Utjecaj dnevno noćnog bioritma na lice i kožu

Dnevni bioritam lica i kože

Dnevni bioritam lica i kože

Utjecaj dnevno noćnog bioritma na lice i kožu

Jeste li primijetili da češće na suncu pocrvenite ili izgorite u drugom dijelu dana?
Razlog za to se krije u bioritmu kože.

Cirkadijalni ritam je došao u fokus nakon što je na području medicine 2017.godine dodijeljena Nobelova nagrada za istraživanje o dnevno noćnom ritmu te se je sve više istraživanja o utjecaju cirkadijalnih bioritmova na naše tijelo.

Novo istraživanje je proučavalo je utjecaj cirkadijalnog ritma kože.*
Ljudski organizam ima razvijen način popravka oštećenja uzrokovanih sunčevim zračenjem, a vrhunac te faze je tijekom dana pod utjecajem cirkadijalnog ritma. Sukladno tome, osjetljivost na sunce, pojavu opeklina ili čak i razvoja melanoma je veća predvečer nego ujutro, rezultat je nedavnog istraživnja.*

Sustav zaštite kože od sunčevog zračenja djeluje dobro kada je koža prilagođena, no često to nije dovoljno te se u današnje vrijeme kako bi koža bila potpuno zaštićena trebaju poduzeti dodatne mjere, odnosno nanošenje kozmetičkih proizvoda sa zaštitnim faktorom.

Isto tako istraživanje je pratilo parametre hidratacije i gubitka vlažnosti i crvenila kože tijekom dana prije nanošenja kozmetičkih proizvoda.
Hidratacija kože je bila značajno manja, oko 12%, ujutro između 8 i 10h, te navečer između 20 i 22h.

Istraživanje sugerira postojanje 24 satnog ciklusa kože pa čak i 8 satnog ciklusa, te utjecaj tog ciklusa na hidrataciju lica koji vodi do smanjene hidratacije lica ujutro i navečer.

Crvenilo kože je najmanje ujutro te najveće navečer, odnosno oko 10% veće. Razlog je u većoj mikrocirkulaciji koju potiče cirkadijalni ritam krvnog tlaka te upalnim procesima.

Vezano:

BIORITAM | Najstariji kalkulator |COVER (covermagazin.com)

Dnevni i noćni bioritam [ ZDRAVLJE ] – COVER magazin.com

Bioritam za današnji dan – COVER magazin.com