Koliko kalorija ima ragu, đuveč, gulaš?

Koliko kalorija ima ragu, đuveč, gulaš?

Koliko kalorija ima ragu, đuveč, gulaš?

Kada se pazi na kalorijski unos i pokušava ostvariti kalorijski deficit često se konzumiraju jednostavne namirnice za koje se općenito smatra da imaju manje kalorija. No, s kompliciranim jelima, posebno onim ukusnima, može se postaviti pitanje koliko imaju kalorija?

Često je mišljenje da ukusnu hranu treba izbjegavati dok se pazi na unos kalorija, no, jedan od razloga je i taj što se takve hrane može pojesti više.

Prosječno odrasloj osobi treba 2000 do 2500 kalorija dnevno. Kada se pokušava smršaviti trebalo bi imati manji unos kalorija od potrebnog, dakle trebalo bi imati kalorijski deficit. Kada se pokušava zadržati tjelesna težina koju osoba već ima tad bi dnevni unos kalorija trebao biti sličan dnevnim kalorijskim potrebama osobe. Ukoliko osoba želi povećati tjelesnu masu, odnosno udebljati se, tada bi dnevni unos kalorija trebao biti veći od dnevnih potreba.

Mesni ragu kalorije

Ragu je mesno jelo koje se može kombinirati s različitim prilozima. Također, sam ragu se može pripremati prema različitim receptima što će utjecati i na broj kalorija koje će sadržavati ragu.

Ukoliko se u ragu dodaje tjestenina tada treba računati i s kalorijama u tjestenini. Više: Koliko kalorija ima tjestenina? Carbonara, bolognese...

Uz ragu se može dodati krumpir, u tom slučaju detaljnije informacije o kalorijama u krumpiru pročitajte ovdje Krumpir kalorije – svježi, kuhani, prženi, pomfrit, pire krumpir…

Također, uz ragu se odlično slaže riža. Više: Riža kalorije – koliko riža ima kalorija?

Općenito kalorije u raguu variraju od 100 do 150 kalorija.

Mesni ragu ima 115 kalorija na 100 grama.

Ragu s tjesteninom ima 135 kalorija na 100 grama.

Mesni ragu bolognese je uglavnom kombinacija goveđeg i svinjskog mesa, uz dodatak rajčice i začina.

Mesni ragu bolognese ima 94 kalorije na 100 grama.

Pileći ragu kao što mu i naziv kaže se radi od pilećeg mesa.

Pileći ragu ima 95 kalorija na 100 grama.

Gulaš kalorije

Gulaš se može pripremati na različite načine te će o tome ovisiti i broj kalorija koje sadrži. S obzirom an brojne varijacije ovog jela, mogu varirati i kalorije.

Ukoliko se radi domaći gulaš, a žele smanjiti kalorije, tada bi trebalo pažljivo dodavati masnoće u gulaš te na taj način utjecati na broj kalorija u gulašu.

Gulaš od govedine / goveđi gulaš kalorije

Goveđi gulaš 115 kalorija na 100 grama.

Gulaš od govedine kao kombinacija govedine, rajčice i ostalih začina ima oko 115 kalorija na 100 grama. No, kalorije mogu jako varirati ovisno o vrsti mesa, količini mesa, načinu pripreme, dodavanju masnoća.

Svinjski gulaš / gulaš od svinjetina kalorije

Gulaš od svinjetine ima 100 kalorija na 100 grama.

S obzirom da je gulaš komplicirano jela, s brojnim varijantama, broj kalorija može varirati.

Domaći gulaš recepti:

Gulaš od govedine – Recepti (covermagazin.com)

Gulaš od svinjetine – Recepti (covermagazin.com)

Đuveč kalorije

Đuveč je kombinacija povrća poput rajčice, paprike, mrkve, te specifičnog okusa. Može se u njega dodati i mesno, a odlično se slaže s rižom, ali i krumpirom i tjesteninom.

Đuveč ima 44 kalorije na 100 grama.

Vezano:

U mnogim jelima broj kalorija će se razlikovati od načina primjene, korištenih sastojaka, kako njihove količine tako i broja. Kod pripreme ovakvih jela poput ragua, gulaša ili đuveča česte su varijacije kako u korištenim sastojcima, njihovoj količini, kao i vrstama sastojaka. Tako da su moguće brojne varijacije u receptima, ali istovremeno su prisutne i varijacije u broj kalorija u svakom od ovih jela. Upravo iz tog razloga broj kalorija treba gledati kao okvirnu mjeru.

Ragu, gulaš ili đuveč nisu visoko kalorična jela, te kada se govori o 100 grama nekog od ovih jela treba voditi računa i s čim se kombinira. No, ukoliko se uzima uobičajena porcija krumpira, riže, tjestenine ili njoka, tada kombinirano i dalje obrok ne sadrži puno kalorija. Bitno je odrediti količinu, te se i ova jela mogu lako uklopiti u dijetne planove i konzumirati i u danima kada se pokušava ostvariti kalorijski deficit.