28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko kalorija ima GRAH, varivo, kuhani grah?

Postoje brojne vrste graha, kao i načini pripreme graha. Grah ima brojne sorte, te se grah razlikuje prema obliku, boji i veličini zrna. No u pravilu na broj kalorija na 100 grama graha ne utječe vrsta ili boja graha, nego sve sorte graha imaju sličan broj kalorija. S druge strane način pripreme, recepti, te dodavanje ostalih sastojaka u jela, može značajnije utjecati na kaloričnost gotovog jela s grahom...

Koliko kalorija ima GRAH, varivo, kuhani grah?

Postoje brojne vrste graha, kao i načini pripreme graha. Grah ima više sorti, te se grah razlikuje prema obliku, boji i veličini zrna. No u pravilu na broj kalorija na 100 grama graha ne utječe vrsta ili boja graha, nego sve sorte graha imaju sličan broj kalorija. S druge strane način pripreme, recepti, te dodavanje ostalih sastojaka u jela, može značajnije utjecati na kaloričnost gotovog jela s grahom.

Grah spada u grahorice, bogat je proteinima, sadrži vlakna te druge elemente koji doprinose zdravlju organizma.

Grah kalorije – Koliko grah sadrži kalorija?

Bez obzira što postoje brojne vrste graha, većina njih ima sličan broj kalorija. Razlikovat će se broj kalorija na 100 grama kod svježeg i suhog graha budući da je suhi grah dehidriran.

Svježi grah kalorije

Svježi grah je namirnica koja ima oko 105 kalorija na 100 grama.

Svježi grah ima oko 105 kalorija na 100 grama.

Kuhani grah kalorije

Kuhani grah ima 105 kalorija na 100 grama.

Kuhani grah ima 105 kalorija, ali ocijeđene mase. Dakle ukoliko se računa kao varivo ili s drugim dodacima, kaloričnost se mijenja.

Suhi grah kalorije

Suhi grah ima oko 330 kalorija na 100 grama.

Suhi grah je jedan od popularnih i uobičajenih načina korištenja i čuvanja graha. Suhi grah se u pravilu namače prije korištenja. No, suhi grah kao takav ima 330 kalorija na 100 grama.

Grah varivo kalorije

Grah se često radi u obliku variva. 100 grama variva od graha ima 85 kalorija.

Grah varivo sadrži 85 kalorija na 100 grama.

Koliko će kalorija imati grah ovisi o načinu pripreme te o receptu i ostalim sastojcima koji se dodaju u varivo s grahom. Ukoliko se grah varivo radi s dodavanjem više masnoća, te masnih komada mesa tada će varivo imati više kalorija nego kada se radi samo od graha i drugog povrća.

Pirjani grah kalorije

Pirjani grah ima 155 kalorija na 100 grama.

Grah s kobasicama

Grah s kobasicama ima 120 kalorija na 100 grama.

Grah varivo s dimljenom slaninom

Grah varivo sa dimljenom slaninom ima 185 kalorija na 100 grama.

Grah s hamburgerom ima 112 kalorija na 100 grama.

Grah iz konzerve kalorije

Grah iz konzerve ima 62 kalorije na 100 grama.

Grah kao namirnica

Grah bogat vlaknima, proteinima, mineralima, folatima… Grah može pomoći kod prevencije dijabetesa što se pripisuje proteinima, vlaknima, te ugljikohidratima s niskim glikemijskim indeksom.

Proteini čine u grahu oko 25% sastava zbog čega je grah posebno zanimljiva namirnica veganima i vegetarijancima. Uz to grah sadrži kalij, magnezij, fosfor, vitamin C, vitamin B…

100 grama graha sadrži:

  • kalija 1450 mg
  • fosfora 440 mg
  • magnezija 170 mg
  • vitamina C 3mg

Grah može pomoći i kod snižavanja kolesterola, te na taj način smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Grah ne sadrži gluten, te ga mogu konzumirati i osobe koje izbjegavaju gluten.

