19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Postoji mogućnost da su dijetni napitci povezani s depresijom

Znanstvenici u SAD-u su proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo 250.000 depresivnih osoba, te su došli do zaključka kako je depresija mnogo...

Postoji mogućnost da su dijetni napitci povezani s depresijom

Znanstvenici u SAD-u su proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo 250.000 depresivnih osoba, te su došli do zaključka kako je depresija mnogo češća pojava među osobama koje su konzumirale napitke s umjetnim zaslađivačima.

Osobe koje popiju četiri čaše i više umjetno zaslađenog napitka povećavaju rizike razvoja depresije za oko trećinu, kaže Dr. Honglei Chen, voditelj istraživanja, ali dodaje kako je potrebno provesti još istraživanja kako bi se u potpunosti potvrdila ova teorija.

Također, kaže da se možda rezultati studije provedene na osobama u SAD-u ne moraju nužno odnositi na ostatak svjetske populacije.

S druge strane stručnjak Gaynor Bussell, iz Britanskog udruženja dijabetičara kaže da su zaslađivači koji se nazivaju „umjetnima“ toliko testirani, budući da sam naziv „umjetna“ sladila budi sumnju, te da oni koji su na tržištu imaju odlične sigurnosne odlike po zdravlje.

On dodajte kako su gazirani napitci mnogo popularniji u SAD-u nego ostatku svijeta, te kako „dijetne napitke“ obično piju osobe sklone debljanju ili pretile osobe, a pretilost sama po sebi može biti razlog za depresiju, te da te osobe vjerojatno nisu depresivne zbog utjecaja onoga što piju, nego debljine, koja nosi mnoge zdravstvene rizike.

Vezano:

 

https://ljepota.covermagazin.com/?p=6026

Depresija – uzroci i simptomi, kako si pomoći, a što ne pomaže | SELFHELP |