno vratili kilograme. Vjerojatno je i vaša volja za gubljenjem kilograma opala, ali ako mislite da vrijedi pokušati još jednom, pridržavajte se ovih pravila, pa možda bude uspješnije.

1 – Morate vjerovati u sebe. Ako već na početku razmišljate „ja to ne mogu“, naravno da nećete uspjeti, ali ako se potrudite i date sve od sebe, uspjeh neće izostati.

2 – Izaberite dijetu koja odgovara vašem životnom stilu, budžetu i navikama. Nemojte se odlučiti za neku samo zbog toga što je moderna ili je bila uspješna kod prijateljice.

3 – Težinu provjeravajte dva do tri puta tjedno.

4 – Redovito doručkujte.

5 – Uvijek u hladioniku imajte voća i povrća, u slučaju da osjetite iznenadnu i neizdrživu glad.

6 – Više vremena provodite s obitelji. Ako imate djecu igrajte se s njima i zaboravit ćete na hranu.

7 – Uvijek sa sobom nosite malu bocu vode. Ako ste gladni popijte vode, voda će   izazvati osjećaj sitosti u organizmu.

8 – Nemojte se stalno voziti autom. Pokušajte što više pješačiti, ako imate vremena svaku jutro pola sata prije posla trčite ili se bavite nekom drugom tjelesnom aktivnošću.

Više ideja za zdravu prehranu i vrste dijeta pronađite ovdje:

Spremite stan za tulum

Ako organizirate druženje s kolegama, obitelji ili prijateljima u vašem stanu, korisno bi bilo napraviti neke izmjene.

Ako su vam stolice i kauč namještene u obliku slova L, bilo bi dobro da ih premjestite u oblik slova U. Tako ćete izbjeći neugodnu situaciju u kojoj će svi samo gledati TV i prepirati se za daljinski upravljač.

Također, nemojte zaboraviti pripremiti dodatne stolice. Za svaki slučaj. Kad nema dovoljno mjesta svi se uvijek osjećaju neugodno. Ako je druženje malo intimnije pripremite svijeće i lampe koje možete postaviti u kutove prostorija. Zaboravite na centralno stropno svjetlo jer je ono prejako za takva druženja.

Još trebate obratiti pažnju na izbor hrane. Neka ona bude raznovrsna tako da se svakog nađe po nešto. I naravno poticati dobro raspoloženje i ugodnu komunikaciju.

Ideje za koktele za svaki horoskopski znak pronađite ovdje

Slavlje uz piće

Ako ste odlučili za Novu godinu ne štedjeti na piću evo nekih savjeta koji će vam pomoći sutradan se osjećati bolje. Nisu čudotvorni, ali mogu pomoći:

– Nemojte pratiti ničiji ritam. Dakle pijte onoliko koliko želite i možete. Ne mogu svi isto, stoga ne trebate zvati prijatelje da prate vaš ritam, ali ne morate ni vi njihov.

– Iako se čini glupo, mnogi se slažu u tome da ako želite izbjeći da vam sutradan bude loše, pijte uglavnom svijetla pića. Čini se da u tamnim imaju neke supstance zbog kojih se sutradan osjećate lošije.

– Nemojte miješati pića! Savjet koji ste vjerojatno čuli mnogo puta, ali mi ga ponavljamo jer je važan. Što više miješate pića to ćete se lošije osjećati sutradan.

– Pijte polako. Ne morate svaku čašu odmah isprazniti. Ako sporije pijete ostavljate svome organizmu više vremena da preradi alkohol.

– Nemojte piti na prazan stomak. Uvijek pojedite nešto prije. Kruh, sir, kolači, hrana koja nije baš najbolja za liniju jako je dobra u ovakvim situacijama.

– Pijte dosta vode. Kako između alkoholnih pića, tako i jutro poslije. Od alkohola ćete dehidrirati, a i s vodom se lakše i brže rješavate toksina. Jednako će poslužiti i voćni sok.

– Jutro poslije, ako je moguće, odspavajte duže. Tako ćete ostaviti više vremena organizmu da odradi svoje.

– Ako ste baš pretjerali ujutro popijte jedan aspirin. I multivitamin. Neće učiniti čudo, ali u kombinaciji s dosta tekućine ubrzat će proces oporavka.

– Ako ste čuli za onu da je najbolje boriti se s mamurlukom tako da odmah ujutro popijete malo alkohola, nemojte to raditi. To će vam samo produžiti cijeli proces.

– Nemojte piti kavu. Iako se često kaže da je kava najbolja za mamurluk, to i nije baš tako. Ona poput alkohola izaziva dehidraciju te vam neće pomoći. Umjesto nje bolje je popiti sok ili čašu vode.