Grah s u prehranu može dodati na različite načine, a popularni su načini pripreme variva od graha, salata s grahom, pire od graha… Grah može biti glavno jelo, prilog, ali i predjelo.

Grah se dobro slaže s tjesteninom, repom, mrkvom, općenito ga je dobro kombinirati sa žitaricama.

Sirovi grah ne bi trebalo konzumirati.

Namakanjem i kuhanjem graha rješava se toksičnih sastojaka, no i kuhan grah može kod nekih osoba izazvati nadutost ili proljev.

Kako bi se iskoristile prednosti graha, dovoljno ga je konzumirati tri do četiri puta tjednom.

Koliko graha konzumirati dnevno?

Porcija graha je 150 grama svježeg ili konzerviranog graha dok je porcija suhog graha 50 grama.

Grah bi trebalo ukomponirati u raznovrsnu i zdravu prehranu. Tjedno se može konzumirati tri do četiri porcije mahunarki, uključujući grah, no optimalno je kombinirati ih.

Grah se ne smije konzumirati sirov odnosno bez kuhanja. Najčešće se za kuhanje i u receptima koristi svježi grah, grah iz konzerve te sušeni grah. Ovisno o tome koji grah se priprema razlikovat će se vrijeme kuhanja i pripreme graha.

Da li grah deblja – grah i mršavljenje

Grah može pomoći kod mršavljenja. Nekoliko istraživanje je pokazalo da je konzumacija graha povezana s manjom tjelesnom težinom, odnosno da su osobe koje redovito konzumiraju grah manje sklone debljanju. Ta osobina graha se veže uz sadržaj vlakana i proteina u grahu.

Uz to grah ima druge prednosti i sadrži kvalitetne sastojke, te i na dijeti može biti od koristi. Pri tome je bitno grah ukomponirati u plan zdrave prehrane ili u sklopu dijete za mršavljenje, kao i dovoljno tjelovježbe.

Grah i keto dijeta

S obzirom da je keto dijeta specifična i da se izbor namirnica temelji na sastavu namirnica, za mnoge namirnice se postavlja pitanje da li su i koliko prikladne za keto dijetu.

Grah je namirnica koja sadrži proteine, vlakna te druge sastojke potrebne organizmu. No, grah sadrži i ugljikohidrate koji je bitno u keto dijeti držati pod kontrolom, te unositi u relativno malim količinama, ovisno o tipu keto dijete. Više o keto dijeti: KETO DIJETA – kako je provoditi i s kojim namirnicama – COVER magazin.com

Iako ovisi o tipu dijete, uglavnom se količina dnevnog unosa ugljikohidrata kreće od 20 do 50 grama.

Ugljikohidrata, posebno škroba, na 100 grama graha ima oko 45%, ovisno o vrsti graha. Stoga količina graha na keto dijeti treba biti prilično ograničena i prilično dobro ukomponirana u plan prehrane.

Na keto dijeti treba voditi računa o veličini porcija graha kako bi se količina ugljikohidrata ukomponirala u planirani dnevni unos.

Grah

Grah je namirnica koja se ne smije konzumirati svježa, odnosno bez kuhanja. Za kuhanje i u raznim receptima po kojima se priprema grah uglavnom se koristi svježi grah, suhi grah te konzervirani grah.

Svježi grah

Svježi grah je uglavnom u mahunama, potrebno ga je očistiti i potom se kuha. Takav grah se kuha relativno kratko, ovisno o vrsti pola sata do sat vremena.

Grah iz konzerve

Kada se konzumira grah iz konzerve zbog količine natrija za one koji paze na unos natrija dobro bi bilo iscijediti i dobro isprati grah. Grah iz konzerve je već prethodno kuhan, tako je skoro spreman za obrok. Dovoljno ga je začiniti, prijati ili kuhati sa začinima kako bi se dobio željeni okus.

Suhi grah

Suhi grah ima najduže vrijeme kuhanja i pripreme. Suhi grah ej potrebno isprati, potom ga namočiti u vodi dok se zrna graha ne povećaju. Potom se prolije ta voda u kojoj se namakao grah te se grah stavi u novu vodu i kuha. Za skuhani grah može biti potrebno od 40 minuta do dva tri sata, ovisno o vrsti graha kao i o tome koliko se namakao.

