25. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Je li MESNA DIJETA najlakši način mršavljenja za ljubitelje mesa

Već vam je poznato kako dijete dolaze u različitim oblicima i načinima provođenja, a jedna od takvih dijeta je i mesna dijeta...

Je li mesna dijeta najlakši način mršavljenja za ljubitelje mesa

Već vam je poznato kako dijete dolaze u različitim oblicima i načinima provođenja, a jedna od takvih dijeta je i mesna dijeta. Ukoliko još niste čuli za mesnu dijetu ovdje ćete pronaći sve vezano uz ovu dijetu koja se temelji na mesnim namirnicama i hrani životinjskog porijekla:

Mesna dijeta

Ako volite meso, mesna dijeta vam se može učiniti kao čarobna ulaznica u svijet mršavih osoba. Dijeta je jednostavna. Jedete meso koje volite i proizvode životinjskog porijekla koliko želite i možete. Za razliku od Keto dijete koja ugljikohidrate ograničava na određeni postotak u dnevnoj prehrani, mesna dijeta teži nuli. Jedete samo meso, ribu, jaja i mlijeko i mliječne proizvode bez laktoze, a sve drugo isključujete iz prehrane, uključujući povrće, voće, žitarice, legume, orašaste plodove i sjemenke.

Mesna dijete počiva na ideji kako su ugljikohidrati preferirani izvor energije za organizam, ali ako ne jedete ugljikohidrate, sljedeći izvor energije su masnoće, što znači da će tijelo početi sagorijevati višak masnoća kako bi normalno funkcioniralo, a vi ćete mršaviti. Mnogi zagovornici ove dijete kažu kako ima odličan učinak i psihološki, jer nema promjena raspoloženja koje uzrokuje konzumacija šećera ili pad šećera u krvi. Ipak, ove tvrdnje treba uzeti s oprezom, gotovo da nema stručnjaka koji će se složiti kako je ova dijeta zdrava opcija jer joj nedostaju neki ključni elementi zdrave prehrane.

Ugljikohidrati su jedan od osnovnih izvora energije, a nerijetko u namirnicama koje su bogate ugljikohidratima kriju se i vrlo vrijedni sastojci poput vitamina i minerala.

Iako se na prvi pogled može učiniti kako je mesna dijeta izvrsna za ljubitelje mesa, ona je ekstremno restriktivna. Tek kada izbacite sve osim mesa, shvatit ćete koliko još toga volite, a da nije meso. Također, ukoliko imate bilo kakvih probavnih problema, problema s visokim krvnim tlakom, kolesterolom ova dijeta može ta stanja pogoršati.

Složit ćemo se s većinom stručnjaka i reći kako mesna dijeta nije dijeta koju vrijedi pokušati, a posebno nije dijeta koju treba provoditi dugoročno. Ipak, ako ćete vjerovati radije nekim iskustvima li preporukama donosimo vam iskustvo S.M. koja je provodila ovu dijetu 2 tjedna.

Mesna dijeta iskustvo

„Pečenica za doručak, puretina za ručak, roštilj za večeru. Ako ste ljubitelj mesa ovo se čini kao savršeni jelovnik, a ne restriktivna dijeta s kojom bi trebali smršaviti, ali nakon četiri dana mesne plate, odrezaka i bataka, tijelo vam počne čeznuti i za najobičnijim rižinim krekerom, a kamoli za voćem ili povrćem kojeg volite. 14 dana jela sam isključivo meso s malo maslaca, sira ili jogurta bez laktoze. Možda se pitate zbog čega sam se odlučila na ovakvu prehranu? Iako postoji pravilo koje kaže kako kod provođenja mesne dijete nije važna vaga nego, nego centimetar, nastavila sam se vagati kroz ovih 15 dana, kako bi vidjela jesam li išta smršavila. I jesam. Kroz dva tjedna 5 kilograma, s oscilacijama. Nekad bi u jednom danu izgubila 1 kg, a onda par dana težina stajala, pa dobila malo grama, pa opet izgubila još više.

Nakon određenog vremena apetit mi se primjetno smanjio. Povećanje razine energije nisam osjetila, jednako kao i prije ove dijete nekad sam bila puna energije, nekad umorna, te nisam osjetila poboljšanje u koncentraciji. Pila sam više kave jer mi je trebalo nekih drugačijih okus osim mesnih. Dosada u prehrani bila je moj najveći problem, žudjela sam za voćem povrćem i slatkišima, a mesna hrana koju sam obožavala izgubila je svoju slast. Shvatila sam da mesna dijeta nije za mene, jer previše volim raznolikost. Također, nije ni dijeta koju bi preporučila nekom prijatelju jer joj naočigled nedostaje vrijednih nutritivnih sastojaka, a ukoliko je netko želi provoditi predložila bih da se dobro informira kako nadoknaditi gubitak vitamina i minerala, te da dobro prouči nutricionističke vrijednosti svakog pojedinog mesa, međutim, tu se gubi ono osnovno što privlači mnoge ljude ovoj dijeti, kilogrami, a to je da nema kompliciranja, proučavanja, vaganja…

Vezano:

Mesna dijeta