20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Budite mršavi i zdravi ovog ljeta

Budite mršavi i zdravi ovog ljeta

Ako planirate izgubiti na težini to ne znači da treba trpjeti vaše zdravlje. Slijedeći savjete ispod možete ojačati organizam, a istovremeno smršaviti.

-1- Postavite prioritete i razdvojite velike ciljeve u manje… Ako je vaš cilj izgubiti 4 kilograma u mjesec dana, podijelite taj cilj u manje: Izgubiti kilogram sljedeći tjedan, i tako opet tjedan iza.

-2- Napravite plan na temelju svojih mogućnosti… Ako samo kažete želim smršaviti to nećete uspjeti. Važno je da napravite plan kako ćete smršaviti. Koje hrane ćete se morati odreći? Hoćete li ići na neku posebnu dijetu za mršavljenje ili samo smanjiti unos? Kako će to utjecati na vašu obitelj?

-3- Izjave vezane uz cilj neka uvijek budu pozitivne… Nemojte govoriti „Želim smršaviti“, nego „Ovaj mjesec ću smršaviti 4 kilograma“.

-4- Zamislite se s idealnom težinom… Vizualizirajte što ćete sve moći odjenuti i koliko se slobodnije ponašati kada dođete do željene težine. Također uzmite u obzir i zdravstvene prednosti koje ostvarujete zdravijom prehranom i zdravijom težinom.

-5- Prebacite se na zdrave međuobroke… Iz kuće izbacite sve grickalice, čokolade i sl. a napunite zdjelu s voćem. Što su vam nezdrave grickalice manje dostupne, manje ćete ih jesti.

-6- Jedite više svježe hrane… Što je vaša hrana svježija to je u pravilu manje kalorična.

-7- Jedite češće… Unos hrane rasporedite u 5 obroka, ali značajno manjih od onih koliki bi bili da su tri.

-8- Pijte dovoljno vode… Otprilike 8 čaša dnevno je količina koju stručnjaci preporučuju.

-9- Prebacite se na čajeve i nezaslađene voćne sokove. Svježe iscijeđena nezaslađena limunada puno je bolja, po vaše kilograme, od zaslađenih napitaka.

-10- Pronađite sport koji volite… Svaki početak je težak, ali ako pronađete nešto što volite sport nećete doživljavati kao vježbanje, nego zabavu.

-11- Napravite raspored vježbanja… U svome planeru označite termine za vježbanje. Na taj način nećete cijeli dan govoriti „vježbat ću kasnije“, a na kraju dana „vježbat ću sutra“, nego ćete znati točno kada je vrijeme za tjelovježbu.

-12- Šećite… Kad god imate priliku hodajte, penjite se uz stube, ustanite da biste promijenili program na TV-u i sl.

4 ljetna mita vezana uz zdravlje

Ljeto je naše omiljeno godišnje doba, ali uz svaku zabavnu ljetnu aktivnost čini se kako postoje i medicinski rizici na koje nas upozoravaju. Neki najuvjerljiviji odnose se na sunčanje, roštilj, piknik ili plivanje.

Čuti ćete: Nemojte plivati punog trbuha jer ćete se ugušiti.

„Nema znanstvenih dokaza kako bi plivanje punog stomaka dovelo do gušenja, što bi uzrokovalo utapanje“, kaže D. Chey sa Sveučilišta Michigan. Plivajte kada vam je god ugodno i kada se osjećate spremno.

Čuti ćete: Trebate urinirati na to mjesto u slučaju da vas opeče meduza

– Isperite to područje slanom vodom kako biste spriječili upalu. Urin će samo pogoršati stanje je će te stanice učiniti još toksičnijim. Opeklina bi trebala prestati peći nakon pet minuta, ali neugodnost traje mnogo duže. Najbolje da se javite liječniku čim pije mognete.

Čuti ćete: Nakon ujeda zmije trebate isisati otrov kako biste spriječili širenje.

Važnije je da skinete nakit koji steže tijelo, a ugrizena osoba mora strogo mirovati. Ugriznu ranu treba imobilizirati, te pet do deset cm iznad ugriza omotati krpom srednje jakim stiskom ekstremitet. Zatim hitno u bolnicu. Povesku treba popuštati svakih 15 do 20 minuta u trajanju od jedne minute i premještati je svaki put 5 cm naviše. Isisavanje otrova može oštetiti jastučiće oko ugriza, pa je upitno koliko pomaže.

Čuti ćete: Predugo kupanje u vodi isušuje kožu

Kupanje u čistoj vodi umjerene temperature teško da može naštetiti vašoj koži. Važno je da pazite da voda ne prelazi 38 stupnjeva C. Ipak, nakon 20 minuta u vodi napravite pauzu.

Vezano:

30 vrsta dijeta za mršavljenje s planovima dijeta