Kada se koristi sušeni grah kako bi se smanjilo njegovo djelovanje na nadutost i kako bi se brže skuhao može se ostaviti preko noći natapati u hladnoj vodi.

Kako čuvati grah

Suhi grah se može čuvati nekoliko mjeseci u hermetički zatvorenoj posudi. Najbolje u hladnom i mračnom, poput smočnice, ali u svakom slučaju dalje od izvora topline i svjetlosti.

Svježi grah nakon što se očisti od mahune može se kratko čuvati, a za duže čuvanje, može se zamrznuti. Smrznuti svježi grah se može čuvati tri do četiri mjeseca.

Svježi grah se može prvo skuhati, podijeliti u posude te tako zamrznuti i čuvati.

Kako smanjiti nadutost od graha

Kod onih koji nisu naviknuti konzumirati grah, kako bi se smanjilo izazivanje nadutosti, grah bi trebalo uvoditi pomalo u prehranu, s jednom do dvije porcije tjedno kako bi se crijevna mikroflora priviknula na oligosaharide te kako bi bolje probavila grah s manje nadutosti.

Grah bi prije konzumiranja trebalo namočiti, a prema nekima namakanje graha 12 sati smanjuje pojavu nadutosti nakon konzumiranja graha.

Istraživanje „Effect of processing on flatus-producing factors in legumes” je pratilo grah koji se namakao 6 do 12 sati. Grah je bio cijelo vrijeme u mješavini vode, te vode i sode bikarbone. U grahu koji je bio 12 sati, i u vodi, i u vodi sa sodom bikarbonom, nestali su spojevi koji izazivaju nadutost. Te prema ovom istraživanju duže namakanje u vodi može pomoći da grah nakon konzumacije ne izaziva nadutost.

Bitno je da se ta voda u kojoj se grah namakao ne koristi, nego se za kuhanje graha koristi svježa voda.

Kako bi se smanjila nadutost nakon konzumacije graha prilikom kuhanja graha može se dodati kombu alga, lovorov list, metvica, bosiljak, origano… Začinsko bilje čini grah lakše probavljivim.

Grah (šareni, pinto) nutritivne vrijednosti sušenog graha

Bjelančevina grah sadrži 23,7 grama na 100 grama graha.
Masti grah sadrži 1,24 grama na 100 grama graha.
Ugljikohidrata grah sadrži 42,6 grama na 100 grama graha.
Vlakana grah sadrži 4,1 gram na 100 grama graha.
Kalcija grah sadrži 161 miligram na 100 grama graha.
Željeza grah sadrži 5,4 miligrama na 100 grama graha.
Magnezija grah sadrži 170 miligrama na 100 grama graha.
Fosfora grah sadrži 507 miligrama na 100 grama graha.
Kalija grah sadrži 1510 miligrama na 100 grama graha.
Cinka grah sadrži 3,43 miligrama na 100 grama graha.
Bakra grah sadrži 0,978 miligrama na 100 grama graha.
Mangana grah sadrži 1,78 miligrama na 100 grama graha.
Sumpora grah sadrži 219 miligrama na 100 grama graha.
Nikla grah sadrži 186 mikrograma na 100 grama graha.

Grah iz konzerve – prednosti i nedostatci

Grah iz konzerve je popularan jer je unaprijed kuhan, te se ne mora namakati niti dugo kuhati. Njegova priprema je uglavnom gotova s malo pirjanja i dodavanja željenih začina. Iako može varirati od proizvođača do proizvođača, te je najbolje uvijek pratiti upute s pakiranja prilikom kuhanja graha iz konzerve.

Grah se prije konzerviranja djelomično skuha, grah se obrađuje, dodaju aditivi za hranu, natrij odnosno sol, te se potom konzervira na visokoj temperaturi i pri visokom tlaku.

Konzerviranje mijenja težinu i boju nekih mahunarki, no, neznatno mijenja udio proteina.

