Koliko dugo se mogu čuvati namirnice u frižideru

Koliko dugo se mogu čuvati namirnice u frižideru

Kupovanje namirnica unaprijed i spremanje u frižider je uobičajena, a često i ekonomičnija rutina. No, pri tome je bitno znati koliko se dugo može čuvati određena hrana u frižideru.

Uvijek je bitno provjeriti i rok trajanja hrane, te se po tome ravnati. Bez obzira što se radi o istoj namirnici, ukoliko joj je kraći rok trajanja, tada ne može trajati isto kao takva namirnica s dužim rokom trajanja. Npr. ukoliko imate kupovna jaja, pratite rok na pakiranju, jer ne znate koliko su jaja bila svježa kada ste ih kupili.

Okvirno ova pravila čuvanja namirnica u frižideru vrijede za svježe namirnice i namirnice koje znate da ste svježe kupili.

Koliko dugo se namirnice urednog roka trajanja nakon otvaranja mogu čuvati u frižideru?

Salate

Salata se u frižideru može čuvati do 5 dana, naravno ovisi o vrsti i koliko je svježa bila kada ste je donijeli kući i spremili u frižider. Salate koje sadrže neke od sljedećih namirnica jaja, piletinu, šunku, tunjevinu, majonezu, vrhnje ili tjesteninu trebali biste pojesti u roku 3 dana.

Slanina

Hamburger slaninu možete čuvati do 7 dana u frižideru. Dimljenu slaninu i pečenicu možete čuvati 1 do 2 tjedna ovisno o veličini komada. Što su sitniji komadi to će trajanje biti kraće. Rezano dimljeno meso na listove trebate posjeti u roku 3 dana.

Hrenovke

Nakon otpakiravanja ostatak hrenovki pojedite u roku tjedan dana. Hrenovke koje ste zagrijali i kuhali nemojte vraćati u frižider ili podgrijavati.

Kobasice

Svježe kobasice napravljene od piletine, puretine, svinjetine ili teletine nakon otvaranja pojedite u roku 1 do 2 dana. Nemojte zagrijavane ili pečene kobasice vraćati u frižider.

Svježe meso
Svježa piletina se može čuvati 1 do 2 dana u frižideru.
Svježe meso općenito je najbolje čuvati 1 do 2 dana u frižideru.
Svježe kobasice se mogu čuvati 1 do 2 dana u frižideru.
Svježa jaja se mogu čuvati 3 do 5 tjedana u frižideru.

Džemovi i marmelade

Otvorene džemove i marmelade koje sadrže konzervans se može ostaviti do 3-6 mjeseci u frižideru.

Umaci
Kečap i slične umake do 4 mjeseca.
Majoneza može biti u frižideru do 2 mjeseca.

Maslac i margarin

Maslac se može čuvati oko 1 mjesec u frižideru.
Margarin se može čuvati do 6 mjeseci u frižideru.

Mliječni proizvodi
Svježi sir se može čuvati oko 1 tjedan u frižideru.
Jogurt može biti jedan do dva tjedna u frižideru.
Krem sir se može čuvati do 2 tjedna u frižideru.
Tvrdi sir se otvoren se može čuvati oko 3 tjedna u frižideru dok se neotvoren može čuvati pola godine u frižideru.
Mlijeko se može čuvati tjedan dana u frižideru.

Kako čuvati u frižideru višak otpakiranih namirnica

Ako želite da sačuvati ostatke namirnica u frižideru i spriječiti bacanje hrane, možete ono što vam je ostalo od ručka ili večere pažljivo pospremiti i staviti u frižider. Ali uvijek morate pratiti rokove, bilo pamćenjem ili tako da ćete lijepiti naljepnice s datumom na zdjelu. Ako niste sigurni kada ste nešto stavili u frižider bacite to.

Kod spremanja ostataka namirnica i frižider misli se na namirnice koje niste upotrijebili prilikom kuhanja. Na primjer ako pakiranje sadrži 6 hrenovki, a vama za užinu trebaju 2, 4 ćete ostaviti u frižideru prije termičke obrade.

Kada spremate višak namirnica u frižider jako je bitno kako ih spremate. Važno je da hrana bude dobro poklopljena kako ne bi cirkulirao zrak iz zdjele i van. Hranu nikad nemojte vaditi na stol ili zagrijavati pa ponovno vraćati u frižider. Višak namirnica trebali biste čim prije vratiti u frižider, te dobro zamotati ili poklopiti kako ne bi bile u doticaju sa zrakom. Dobra opcija je praviti što manje otvore u originalnom pakiranju, te višak namirnica uopće ne vaditi iz originalnog pakiranja, nego preko umotati plastičnom folijom ili staviti u plastičnu djelu koja dobro dihtuje.

Vezano:

Koliko dugo se može i KAKO ČUVATI POVRĆE I VOĆE u frižideru