Smrznuta hrana – koliko dugo se može čuvati u zamrzivaču?

Smrznuta hrana - koliko dugo se može čuvati u zamrzivaču?

Smrznuta hrana – koliko dugo se može čuvati u zamrzivaču?

Većina namirnica se može zamrznuti i konzumirati kasnije, potrebno je samo obratiti pažnju kod zamrzavanja da zamrzavamo prema pravilima i poštujemo određene norme.

Najvažnija pravila kod zamrzavanja hrane

  • Kada se namirnice spremaju u zamrzivač bitno je da to napravite prije isteka roka trajanja. Ako zamrznete hranu koja je pokvarena ili joj je istekao rok trajanja, kada je odmrznute ona će i dalje biti neispravna za konzumaciju.
  • Nemojte zamrzavati hranu koja je već bila zamrznuta. Čak ni ako ste je u međuvremenu skuhali.
  • Kada spremate hranu u zamrzivač bitno je da je hrana dobro ohlađena, a nikako nemojte spremati toplu hranu u zamrzivač. Hranu spremite u posude i dobro zatvorite, dobro umotajte ili dobro zatvorite vrećice prije spremanja u zamrzivač.
  • Ako zamrzavate kuhane obroke tada napravite porcije kave vam trebaju prije stavljanja u zamrzivač. Smrznutu hranu nećete moći dijeliti nego morate odmrznuti cijeli komad.
  • Ukoliko imate više hrane u zamrzivaču označite je naljepnicama kako biste se lakše snalazili kod vađenja hrane.
  • Općenito gledano zamrznutu hranu možete čuvati dugo, a neke namirnice i neograničeno dugo u zamrzivaču. No, ipak bi bilo optimalno zamrznutu hranu potrošiti u roku 3 do 6 mjeseci. Idealno bi bilo da se većina hrane potroši u roku od 3 mjeseca od zamrzavanja.
  • Nakon što ste odmrznuli hranu upotrijebite je u roku dan ili dva.

Koliko dugo se može čuvati hrana u zamrzivaču?

Smrznuto meso može se čuvati do 6 mjesecu zamrzivaču.
Riba se također može uglavnom čuvati u zamrzivaču do 6 mjeseci.

Što se tiče povrća, općenito bi trebalo izbjegavati zamrzavanje povrća koje sadrži veliki udio vode poput krastavaca ili rajčice. Takvo povrće će prilikom odmrzavanja postati kašasto.
Općenito bi bilo dobro blanširati povrće prije zamrzavanja, odnosno staviti ga u ključalu vodu na 30 sekundi, kako bi ostalo svježe i zadržalo boju nakon zamrzavanja. Prije zamrzavanja takvo povrće dobro ohladite.

Kod zamrzavanja voća pazite da se ne zgnječi prilikom zamrzavanja, najbolje bi bilo posložiti ga u jedan red, staviti u zamrzivač, te kada se zamrzne prebaciti u vrećicu kako bi zauzimalo manje prostora.
Voće koje lako promijeni boju bilo bi dobro prvo oprati u vodi u koju ste dodali žicu iscijeđenog limuna, potom posušiti pa zamrznuti.

Voće i povrće nema rok trajanja u zamrzivaču, iako bi bilo dobro potrošiti ih u roku do šest mjeseci.

Mlijeko se može zamrznuti i tako čuvati dok mjesec dana.

Maslac i margarin se mogu čuvati u zamrzivaču do tri mjeseca.

Tvrdi sir se može čuvati u zamrzivaču do 4 mjeseca, s tim da vodite računa da se takav teže reže, stoga bi ga bilo dobro narezati prije zamrzavanja.

Kruh se može zamrznuti i čuvati do 3 mjeseca, isto kao i peciva ili slični kolači na bazi tijesta.

Začine možete zamrznute čuvati do 6 mjeseci ,no bilo bi bolje potrošiti ih u roku od 2 mjeseca jer tako imaju bolji okus.

Juhe se u pravilu mogu u zamrzivaču čuvati tri mjeseca. Jaja nemojte zamrzavati u ljusci, jer će se i bjelanjak i žumanjak prilikom zamrzavanja širiti pa će ljuska puknuti. Zamrzavajte ih tako da ih razbijete i spremite u posude ili vrećice za zamrzavanje. Jaja se mogu zamrznuti, ali ne u ljusci, nego ih morate prebaciti u vrećicu, dobro zatvoriti i tako zamrznuto jaje možete čuvati do 3 mjeseca.

Rok za čuvanje u zamrzivaču od tri mjeseca vrijedi i za umake, tjestenine, rižu.

Kuhano ili pečeno meso se može u zamrzivaču čuvati oko 4 mjeseca.

Sladoled se može čuvati u zamrzivaču do 2 mjeseca.

Vezano:

Na koliko stupnjeva držati frižider 

Pravila pohranjivanja hrane u hladnjak

Koliko dugo se mogu čuvati namirnice u frižideru

Koliko dugo se može čuvati skuhana hrana u frižideru