Grah je popularna zamjena za meso, te to vrijedi i za konzervirani grah. Konzervirani grah je izvor proteina i vlakana.

Konzervirani grah je izvor dijetalnih vlakana. Vlakna pomažu duljem osjećaju sitosti, te su dobra za probavu i mogu djelovati na kolesterol.

Prednost graha iz konzerve u kuhanju je što je brzo gotov, skraćeno je vrijeme pripreme, a konzerve graha su relativno jeftine. Uz to konzervirani grah ima dug rok trajanja, te ga je moguće kupiti unaprijed i čuvati duže vrijeme.

No, grah iz konzerve ima i određene negativne strane. Uz općenite prigovore koji se odnose na većinu konzervirane hrane koji uključuje dodavanje aditiva, te konzervansa nitrata i nitrita koji sprječavaju nastanak plijesni i razvoja bakterija, često se kao problem spominje količina soli tj. natrija u takvom grahu. Općenito se veća konzumacija soli veže uz rizike visokog krvnog tlaka, bolesti bubrega i slično.

Kako bi se smanjio dio soli koji je prisutan u konzervi graha, može se grah isprati i ne koristiti tekućina uz grah iz konzerve.

Kako bi smanjili negativne efekte, a iskoristili prednosti koje i grah u konzervi zadržava, dobro bi bilo ekološki grah, koji je s manje pesticida, te grah iz staklene tegle.

Grah kalorije

Ispod je tablica kalorija za grah:

Grah s kobasicom Carnexkalorije na 100 grama graha:138kalorija
Podravka Grah smeđi kalorije na 100 grama graha:62kalorija
Podravka Grah crvenikalorije na 100 grama graha:62kalorija
Podravka Grah bijelikalorije na 100 grama graha:62kalorija
Podravka Grah smeđikalorije na 100 grama graha:62kalorija
Podravka Grah s kobasicamakalorije na 100 grama graha:120kalorija
Podravka Grah s hamburgeromkalorije na 100 grama graha:112kalorija
Bonduelle Grah crveni s kukuruzom u chilli umakukalorije na 100 grama graha:107kalorija
Bonduelle Grah crveni u chilli umakukalorije na 100 grama graha:106kalorija
Gavrilović Grah s dimljenom slaninomkalorije na 100 grama graha:184kalorija
Foodie Grah varivokalorije na 100 grama graha:86kalorija
Bonduelle Texana Grah crveni u roštilj umakukalorije na 100 grama graha:90kalorija
Bonduelle Borlotti Grah kuhan na parikalorije na 100 grama graha:95kalorija
Bonduelle Bretona Bijeli grah u umaku od rajčicekalorije na 100 grama graha:109kalorija
Marinero smeđi grahkalorije na 100 grama graha:59kalorija
Marinero bijeli grahkalorije na 100 grama graha:58kalorija
Marinero crveni grahkalorije na 100 grama graha:109kalorija

Grah – sažetak

Grah je namirnica koja sadrži dosta proteina, ali i vlakana te drugih makronutrijenata koje ga čine dobrim izborom za prehranu. Porcija graha svježeg ili kuhanog je oko 150 grama, dok se porcija suhog graha smatra 50 grama. Grahorice se mogu na meniju naći tri do četiri puta tjedno, a najbolje bi bilo ih kombinirati odnosno rotirati.

Grah može pomoći u snižavanju kolesterola, pomaže reguliranju šećera u krvi, te količina vlakana u grahu pomaže i probavi.

Grah se može koristiti u receptima kao svježi grah, suhi grah te konzervirani grah. No, grah se bez kuhanja ne smije konzumirati nego tek nakon kuhanja.

Svježi grah ima 105 kalorija na 100 grama, dok suhi grah ima 330 kalorija na 100 grama. S obzirom da se radi o zasitnoj namirnici koja sadrži vlakna grah se može ukomponirati u dijetni plan i doprinijeti mršavljenju. Kako bi se iskoristile prednosti graha optimalno je ukomponirati ga u zdravu prehranu.

Vezano: