19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko kofeina ima u zelenom čaju?

Koliko kofeina ima u zelenom čaju

Koliko kofeina ima u zelenom čaju?

Zeleni čaj ima mnogobrojne zdravstvene prednosti. Često se spominje i zamjena kave sa zelenim čajem jer ima slične učinke, a manje kofeina.

Kofein je prirodni sastojak zelenog čaja te količina kofeina u zelenom čaju ovisi od vrste, uzgoja, područja i mnogih drugih faktora.
Zeleni čaj pripremljen od mlađih listova sadrži manje kofeina.

Zeleni čaj sadrži 30 do 50 mg na šalicu čaja od 240ml.

Najčešće je vrijednosti kofeina na šalicu zelenog čaja od 240 ml oko 35 mg kofeina.

Također, često čajevi pripremljeni od zelenog čaja u vrećicama na 240 ml napitka sadrži više kofeina od rasutog čaja.  Pretpostavka je da je razlog što su u vrećicama čajevi zgnječeni pa se više kofeina ekstraktira u vodu.*
Također, što se zeleni čaj duže priprema i što je bila toplija voda to će čaj sadržavati više kofeina.*

Za odrasle osobe se preporuča dnevno ograničiti unos kofeina na 400mg, stoga ove varijacije koje su prisutne u zelenom čaju nisu od velikog značenja ukoliko se umjereno konzumira.
Ova dnevna količina kofeina odgovara količini oko 8 šalica zelenog čaja. No, treba uzeti u obzir da se kofein unosi i drugim proizvodima i pićima stoga treba i to uzeti u obzir ukoliko želite pratiti koliki vam je dnevni unos kofeina.

Vezano:

Kofein – KOLIČINA KOFEINA u šalici kave, čaja i drugim pićima

Što piti umjesto kave – 5 odličnih zamjena za kavu

Koliko kave dnevno piti?

Zeleni čaj – ljekovitost, nuspojave i koliko čaja piti