23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Čaj od komorača – djelovanje, nuspojave i koliko čaja piti

Čaj od komorača je najpoznatiji po svom djelovanju na probavu, na ublažavanje grčeva, nadutosti, ali i protiv neugodnog zadaha. No, čaj od komorača ima i šira djelovanja.

Čaj od komorača – djelovanje, nuspojave i koliko čaja piti

Komorač je biljka sa žutim cvjetovima. Komorač se zbog svojih ljekovitih svojstava koristi stoljećima, kako u kulinarstvu, kao čaj te kao dodatak različitih proizvoda poput pasti za zube.

Komorač sadrži brojne sastojke koji mogu pozitivno utjecati na naš organizam, posebno na probavu.

Čaj od komorača se može raditi od sjemena (plodova) biljke, cvjetova i listova.

Djelovanje čaja od komorača

Čaj od komorača je najpoznatiji po svom djelovanju na probavu, na ublažavanje grčeva, nadutosti, ali i protiv neugodnog zadaha. No, čaj od komorača ima i šira djelovanja.

Čaj od komorača može djelovati na različitim područjima, a neka od njih su:

 • Čaj od komorača se najčešće koristi za bolju probavu, za reguliranje probave, protiv nadutosti i grčeva. Čaj od komorača može pomoći u opuštanju probavnog trakta.
 • Komorač sadrži sastojak sličan estrogenu, te se često spominje i kao čaj za žene za smanjenje grčeva tijekom mjesečnice, ali i za smanjenje simptoma menopauze.
 • Čaj od komorača pozitivno djeluje i na funkciju bubrega, te može pomoći u sprječavanju nastanka bubrežnih kamenaca.
 • Čaj od komorača ima antibakterijska svojstva koja u kombinaciji s drugim sastojcima komorača može pomoći za održavanje oralne higijene, kod problema neugodnog zadaha, te kod upala zubnog mesa. Komorač je čest sastojak pasti za zube i vodica za ispiranje usta.
 • Čaj od komorača može pomoći i za brže sagorijevanje masnih naslaga, te protiv zadržavanja tekućine. Stoga se čaj od komorača spominje i kao čaj za mršavljenje.
 • Čaj od komorača može djelovati na ubrzavanje metabolizma.
 • Čaj od komorača može pomoći i kod upala grla, kod prehlade, začepljenog nosa i kašlja.
 • Čaj od komorača može pomoći i kod sindroma iritabilnog crijeva.
 • Smatra se da čaj od komorača može doprinijeti i boljem snu, opušta mišiće i smiruje probavu.
 • S obzirom da čaj od komorača ima i protuupalna i antibakterijska svojstva može pomoći u jačanju imunološkog sustava, ali i kod prehlada i viroza.
 • Čaj od komorača može biti od pomoći i kod gihta i artritisa.
 • Čaj od komorača može pomoći i kod akni.

Neka od glavnih svojstava komorača su: antifungalno, antibakterijsko, protuupalno djelovanje, djeluje i antialergijski, te antispazmodički…

Čaj od komorača za bolju probavu, protiv nadutosti i plinova

Čaj od komorača ima protuupalno djelovanje, te djeluje na opuštanje i smirivanje probavnog sustava. Može pomoći i kod nadutosti i stvaranja plinova. Opuštanje probavnih mišića pomaže redovito pražnjenju crijeva. Potiče cirkulaciju krvi u probavnom traktu. Komorač je i izvor vlakana koje također doprinose boljoj probavi.

Čaj od komorača može na prirodan način uravnotežiti probavni sustav.

Čaj od komorača pomaže kod upale grla

Čaj od komorača može pomoći kod upale grla i respiratornog sustava na više načina. Kod kašlja pomaže otapanju sluzi i iskašljavanju, djeluje protuupalno, opušta mišiće… Čaj od komorača dobar je izvor vitamina C.

Čaj od komorača za vid i oči

Sastojak sjemenki (ploda) komorača može pomoći u očuvanju vida i zdravlja očiju.

Sadrži vitamin C, antioksidativna svojstva komorača pomažu u zaštiti od makularne degeneracije.

On se može koristiti i kao tonik ili kao obloge za oči.

Priprema čaja od komorača

Budući da se čaj od komorača može raditi od različitih dijelova biljki i priprema s emože razlikovati. Najbolje pratiti upute proizvođača.

Uobičajena priprema čaja od komorača:

Filtar vrećicu čaja od komorača preliti s 200 ml vrele vode. Ostaviti 5 do 8 minuta, zatim izvaditi vrećicu i čaj je spreman za konzumaciju.

Zasladiti po želji.

Kada piti čaj od komorača?

Čaj od komorača se najčešće pije nakon jela za reguliranje probave.

Koliko piti čaja od komorača?

Dvije do četiri šalice dnevno. S količinom ne treba pretjerivati. Ovisno o čaju ako je naznačeno drugačije, trebalo bi pratiti preporučene doze.

Čaj od komorača nuspojave

Čaj od komorača iako relativno siguran čaj, može imati neke nuspojave.
S konzumacijom čaja od komorača trebaju biti oprezne osobe sklone alergijama, a posebno osobe alergične na celer i mrkvu.

Također, osobe koje uzimaju lijekove trebaju biti opreze s konzumacijom čaja.

Čaj od komorača može povećati osjetljivost na sunce, te s njegovom konzumacijom treba biti oprezniji ljeti.

Sažetak

Čaj od komorača se može raditi od listova, korijena, cvjetova i sjemenki (plodova) komorača. Osim kao čaj komorač je biljka koja se koristi i u različitim receptima pri kuhanju.

Čaj od komorača se može koristiti za različite zdravstvene tegobe, a najčešće se koristi kod probavnih smetnji, regulira probavu, može pomoći kod nadutosti i grčeva. Također se koristi za očuvanje vida, ubrzavanje metabolizma, te kod respiratornih upala i kod kašlja.

Vezano: