25. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Što usporava metabolizam

Metabolizam se prirodno usporava s godinama, osim što se usporava bazalni metabolizam...

Što usporava metabolizam

Što usporava metabolizam

Metabolizam se prirodno usporava s godinama, osim što se usporava bazalni metabolizam, odnosno potrošnja energije za osnovne funkcije organizma, osobe s godinama gube mišićnu masu koja je također bitna za brzinu metabolizma i potrošnju energije, te se manje kreću i manje vježbaju.

Osim prirodnog procesa starenja, ključni elementi kojima usporavate metabolizam vezani su uz fizičku aktivnost:
– svakodnevno manje kretanja, sporiji stil života s malo aktivnosti.
– ne vježbate, tjelesna aktivnost je jako bitna za metabolizam.
– gubite mišićnu masu, tj. ne radite vježbe snage.

Osim ova tri bitna elementa postoje i neke druge stvari koje utječu na usporavanje metabolizma. Osim općenitih razloga koji vrijede za sve ljude, postoje i neki individualni razlozi koji usporavaju metabolizam.

  1. Vaši geni

Neki su ljudi jednostavno rođeni sa sporijim metabolizmom i budući da gene ne možete mijenjati trebali biste se usredotočiti na navike. Morate se prisiliti voditi aktivniji životni stil s više kretanja i tjelovježbe.

  1. Hormoni

Neke hormonalne promjene mogu voditi do promjena u metabolizmu. Neka zdravstvena stanja, poput bolesti štitnjače mogu utjecati metabolizam. Hormon stresa također mogu usporiti metabolizam. Ako imate neko zdravstveno stanje koje vodi do promjena u metabolizmu jako je bitno držati to stanje pod kontrolom i pratiti upute liječnika. Ako ste stalno pod stresom vaš organizam luči hormon koji se naziva kortizol. Kortizol ima svrhu dati tijelu energetski poticaj, ali ako ste zaglavili u zoni stresa, tijelo proizvodi kortizol konstantno. Visoke razine ovog hormona uzurpiraju način na koji tijelo koristi inzulin, a to usporava vaš metabolizam i potiče debljanje. Da biste vratili metabolizam u normalnu morate pronaći načine kako se nositi s izazovnim situacijama bez ili pak sa što manje stresa.

  1. Nedostatak sna

Nove generacije spavaju sve manje. Većini odraslih treba 7 do 9 sati sna u protivnom narušava se metabolizam i način na koji tijelo koristi energiju. San je bitan za normalno funkcioniranje organizma, te ukoliko nemate dovoljno sna to može utjecati na usporavanje metabolizma.

  1. Iscrpljujuće dijete

Dijete u kojima premalo jedete prebacuju organizam u rezervni način rada, a to usporava metabolizam. Vaši dijetni planovi bi trebali biti realni, a ne drastični. Ukoliko unosite premalo kalorija, posebno ukoliko je unos ispod 1000 kalorija duže vrijeme, bazalni metabolizam se usporava. Istraživanje je pokazalo da su osobe koje su tri mjeseca unosile oko 900 kalorija dnevno, nakon tri mjeseca imale značajno sporiji bazalni metabolizam, odnosno trošile su manje energije na osnovne tjelesne aktivnosti.

  1. Ne pijete dovoljno mlijeka

Kalcij je ključan za zdravlje kostiju, ali je i nutrijent koji pomaže da vaš metabolizam funkcionira na optimalan način. Ako ne volite mlijeko i mliječne proizvode, potrudite se da na druge načine unesete dovoljno kalcija.

  1. Preskakanje obroka

Nije samo važno što jedete za zdrav metabolizam nego i kad jedete. Preskakanje obroka i neredovitost u prehrani učinit će da vam metabolizam započne raditi sporije.

7. Ne pijete dovoljno vode

Smanjen unos tekućine također može djelovati na usporavanje metabolizma. Ukoliko nemate naviku piti dovoljno tekućine, napravite podsjetnik, ili stavite na vidljivo mjesto bocu s vodom. Tako će vas češće podsjetiti da pijete vodu, a i bolje ćete moći pratiti koliko ste zaista vode unijeli u organizam.

Osim toga, previše sjedenja negativno utječe na metabolizam tj. usporava ga. Ukoliko sve više radite sjedeći, a istovremeno sve što trebate obavljate auto, značajno s smanjuje vaše kretanje. Bitno je imati dnevno dovoljno koraka, hodanja ili drugih aktivnosti da nadoknadite to što radite sjedeći cijeli dan. Ako možete često napravite pauzu i prošećite se malo, a što više koristite i stube. Tako ćete manjim promjenama ipak potaknuti metabolizam.

Ako je vaš metabolizam usporen, malo jedete i svejedno se debljate to je začarani krug iz kojeg se morate izvući, a to možete aktivnim promjenama u životnom stilu.

Vezano:

Kako ubrzati metabolizam i smršaviti 

40 najboljih savjeta za mršavljenje 

45 laganih, ali medicinski dokazanih trikova za mršavljenje