Hoće li vaši ljubimci imati sretne blagdane?

U ovom tjednu najčešće započinje tradicionalno obiteljsko „kićenje“ borova, postavljanje svjećica i ostalih ukrasa na i u domove. Uživaju li u novogodišnjim dekoracijama vaši ljubimci jednako kao i vi?!

Prema prošlogodišnjim podacima 50% pasa na neki način sudjeluje u novogodišnjim nesrećama i nezgodama, a svaki deseti posjeti veterinara kao rezultat te nezgode. Padanje bora preko ljubimca (32%), gutanje ukrasa (19%), zatim električni stres zbog zapetljavanja ili kidanja lampica, trovanje hranom samo su neke i najčešće nezgode. Kako biste ih izbjegli pobrinite se osigurati i vašim ljubimcima ugodnu blagdansku atmosferu.

1 – Ako imate prirodno drvce čistite opale iglice redovito, psi ih lako mogu udahnuti.

2 – Na drvce ne vješajte lampice koje naglo mijenjaju jačinu svjetla, pas bi se mogao osjećati ugroženim i napasti drvce.

3 – Ograničite hranu koju vaš ljubimac unosi i ne pretjerujte s hranjenjem „ljudskom“ hranom. Psima ne biste trebali davati čokoladu, ni meso sa sitnim kostima.

4 – Nitko ne očekuje kako će Božić ili Nova godina biti „tiha noć“, ali nazdravljanje, baloni, petarde i sl. mogu uznemiriti vašeg psa. Osigurajte mu tih i miran prostor gdje će moći pobjeći, ako se osjeti ugroženim.

5 – Svijećnjake dobro učvrstite kako ih ljubimci ne bi mogli oboriti i pritom zapaliti nešto.

6 – Alkohol možda može vama učiniti proslavu zabavnijom, ali date li alkohol svome psu bit će doslovno bolesno pijan.

Novogodišnje čestitke

Doček Nove godine – vodič za solere

10 savjeta za sretniju novu godinu

Kako vezati kravatu

Ponašanje na poslovnim domjencima

Kako nam protječe vrijeme?

Početak godine  (a i razdoblje pred doček o.a.) je posebno izraženo razdoblje u godini u kojem razmišljamo o vremenu i njegovom protjecanju.

Čovjekov doživljaj vremena jest ono što ga se osobno tiče, što se događa u njegovu djelovanju i ponašanju. Od našeg odnosa prema fizičkom vremenu ovisi prolazi li nam vrijeme bez traga ili postaje i ostaje upisano u knjigu života. Budući da imamo vrijeme i da ga možemo savladavati, čovjek svojom slobodom u tom ispisivanju knjige života do potpune konačnosti pravi korekcije, intervenira pozitivnim usmjeravanjem svog života. To znači da stavom slobode prema vremenu vrijeme dobivamo i oblikujemo vlastitu povijest.

Čovjek je s jedne strane tjelesno i biološko biće, uvjetovano vanjskim, fizičkim i biološkim vremenom. U tom smislu ne možemo po svojoj volji skratiti dan i produljiti noć ili obratno. Ne možemo bez teških posljedica pomicati svoj biološki sat, pa tako na dulje vrijeme uskraćivati san i ostale tjelesne potrebe. S druge strane čovjek je i duhovno biće. Slobodnom raspolaže nad sobom i svojim vremenom. On ima vrijeme.

Bez udjela temeljnih duhovnih čina, slobode, svjesne prisutnosti i temeljnog opredjeljenja vrijeme prolazi i ne postaje.

Slikovito rečeno, to su stranice na kojima stoji naslov neke teme ispod kojeg je papir neispisan. U svakodnevnom govoru kažemo da je to prespavano ili izgubljeno vrijeme.

U govoru o vremenu svakako ne smijemo predvidjeti da je ono dar. A vanjsko vrijeme uobličiti u osobni dar (Bogu ili drugom čovjeku) najdublji je izraz naše vrijednosti i odgovora na nju.

Najdragocjenije, danas i najnužnije je uzajamno darivanje osobnim vremenom. Zato u analizi osobnog poslovanja u godini iza nas treba ustvrditi koja je količina u njoj darovanog vremena, a u planiranju godine ispred nas dati dovoljno važnosti darivanju vremena. U najmanju ruku višak vremena treba dati onima koji ga trebaju, a ne krasti ga onima koji ga imaju premalo.

Izvor: Vrijeme u vremenu, Stjepan Duvnjak

Ocjeni