18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Utjecaj dnevno noćnog bioritma na lice i kožu

Jeste li primijetili da češće na suncu pocrvenite ili izgorite u drugom dijelu dana?

Dnevni bioritam lica i kože

Utjecaj dnevno noćnog bioritma na lice i kožu

Jeste li primijetili da češće na suncu pocrvenite ili izgorite u drugom dijelu dana? Rjeđe se pocrveni ujutro nego popodne…
Razlog za to se krije u bioritmu kože.

Cirkadijalni ritam odnosno dnevno noćni bioritam došao je u fokus nakon što je na području medicine 2017.godine dodijeljena Nobelova nagrada za istraživanje o dnevno noćnom ritmu te se je sve više istraživanja o utjecaju cirkadijalnih bioritmova na naše tijelo. Istraživanja o utjecaju dnevno noćnog ritma na mnoge segmente kako života tako i stanja unutar organizma sve su češća.

Novo istraživanje je proučavalo je utjecaj cirkadijalnog ritma kože.*
Ljudski organizam ima razvijen način popravka oštećenja uzrokovanih sunčevim zračenjem, a vrhunac te faze je tijekom dana pod utjecajem cirkadijalnog ritma. Sukladno tome, osjetljivost na sunce, pojavu opeklina ili čak i razvoja melanoma je veća predvečer nego ujutro, rezultat je nedavnog istraživnja.

Sustav zaštite kože od sunčevog zračenja djeluje dobro kada je koža prilagođena, no često to nije dovoljno, te se u današnje vrijeme kako bi koža bila potpuno zaštićena trebaju poduzeti dodatne mjere, odnosno nanošenje kozmetičkih proizvoda sa zaštitnim faktorom.

Hidratacija kože

Isto tako istraživanje je pratilo parametre hidratacije i gubitka vlažnosti i crvenila kože tijekom dana prije nanošenja kozmetičkih proizvoda.
Hidratacija kože je bila značajno manja, oko 12%, ujutro između 8 i 10h, te navečer između 20 i 22h.

Istraživanje sugerira postojanje 24 satnog ciklusa kože pa čak i 8 satnog ciklusa, te utjecaj tog ciklusa na hidrataciju lica koji vodi do smanjene hidratacije lica ujutro i navečer.

Poznavanje ovog ritma može pomoći kako biste definirali kada pojačati hdrataciju lica.

Crvenilo kože

Crvenilo kože je najmanje ujutro te najveće navečer, odnosno oko 10% veće. Razlog je u većoj mikrocirkulaciji koju potiče cirkadijalni ritam krvnog tlaka te upalnim procesima.

Ako primijetite neke promjene koje se uobičajeno dešavaju samo u određenim dijelovima dana, možda ih možete povezati sa dnevno noćnim bioritmom kože.

Dnevno noćni bioritam

Na mnoge tjelesne funkcije utječe dnevno noćni bioritam, te se mnogi pod ritmovi u organizmu usklađuju s njim.

Osim na kožu brojna istraživanja prate utjecaj dnevno noćnog bvioritma na druge funkcije. Najčešće se dnevno noćni ritam prati u kontekstu sna i aktivnog razdoblja kada je energija najveća.

Cirkadijalni ritam reguliran dnevni raspored, utječe na budnost i san. Poremećaj jednog od elemenata utječe i na ostale. Na temelju vanjskih čimbenika poput svjetla, kao i unutar organizma, poput hormona, tijelo regira i zna kada je vrijeme za san ili kada je vrijeme za aktivnost. Poremećaj u dnevno noćnom bioritmu mogu se pojaviti zbog utjecaja vanjskih čimbenika, ali i unutarnjih. Ovisno o uzroku, kada je ritam poremećen, treba tražiti i rješenja.

Stanice u tijelu reagiraju na svjetlo i na tamu, te na taj način utječu na aktivnost organizma ili na pospanost. Ukoliko dođe do promjena vanjskih čimbenika to može utjecati i na reakcije u tijelu.

Hormoni (melatonin koji utječe na pospanost i kortizol koji utječe na aktivnost) se različito otpuštaju tijekom dana, što znači da će se smanjanjem dnevnog svjetla, početi pojačati melatonin, koji regulira san.

Na dnevno noćni bioritam osim toga utječu radni tempo, noćne smjene, tjelesna aktivnost, pospanost ili san tijekom dana… Osim toga na dnevno noćni bioritam utječe i dob, što znači da bebe, djeca, tinejdžeri, odrasli i starije osobe nemaju siti ritam, kao ni iste potrebe za snom.

Unutarnji sat djeluje i na prehranu, odnosno na debljanje i mršavljenje. Jedna od dijeta koja se bazira na tom principu je intervalni post.

Neka istraživanja su također pokazala da jedenje ranije može utjecati na mršavljenje, budući da je i tada tijelo najaktivnije i troši najviše energije.

Dnevno noćni bioritam može pomoći bolje shvatiti neko rutinsko funkcioniranje organizma te kako se lakše uskladiti s tim ritmom kao i iskoristiti njegove prednosti.

Vezano:

BIORITAM | Najstariji kalkulator |COVER (covermagazin.com)

Dnevni i noćni bioritam [ ZDRAVLJE ] – COVER magazin.com